Mi lehet most a stratégiánk?

Hosszabb kihagyás után az elmúlt év októberétől kezdtünk el újra komolyabban foglalkozni a nemesfémek időszerűségével, később összekapcsolva azt a nemesfém bányákkal. Azóta egyre többet szerepel a kérdéskör itt a blogon is, és már-már unalmas lehet a téma. Nem szabad, hogy az legyen!

Ősszel több – írásban és szóban – érkező „figyelmeztetést” kaptunk, hogy miért jövünk ezzel a témával, amikor minden valószínűség szerint tovább fog esni akár 800USD-ig is az árfolyam (akkor 1100-1150USD volt), majd akkor kell venni. És valóban, némi további csökkenés látható volt – 1050USD-ig csorgott le – viszont akik arra rendezkedtek be, hogy majd 1000USD alatt, netán 800USD-n akarnak majd vásárolni, valószínűleg nem fogják már tudni ezt megtenni.

Lehet a jelenlegi „arany rallit” csupán a dollár gyengülésének tulajdonítani. Persze annak is köszönhető, de nem csak annak. Rengeteg gazdasági, politikai, geopolitikai tényező tette ingoványossá a befektetési piacokat az elmúlt időben, és egyre nyilvánvalóbb, hogy medvepiaci körülményekre kell berendezkednünk a tőzsdéken. Az már csak „mellékes” rossz hír, hogy az RTL Klub híradójában is egy lehetséges világháború réme kerül főcímbe.

Nemesfém indikáció – gazdasági helyzet, technikai kép

Bármennyire is jók a számai Amerikának, a tőzsdék túlértékeltsége egyértelmű. Bármennyire is kamatemelésbe kezdett a FED, a világ többi része épp kamatcsökkentésen dolgozik, amely Amerikát is arra késztetheti, hogy ne emeljen kamatot, sőt. Legutóbbi megszólalásában a FED elnök még(!) kitart a magasabb kamatok mellett, viszont a pénzügyi lazítás folytatásáról beszélt. Magyarul a pénznyomda újult erővel indulhat a világ minden részén, amely két dologhoz vezethet…

 • újabb, még nagyobb buborék kialakulásához, amely bármelyik pillanatban durranhat.
 • az eddigiekkel szemben sokkal inkább érezhető inflációhoz, amely a vagyoni értékek árának emelkedésével jár

gold-in-QECsupán arra tekintve, hogy milyen eredménnyel jártak az arany esetében az amerikai QE programok, prognosztizálhatjuk az újabb jelentős árfolyam emelkedést (bár a QE3 esetében már egyéb hatások is érvényesültek, amelyek az emelkedés ellen hatottak).

Emellett azt is látnunk kell, hogy technikai alapon az arany árfolyamára nézve, az utóbbi hetek markáns emelkedése nagy valószínűséggel megtöri a több mint 4 éves trendet. A február 12-én elért 1240USD szint jelentősen túllőtt a 200 napos (a lenti ábrán kékkel jelölve) átlagáron, amit eddig csak néha érintett. De még a 300 napos (a lenti ábrán zölddel jelölve) átlagáron is jóval átcsapott, amely teret nyit a további jelentős emelkedésnek, akár az 1400-as szintekig:

goldchart

Értelemszerűen – mint ahogy az arany esetében mindig – hosszabb időtávban kell gondolkodnunk. Egy instrumentumról lévén szó, rövid távon akár egyetlen jegybanki bejelentés is komoly elmozdulást eredményezhet, amely azonban a trendet nem befolyásolja, csak a pillanatnyi árfolyamot.

Nemesfém indikáció – józan ész

boruNyilvánvaló tények:

 • Amikor a világgazdaság gyenge lábakon áll, a fizikai értékek kerülnek előtérbe.
 • Az Unióban ma már Görögörszág a legkisebb probléma. Nagy Britannia fenyegetőzik a kilépéssel, amely precedens lehet másoknak, és láncreakciót indíthat el, amely az Unió létét fenyegetheti.
 • Európa motorjának, Németországnak a polgárai (nem az állam, hanem a polgárok) a legrosszabbra készülnek. Fizikai védekezésre rendezkednek be a bevándorlással összefüggő, esetleg eszkalálódó eseményekkel kapcsolatban.
 • Az említett német polgárok nemesfém vásárlása az országot a második legnagyobb arany felvásárlóvá teszi Kína után.
 • Az amerikaiak Lengyelországban, Romániában és Magyarországon vannak, készülnek, hadgyakorlatoznak. Ezzel egy időben az oroszok Ukrajnában, és Szíriában élesben „gyakorlatoznak”.

Sorolhatnánk a tényeket, amelyek mind-mind azt erősítik, hogy most mindenkinek  foglalkoznia kell a nemesfémekkel, de a fő kérdés inkább az, hogy milyen stratégiát alakíthatunk ki a fentiek tükrében?

Nemesfém stratégia

Mindenkinek más és más lehet – sőt élethelyzetéből adódóan másnak is kell lennie – a nemesfém stratégiája..

 • Meglovagolja azt a tényt, hogy az arany emelkedésével a bányavállalatok részvényei többszörösen emelkednek, és portfóliójának egy részében menedzselt bányavállalati alapot vásárol.
 • Igen kedvező költségekkel 100%-os fizikai nemesfém fedezetű ETF-eket (ETP) vásárol.
 • Kimerül abban a stratégiája, hogy havi rendszerességgel vásárol valamennyit, és tároltatja Svájcban vagy Németországban.
 • Kialakít egy jól diverzifikált nemesfém portfóliót (arany, ezüst és egyéb fémek), amelyet biztonságosan tárol Svájcban vagy Németországban.
 • Egyben vásárol egy „túlélő készletet” megfelelő szortimentben – 2-5-10 grammos lapkák – ahhoz, hogy egy rossz forgatókönyv esetén akár egy-egy zsák burgonyára vagy egyéb hasznos eszközre cserélhesse. Ekkor meg kell oldania a biztonságos otthoni tárolást is.

Az, hogy kinél melyik „csapásirány”, vagy ezek milyen kombinációja követendő, az nagyrészt függ habitusunktól, vagyonunk méretétől és összetételétől, eddigi tapasztalatainktól. Mindig célszerű az összképet nézni, és annak megfelelően meghozni a helyes döntést.

Ebben az esetben is, mint mindig, kerülendő az „all in stratégia”, és célszerű kialakítani egy olyan, komplex vagyonmenedzsmentet, amely minden felmerülő kérdésre és eshetőségre választ adhat.

Ingyenes vagyonkezelési konzultációnkon az összkép vagyonkezelésbe illesztésén túl segítünk kialakítani saját nemesfém stratégiáját is, és kifejezetten versenyképes megoldásokat szállítunk annak megvalósításához. Személyes konzultációinkat irodánkban, a 1036 Nudapest, Bécsi út 37. alatt tartjuk, amelyre az alábbi űrlapon tud jelentkezni. Az űrlap kitöltését követően keresni fogjuk telefonon, hogy időpontot egyeztessünk:

[include file=script/avk.txt]

 

2016-02-15T12:38:15+01:002016 február 15.|0 Comments

Leave A Comment