Mibe érdemes fektetni 2016 végén?

Szeptemberben a fejlett piacokon alig történt érdemleges változás, nagyrészt minden oldalazott. A Deutsche Bankra azonban komoly nyomás nehezedett szeptember közepén, mert az Egyesült Államok Igazságügyi minisztériuma jogsértő ügyletek miatt 14milliárd dollár büntetést helyezett kilátásba. Ezt a nyomást csak fokozta Merkel kancellár, amely szerint a német állam nem fog mentőövet dobni a banknak.

A piac sok fontos eseménnyel szembesül majd az utolsó negyedévben: a következő OPEC találkozó november végén, az olasz népszavazás az alkotmányos reformról, a novemberi USA elnökválasztás, a folyamatos FED tevékenységek is a pénzügyi naptár részei.

Ilyen gazdasági környezetben különösen érdekes a kérdés:

Mibe érdemes most fektetni?

009818740-too-many-questions-looping-ani-713-101_cutTisztán látszó törekvés, hogy a jegybankok a kamatok alacsonyan tartásával és az infláció fellendítésével próbálják felpörgetni a gazdaságot, de ez csak látszólagos eredményekhez vezetett eddig. Olyan szabályozói környezet alakult ki, amely nemcsak a vagyoni különbségeket, hanem az eladósodás mértékét is jelentősen növelte az elmúlt évtizedekben. Amíg az adósságok ilyen magasak, jelentős kamatemelés nem tud bekövetkezni, és jelentős jövedelemátcsoportosítással képzelhető csak el az adósság leépítése, mégpedig a gazdagoktól a szegények felé.

Ezért új jelenség, hogy a jegybankok a kormányokkal összefogva inflációt akarnak generálni, az infláció korszaka ezért vissza fog térni, és ez az adósság leépítésében ez is segíthet a kormányoknak, nem úgy a befektetőknek. Ez esetben ugyanis a nominális befektetések vagyonvesztéssel fenyegetnek.

Ebből kifolyólag reálhozamok elérésére reáleszközökbe történő befektetéssel lesz lehetőség a jövőben, tehát például ha egy államkötvény kamata alacsonyabb az inflációnál, akkor a piac kerülni fogja azt, helyette például érdemes a portfóliókba beépíteni a fizikai nemesfémeket, mondjuk az aranyat. Mely ilyen esetekben felértékelődésen mehet keresztül.

Reáleszköznek tekintjük a reál gazdaságban valós hozzáadott értékkel bíró vállalatokat is. Jelen pillanatban a jövő technológiái berobbanás szintjén vannak, ezekben érdemes időben pozíciókat felvenni. Ilyen terület az elektromobilitás, melyről már többször írtunk. Kapcsolódó új hír, hogy Németország azt tervezi, hogy 2030-tól benzin és diesel üzemű új gépjárművet ne lehessen forgalomba helyezni. A mesterséges intelligencia a következő terület, melyben nagy lehetőségek vannak. A Google, a Facebook, az Amazon és társaik folyamatosan dolgoznak a területen, mely azért lesz nagy üzlet, mert mindenki életét megfogja könnyíteni.

A magyar lakosságnak is a reálbefektetések felé kellene fordulnia, ha nem akar vagyont veszíteni.

Itthoni hír, hogy az évek óta várva várt felminősítés megtörtént, mely erősödéshez segítette a Forintot illetve a BUX-ot. Lapzártánkra ugyanakkor újra a 309-es szint fölé gyengült a Forint, látható, hogy a korábban az általunk leírtaknak megfelelően is az MNB beavatkozik a gyengébb árfolyam érdekében. Így várjuk az év végét 2016-ban.

Gödrösy Balázs független pénzügyi tervező

poster2

2016-10-31T17:34:17+01:002016 október 31.|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Demény István 2016-11-01 at 19:55 - Reply

  Kedves Uraim!

  Érdeklődöm, hogy az én kis befektetésem hogyan működik ezekben az érdekes időkben?
  A portfólió kezelője gondoskodik-e arról, hogy a számomra legkedvezőbb lépéseket tegye?
  Kell-e nekem külön figyelni a hírleveleiteket és ezek után valamilyen formában intézkedni?

  Kíváncsian várom a válaszotokat! (csatlakozom a tegező formához)

  Üdvözlettel: Demény István

 2. admin 2016-11-01 at 20:54 - Reply

  Kedves István,
  természetesen így – nyilvános hozzászólásban – részletekre nem tér(het)ünk ki, arról majd telefonon, személyesen. Az összkép mindenképp pozitív – a piacok nyári iránykeresése és a jelenlegi amerikai elnökválasztási mizéria ellenére is (az egyes portfóliók értékfejlődőse szempontjából is). Alapvetően az az előnye a portfóliókezelésnek, hogy nem igényel állandó figyelmet, főleg nem jelent folyamatos döntési kényszert a megbízó számára, hiszen a portfólió összetételének optimalizálását és a piacok állandó monitorozását a portfólió kezelője végzi. Ettől függetlenül időközönként – praktikusan fél-egyévente – célszerű egy személyes konzultáció keretében áttekinteni, hogy mi történt a portfólióban.
  A hírlevelek, blog olvasását javasoljuk, de nem „kötelező”. Kit jobban, kit kevésbé kötnek le az ilyen írások, videók, rendezvények. Igazából olyan szempontból van jelentősége ezeknek, hogy akik olvasnak, néznek, látogatnak bennünket, kicsit jobban a kulisszák mögé látnak, és talán jobban értik, hogy mi történik a világban, és a saját portfóliójukban is. Amire pedig jobban figyel az ember, már csak spirituálisan is, jobban működik. A november 9-i rendezvény például már csak a témája miatt is érdekes lehet bárkinek, és személyesen is találkozhatnak a megbízóink azokkal a hús-vér szakemberekkel, akik a „gombokat nyomják”.
  Üdvözlettel:
  Kocsis Gábor

Leave A Comment