Miért jó Neked a MiFID II, és miért örülünk mi is neki?

A MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) bevezetése egyrészt a pénzügyi szervezetek szabályzóinak – kicsit elkésett, második lépcsős – reakciója a 2008-as válságra, másrészt az elmúlt egy évtized technológiai fejlődését is próbálja lekövetni a pénzügyi szektorban.

Ideje volt már, hogy nagyobb rend legyen a piacon, de valójában nem is csak a rend, hanem még inkább az átláthatóság az, ami hiányzott. Sok egyéb mellett, Neked, mint fogyasztónak / megtakarítónak / kisbefektetőnek, két fő területen jelent igen komoly előrelépést az új szabályzás.

Függő – független

Egyrészt elméletileg tudni fogod egy szolgáltatóról, hogy teljesen függetlenül működik, vagy be van-e „csatornázva” valahová, azaz milyen alapkezelőtől, banktól stb. kap jutalékot az értékesített befektetési termékek után. Írtunk már többször (itt>> és itt is>>) arról, hogy a befektetési szolgáltatók ilyen típusú javadalmazása milyen anomáliákat, érdekellentéteket okozhat. Fontos tehát tudnod előre, hogy kap-e a szolgáltató jutalékot (és ha igen mennyit) bárkitől is, amikor te befektetsz valamibe.

A mi megbízóink független szolgáltatóval kötnek szerződést, azaz a vagyonkezelőnek – szerződésben is deklaráltan – tilos bármilyen jutalék elfogadása alapkezelőktől, bankoktól vagy bármilyen harmadik féltől. Ilyen módon nincs „pórázon tartva”, csak az számít az egyes befektetési termékek vásárlásánál, hogy az a megbízó érdekeit szolgálja. Ezt támasztja alá – és teremti meg még inkább a közös érdeket – a sikerdíjra koncentráló költségszerkezet is.

Költségek átláthatósága

Másrészt fontos előrelépés, hogy – itthon sajnos még csak utólag, év végén – be kell mutatnia a szolgáltatónak számodra tételesen, hogy milyen költségeket terhelt rád. Mi egy picit tovább léptünk. Amellett, hogy egyszerű az alkalmazott költségszerkezet, már előre, szerződéskötéskor kapsz egy költségkalkulációt, amely példákon keresztül mutatja meg azt, hogy milyen költségekkel fogsz találkozni. Magyarul nem 50-100 oldalas szerződések apró betűs részeiben kell kutakodnod, hogy megismerd a valós költségeket, és nem is utólag fogsz szembesülni vele év végén.

Végre egyenlő feltételek

Mivel mi már évek óta alkalmazzuk a MiFID II szabályozás túlnyomó részét (január 3-tól pedig 100%-os megfeleléssel működünk), alapvetően örülünk annak, hogy mindez végre Magyarországon is bevezetésre kerül. Addig amíg nálunk transzparencia volt tapasztalható, máshol meg a rejtett költségek, nem igazán voltak egyenlőek a versenyszabályok. Talán nem véletlen, hogy a hazai befektetési szolgáltatók jelentős része, ahogy írtunk róla, befejezte tevékenységét.

Sajnos a MiFID II „testvére”, a biztosítótársaságokra vonatokozó, hasonló transzparenciát biztosító IDD (Insurance Distribution Directive) február végére tervezett bevezetése úgy tűnik csúszik bő fél évet, így ott még várat magára az átláthatóság. Ezt az ügynökök jó eséllyel próbálják majd kihasználni. A bevezetést követően azonban a szakma arra számít, hogy az ügynökök kétharmada el fog tűnni a piacról.

Fontos tehát, hogy teljes körűen informálódj a lehetőségeidről. Első körben szánj rá egy szűk órát a tájékozódásra! Kíváncsi vagy, hogyan használjuk többek között az elektromobilitás robbanásszerű terjedését vagy a nyersanyagok stabilitását megbízóink vagyonának építésére? Van már némi megtakarításod, de nem vagy elégedett a hozamával? Esetleg épp most akarod összerakni az első milliódat? Ez nem csak a nagyok játéka, itt Te is lehetsz nagypályás.

Szerezd meg azt az 50 perces – két előadásból álló – videó anyagunkat, amely átfogó képet ad a vagyonépítés Szent Gráljáról, másrészt megmutatja, hogyan értünk el az elektromos autók és az okos energia megoldások robbanásszerű terjedésével 40% hozamot az elmúlt egy évben.

Ezen eszközök a valódi passzív jövedelem megteremtését, ezzel a több lábon állást, végső soron pedig a teljes pénzügyi függetlenséget teszik számodra is egyszerűen elérhetővé.

Tedd meg az első lépést, kérd videónkat itt!

[include file=script/elektromi.txt]

Összegzés
Miért jó Neked a MiFID II, és miért örülünk mi is neki?
Bejegyzés címe
Miért jó Neked a MiFID II, és miért örülünk mi is neki?
Rövid leírás
A MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) bevezetése egyrészt a pénzügyi szervezetek szabályzóinak - kicsit elkésett, második lépcsős - reakciója a 2008-as válságra, másrészt az elmúlt egy évtized technológiai fejlődését is próbálja lekövetni a pénzügyi szektorban.
Közzétette
HozamInfo
2018-07-04T10:34:11+02:002018 január 4.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment