Mi lesz ha kifullad a Trump-rally?

A növekvő arany ár párosulva az emelkedő kötvényhozamokkal, közelgő részvénypiaci turbulenciát jeleznek. Ezt a tételt fogalmazta meg a Bank of America Merrill Lynch.

Mind az 1973-1974-es tőzsdei összeomlás, mind a Fekete hétfő 1987 októberében, hasonló előzmények után következett. Ennek hátterében az áll, hogy ha a kamatok és az arany egyszerre emelkedik, az komoly infláció emelkedést jelez előre. Ez pedig a FED-et magasabb rövid távú kamatcél felé tolja. A kamatemelések általában rossz hírértékkel bírnak a gazdaság és a tőzsde számára.

Az inflációs várakozások az utóbbi időben jelentősen megnövekedtek, Donald Trump győzelmének, valamint a FED decemberi kamatemelésének köszönhetően. Úgy tűnik kezd végére érni a Trump-pal kapcsolatos csodavárásnak. Ezen folyamatok következtében – a kamatemelés ellenére – az arany árfolyamát a jelenlegi 1200-1220 USD/unciáról 1400, de akár az 1500-as szintre is várja sok piaci szakértő 2017-ben.

Az infláció mindig is jelen volt, és jelen is lesz a gazdaságban. Hol kisebb, hol nagyobb mértékben folyamatosan értékelődik le a pénz minden vagyoni értékkel szemben, de különösen az arannyal, mint az értékállóság szimbólumával szemben. Az alábbi ábrán az látszik, hogy ha az arany értékét állandónak vesszük, ahhoz viszonyulva hogyan változott az elmúlt 60 évben az ezüst, a réz, az euro (1999-ig német márka) és a dollár értéke:

Mindez koránt sem azt jelenti, hogy adj el mindenedet, és vegyél aranyat, hiszen rövidebb, akár több éves, távon – mint ahogy ez 2011 és 2015 között látszott is – lehetnek a nemesfémnek gyengébb szakaszai. Hosszú távon, és értő kezekben azonban komoly értékmegőrzés vagy akár gyarapodás érhető el az aranyat használva.  Az elektromobilitás mellett ez lehet a másik „motorja” megbízóink kezelt portfólióinak.

Hogy miért?

Nem a 2017-ben sokak által várt 15-20%-os aranyár emelkedés miatt, hanem amiatt, amit ez okozhat. Világosan látható ez az alábbi ábrán. Portfóliókezelő partnerünk nemesfém bányavállalati alapja (amely Magyarországon kizárólag megbízóink számára érhető el) az elmúlt egy évben 54% emelkedésről adott számot. Ugyanebben az időszakban az arany csak 8% emelkedést produkált. Többek közt ennek is volt következménye a 2016-ban elért eredményünk. Amennyiben csak az emelkedő – 2016 februártól júliusig – szakaszt vizsgáljuk, ott is markánsan látszik a különbség: 20%-os aranyár emelkedés mellett az alap 84%-ot teljesített.

Nyilvánvaló, hogy egy sokak által várt újabb 20%-os aranyár emelkedés hasonlóan komoly eredményt jelenthet a bányavállalati részvényalapnál. Arról már ne is beszéljünk, hogy mi fog történni akkor, ha a Bank of America Merrill Lynch „jóslata” beigazolódik, és egy részvénypiaci krach következik be, amely – az inflációs nyomással együtt – mindenkit az arany felé hajtana.

Beszélgess velünk a nemesfém bányavállalatokról, az elektromobilitásról és a portfóliókezelésről egy kávé mellett! További részletek ide kattintva >>>

2017-02-07T07:36:53+01:002017 február 6.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment