Mi a különbség bank és bank között?

Szeptember végén nem csak portfóliókezelő partnerünknél jártunk Münchenben, hanem meglátogattuk egyik letétvezető bank partnerünket, a V-Bank AG-t is. A látottak, és a rendelkezésre álló adatok segítségével most megvilágítjuk, miért teljesen más bankolni egy kifejezetten befektetésre szakosodott privátbankban.

Először is szögezzük le, kereskedelmi bankokra – illetve a tevékenységüket ellátó intézményekre – szükség van. Alapvető igénye ma már mindenkinek, hogy legyen egy olyan bankszámlája, amelyre fogadni tud, illetve amelyről utalni tud különböző összegeket, ki tudja fizetni a kapott számlákat.

Magyarországon inkább a szereptévesztéssel van a gond, mert a mai napig leginkább a kereskedelmi bank jut az emberek eszébe, amikor befektetésre gondol. Nyugat-Európában – főleg 2008 óta élesen különválasztják a pénzforgalmi és befektetési szektort. Ennek megfelelően ott dinamikusan növekszik a tőkeállomány a befektetési bankokban. Nem véletlen tehát, hogy egyik letétvezető partnerünk, a V-Bank AG a 2. legnagyobb ilyen típusú bank Németországban, a letétben lévő több mint 14,5 milliárd euróval.

costudy

De mi is az alapvető különbség?

2008-ban, és azt követően, leginkább két ok miatt kerültek bajba a kereskedelmi bankok:

  • Egyrészt mert saját (sok esetben újracsomagolt, újrahasznosított) termékei voltak, vannak. Ezek – a bankok számára az értékesítéskor – komoly bevételt jelentő termékek azonban sok esetben instabilitást eredményeztek.
  • Emellett a komoly hiteltevékenység – és az ezzel járó komoly kockázat, ti. a hitelt vissza nem fizetők nagy száma – is ingoványossá teheti egy bank életét.

vbankA kereskedelmi bankokkal szemben a neutrális befektetési bankok – amilyen partnerünk, a V-Bank AG is – semmi mással nem foglalkoznak, mint befektetési számlák vezetésével. Nem folytatnak hitelezési tevékenységet, azaz nem helyezi ki a betétesek pénzét, továbbá nincsenek saját termékeik sem, amelyek adott esetben elfogulttá tehetnék a bankot. A kereskedelmi bankok – tevékenységükből adódó – legnagyobb problémája a nyereségesség. A hitelezéssel, illetve a saját termékek sikertelensége esetén könnyen veszteségessé válhat egy kereskedelmi bank, amely igencsak a biztonság rovására mehet, főleg a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben.

Ezen a területen is stabilnak mutatkozik a V-Bank, hiszen nem hogy veszteségről nem lehet szó, hanem kifejezetten a nyereségesség növekedéséről beszélhetünk:

profitability

Mindezek mellett az egészséges tulajdonosi szerkezet is fontos. Amellett, hogy a fő (49,9%) tulajdonos az ismert stuttgarti Wüstenrot & Württembergische Group, a bank 37%-ban pedig azon vagyonkezelők tulajdonában van, amelyek ügyfelei a bankban kezeltetik befektetéseiket. Ilyen formán nincs kitéve a bank „multi” érdekeknek, tényezőknek, amelyek befolyásolhatnák az organikus fejlődést.

A neutrális jellegnek – illetve a német szövetségi bankszövetség betétvédelmi alap tagságnak – köszönhető az, hogy a V-Bank AG-nál a korábbi 4,1mEUR-ról tovább emelkedett a betétbiztosítás értéke, így jelenleg már számlánként 7,2mEUR-ig garantáltak a letéti számlákon elhelyezett összegek.

Összefoglalva, nem igazán képzelhető el jobb, biztonságosabb hely megtakarítások vagy akár jelentős vagyonok számára, mint egy V-Bank-ban nyitott számla. Ehhez a biztonsághoz adja a hatékony portfóliókezelési hátteret a CM-Equity AG, amelynek köszönhetően az elmúlt egy évben 15-40% hozamot értek el megbízóink.

Müncheni látogatásunkkor készítettünk néhány képet:

2016-10-12T14:52:46+02:002016 október 12.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment