Miért nem járunk Mercedes-szel?

Rolex óra, Boss öltöny, Louis Vuitton cipő és persze Mercedes. Valahogy így képzel el az ember egy sikeres, pénzügyi területen dolgozó vezetőt. Természetesen jár hozzá a márvány padlós iroda és a kristály palackban, kristály poharakkal felszolgált Whisky is.

Ez a sztereotípia, és a szolgáltatók próbálnak is ennek megfelelni, hiszen az ilyen külsőségek bizalmat ébresztenek az ember iránt. Szöget kell azonban ütnie a fejedben, hogy vajon miből is származik ez a luxus?

Félreértés ne essék, a professzionális szolgáltatást jól meg kell fizetni, hiszen akkor lesz valóban hatékony, például pénzügyi területen a vagyonépítés, ha a szolgáltatónak is megvan az érdekeltsége. A kérdés csupán az, hogy valóban egybeesik-e az érdekeltséged neked, mint ügyfélnek és a szolgáltatónak, amikor rábízod a megtakarításodat?

Conflict of interest

Az érdekek ütközése mindenütt jelen lévő, Nyugat-Európában komolyabban, hazánkban viszont csak hellyel-közzel szabályozott problémakör.

Mit is jelent ez? Alapvetően azt, hogy egyrészt a pénzügyi termékek értékesítési csatornája, másrészt maga a szolgáltató a legtöbb esetben nem ugyanabban érdekelt, mint az ügyfél.

  • Az értékesítési csatorna a minél nagyobb számú, minél nagyobb jutalékkal járó eladásban érdekelt.
  • A szolgáltató pedig abban, hogy minél magasabb fix költségekkel dolgozzon
  • Ezzel szemben az ügyfél abban érdekelt, hogy a vagyona minél nagyobb mértékben növekedjen.

Egyértelmű az ellentét, hiszen mind a szolgáltatóhoz, mind az értékesítési csatornához egy helyről, az ügyféltől – pontosabban az ügyfél vagyonából – érkezik a bevétel. Ezzel különösebb probléma nem is lenne, ha a piacon folyamatosan és egyenletesen, mint egy pénztermelő gép, lehetne hozamot termelni. Hiszen a magas költségeket kitermeli a hozam, és még az ügyfélnek is marad valami, amivel akár elégedett is lehet. A piac azonban nem ilyen. Hol ad, hol elvesz, és hosszabb idő alatt – nagyjából 3-5 év távlatában – lehet valamiféle átlagot számolni.

A kialakult hazai gyakorlat alapján az látszik, hogy a magas fix költségek miatt a hosszabb távú eredmények is hagynak kívánnivalót maguk mögött. Ez természetesen elégedetlen ügyfeleket szül, ami miatt az ügyfelek vándorolnak a szolgáltatók közt. Mindez arra „kényszeríti” a szolgáltatókat, hogy az értékesítési csatornát kiemelten díjazzák, hiszen kellenek az új ügyfelek a régiek helyére. Elég, ha a befektetési biztosítások (pl. nyugdíjbiztosítás) értékesítési jutalékaira gondolsz, amely még most, a regulációt követően is az éves befizetésed 100%-a felett van. Valahol ez egy ördögi kör, hiszen a kiemelt díjazás is az ügyfél beáramló vagyonából történik.

Mit jelent ez a mindennapokban Neked, mint vagyonát gyarapítani szándékozónak? Természetesen nem azt, hogy a hajléktalan kinézetű, sikátorban irodát üzemeltető pénzügyi szolgáltatókat kell keresned. Amikor azonban úgy látod, hogy „túltolják a biciklit”, túl sok a körítés, pláne ha sürgetnek a döntésekkel, el kell gondolkodnod azon, hogy miből tartják fenn a csillogást, ki fizeti a révészt?

Ezért nem járunk Mercedes-szel

Lassan 7 éve vagyunk a piacon, és viszonylag sok ügyfelünk – mi jobban szeretjük a megbízó kifejezést – van. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a megbízóink hosszabb távon elégedetlenek legyenek, mert nincs nagy értékesítési csatornánk. Ennek megfelelően immár két éve egy „fordított ördögi kört” alakítunk ki azzal a költségszerkezettel, amelyet akár a megtakarítási megoldások, akár a vagyonkezelés kapcsán alkalmazunk. Minimális fix költségek, amelyek elkerülhetetlenek, ezen felül pedig eredményérdekeltség. Magyarul a költségek túlnyomó része csak akkor jelentkezik, ha értékelhető vagyonnövekedést érünk el, és akkor is csak fair keretek közt.

Ahogyan a megbízóinkat is óvjuk a mohóságtól, mi is próbálunk ennek megfelelően a megbízók javára cselekedni, hiszen egy csónakban evezünk velük. Ez úton is köszönjük nekik a belénk vetett bizalmat, biztosak vagyunk benne, hogy egyre népesebb lesz ez a tábor.

Amennyiben számodra is fontos, hogy fair keretek közt, hosszú távon partnert találj a pénzügyekben, invitálunk következő klubestünkre, ahol megmutatjuk, miként lehetsz Megtakarításból Milliomos. A klubest részleteit és a rendezvényre ingyenes regisztrációs lehetőséget ide kattintva találsz >>>

Ezen túl egy beszélgetésre is várunk, amikor közösen megvizsgálhatjuk, hogy tudnánk-e együtt munkálkodni azon, hogy mielőbb megteremtsd azt a vagyont, amelynek hozamaiból akár önmagában is meg tudsz élni. Az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni egy ilyen díjmentes konzultációra.

[include file=script/avk.txt]
Összegzés
Miért nem járunk Mercedes-szel?
Bejegyzés címe
Miért nem járunk Mercedes-szel?
Rövid leírás
Rolex óra, Boss öltöny, Louis Vuitton cipő és persze Mercedes. Valahogy így képzel el az ember egy sikeres, pénzügyi területen dolgozó vezetőt. Természetesen jár hozzá a márvány padlós iroda és a kristály palackban, kristály poharakkal felszolgált Whisky is.
Közzétette
HozamInfo
2017-06-22T10:41:32+02:002017 június 22.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment