Mi az ingatlan alternatívája?

Már-már divat lett az ingatlanozás. Nem is csoda ez, hiszen a banki kamatok eltűntek, az ingatlanárak pedig jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban. Természetes, hogy a nagyobb hozam irányába mozdulnak sokan. Ráadásul az ingatlan hagyományosan biztonságosnak tartott vagyoni eszköz, amelynek az ára ugyan változik, de kézzel fogható értéket képvisel.

ingatlanAlapvetően a vagyoni értékekbe történő befektetésre (is) igaz, hogy azért vásárol valaki, például ingatlant, mert hisz benne, hogy a pénzben kifejezett értéke emelkedni fog, azaz kiküszöbölheti a pénzromlás okozta veszteséget, megőrizheti annak a pénznek a valós értékét, amelyet nehéz munkával, vállalkozással megteremtett.

A kérdés csupán annyi, hogy ha már a pénzügyi befektetésekben csalódott, vagy csak egyszerűen nem bízik bennük, van-e értelme megvenni a második-harmadik-ötödik ingatlant, vagy inkább keres olyan alternatívát, amely mellett ugyanazok az érvek szólnak, mint az ingatlan mellett, netán egyes szempontokat figyelembe véve, akár előnyösebb is, mint egy ház/lakás vásárlása.

Mindenek előtt nézzük meg, miért kedvelt jelenleg az ingatlan!

Milyen érvek szólnak az ingatlan mellett…

 • Elsősorban az „állandó” érték miatt, hiszen a teleknek, a beépített anyagoknak, a kialakítás minőségének van egyfajta értéke, amely kézzel fogható és megmarad.
 • Nem csak önmagában értékmegőrző az ingatlan, hanem használati értéke is van, hiszen nem díszeket hoz létre az építőipar, hanem házakat, lakásokat, irodákat, üzlethelyiségeket. Ezt vagy a tulajdonos használja, vagy bérbe adhatja, amely jövedelemként jelentkezik. Ez javíthatja a befektetés megtérülési arányát.
 • Az elmúlt időszakban jelentősen növekedtek az ingatlanárak, és a vásárlók azt feltételezik, hogy ez egy hosszabb folyamat része, így bíznak abban, hogy akár rövid távon is volt értelme a befektetésnek.
 • Jó lesz majd a gyereknek/unokának, tehát örökségként is megállja a helyét. Nem fog elillanni, hiszen laknia mindenkinek kell valahol, mindig lesz rá kereslet.
 • Trendi ma ingatlanba fektetni, így – legyen magával őszinte – van lehetősége a dicsekvésre mások előtt.

Természetesen az ingatlannak, mint befektetésnek is vannak kockázatai, netán hátrányai, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynia.

Ingatlan kockázatok, hátrányok…

 • Amennyiben nem üzletszerűen, több százmilliós – netán milliárdos – tőkével fektet ingatlanba, kifejezetten hosszú távú befektetésként kell kezelnie azt, hiszen egyáltalán nem garantált, hogy a jelenlegi magasabb árszintekről rövid-közép távon további két számjegyű százalékos árnövekedés lesz.
 • Egyszerre érvényesülnek az ingatlan árakra a globális és lokális hatások. A GDP alakulásától kezdve a szomszédba költöző lumpen elemeken keresztül a tervezett, de időközben meghiúsult fejlesztésekig, minden hatással lehet negatív irányban is befektetésének értékére.
 • Kalkulálnia kell a járulékos – vásárlással és fenntartással kapcsolatos – költségekkel (ingatlanos, ügyvéd, illeték, karbantartás, felújítások stb.), amelyek mind erodálják a befektetés hozamát.
 • Nem csak a költségeket, hanem az Ön ráfordított idejét is figyelembe kell vennie, hiszen az ingatlan megtalálása, az adásvétel, a bérlő megtalálása, bérleti díjak beszedése, karbantartás-felújítás megszervezése, eladás esetén a vevő megtalálása, rengeteg időt emészthet fel.
 • Tipikusan nem likvid befektetésről beszélhetünk az ingatlan esetén, így nem igazán számíthat arra, hogy ha hirtelen készpénzre lenne szüksége, jó áron el tudja adni az ingatlant. Ráadásul részlegesen nem is tudja értékesíteni, egyben meg kell szabadulnia tőle akkor is, ha Önnek épp csak 1-2 millió forintra van szüksége.

A fentiekből egyértelmű lehet, hogy érdemes lehet ingatlanban gondolkodnia, de mindenképp – mint minden befektetés, ez is – komoly odafigyelést igényel, és egyáltalán nem biztos, hogy a következő lépésnek a sokadik ingatlan megvásárlásának kell lennie. Tehát nem feltétlenül az ingatlan helyett, inkább mellette, célszerű…

keresni az alternatívát

Alternatívát, amely megfelelő kiegészítője lehet az ingatlan befektetésnek, hasonló értékmegőrző szereppel bír, esetleg egyes tulajdonságai ellensúlyozzák az ingatlan kockázatait, egyéb kedvezőtlen tulajdonságait.

Ahogyan korábbi bejegyzésünkben írtuk, a 2016-os év a nemesfémekről szól. Készítsünk most egy mérleget – a fentiekhez hasonlóan – arról, hogy…

Milyen érvek szólhatnak a nemesfémek mellett…

 • Hasonlóan az ingatlanhoz, a nemesfémek önálló – magukból fakadó – értékkel bírnak, és historikus adatait nézve még komolyabb értékmegőrző tulajdonságaik vannak, mint az ingatlannak. Az elmúlt 10 évet tekintve – amiben aztán volt „nagy öröm és nagy bánat” is – évente átlagosan 10% feletti emelkedést mutatott az arany árfolyama, amely bármely befektetés becsületére vált volna.
 • Jelen pillanatban – bár az elmúlt fél év komoly emelkedést hozott – még mindig alulértékeltnek mondhatóak a nemesfémek, és egyértelműen épp csak túl vagyunk a trendfordulón. Azaz a következő 1-2 évben komoly emelkedés várható ezen a piacon. 2016-ban eddig az arany 25%, az ezüst 40% körüli emelkedést produkált.
 • Jó lesz majd a gyereknek/unokának, tehát örökségként is megállja a helyét, hiszen több ezer éve egyet jelent az értékkel akár az arany, akár az ezüst.
 • A vásárlást követően semmilyen „gondoskodást” nem igényel. Amennyiben széfben tároltatja, akkor az értéknövekedéshez képest elhanyagolható összegért teheti ezt meg, ha pedig megfelelő helyet talál neki otthon, gyakorlatilag semmilyen további költséget vagy utánajárást nem igényel.
 • Kifejezetten likvid befektetés a nemesfém – akár rudakról, lapkákról vagy érmekről van szó – hiszen ezeket bármikor szívesen megvásárlolják Öntől, ha standard, mindenki által elismert gyártótól származnak.
 • Nem csak egyszerűen likvid, hanem részleteiben is az. Magyarul nem kell a teljes nemesfém készletét értékesítenie akkor, ha hirtelen pénzre van szüksége, csak annyit, amennyire épp szükség van.
 • A nemesfém érmék illetve kisebb lapkák kifejezetten betölthetnek fizetőeszköz funkciót, azaz bármilyen gazdasági vagy politikai kataklizmát követően is használhatóak vásárlásra.

Természetesen a nemesfémeknél is figyelmesnek kell lennie, mert…

 • Nem mindegy, hogy honnan származik, rendelkezik-e a gyártó a megfelelő minősítésekkel, kap-e valamilyen igazolást, certifikátot a vásárláskor. Ennek leginkább az értékesítéskor van szerepe, mert egy beazonosíthatatlan minőségű nemesfém terméket nehezebben vagy csak jóval ár alatt tud majd eladni, ha a vásárláskor nem figyelt a fentiekre.
 • Célszerű átgondolt szortimentet kialakítani, mert a túl nagy méretű tömbök ugyan fajlagosan olcsóbbak, de például ha 1kg-os arany tömbjei vannak, akkor ekkora a legkisebb menyiség, amit szükség esetén el kell adnia. Magyarul célszerű kisebb méretű lapkákat, érméket is vásárolnia, hogy ha netán csak 1-2millió forintra van szüksége, ne kelljen ezért egy kilogrammos (jóval 10millió feletti értékű) tömböt eladnia.
 • Bár komolyak már a rövid távú hozamkilátások is, ezzel együtt a nemesfém befektetésnek is kifejezetten hosszú távra kell szólnia, mert rövid távon igen komoly árfolyam ingadozást tapasztalhat, másrészt – hasonlóan a devizákhoz – kalkulálnia kell az adás-vételi ár különbözőségével is. Konkréten ha ma vásárolt, holnap vagy akár 2-3 hónap múlva is, jó eséllyel csak veszteséggel tudná eladni.
 • Mint mindennél itt is fontos az ár. Amennyiben – megfelelő minőség mellett – olcsón tud vásárolni, mindenképpen jobban jár, hiszen a befektetésre/vásárlásra szánt összegért nagyobb mennyiséget kaphat.

Nyugodt szívvel kijelenthető a fentiek tükrében, hogy igen is van jó alternatívája az ingatlannak. Mindez nem azt jelenti, hogy felejtse el az ingatlan befektetést, de mindenképp gondolkodnia kell a nemesfémekben IS.

Augusztusi akciónk keretében most díjmentes Budapestre szállítással oldhatja meg a minőségi gyártóktól származó, certifikáttal ellátott nemesfém vásárlását. Sőt, az ezüst termékek (rudak, érmék) esetén az itthon tapasztalható áraknál 10-20%-kal kedvezőbb árakkal tudunk szolgálni, amely azt eredményezi, hogy igen hamar hozamba tud fordulni a befektetése.

Az alábbi űrlapon jelezheti érdeklődését, amelyet követően 2 munkanapon belül keresni fogjuk telefonon, hogy a részleteket egyeztessük.

[include file=script/nemes_form.txt]

 

2018-07-04T11:07:44+02:002016 július 27.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet