Menedzselt alap a menedzselt portfóliókban

Megszokhattuk már, hogy minden eszköz árfolyama igen nagy mozgásokat produkál. Épp emiatt hangsúlyozzuk minden alkalommal a portfólió-menedzsment fontosságát, mert ezzel „ki lehet simítani” a teljesítményt, és megvalósítható az aktív kockázatkezelés.

A veszteség-elkerülés elve

Wealth-Protection-800x360Az eredményre törekvés mellett – sőt talán inkább előtte – kifejezetten ügyelnünk kell arra, hogy ne legyen veszteségünk. Amennyiben ugyanis elkerüljük a jelentősebb veszteségeket, de az emelkedésből legalább részben részesülni tudunk, gyakorlatilag nyert ügyünk van. Ráadásul sokkal kevesebb álmatlan éjszakánk lesz, ha ennek megfelelő befektetési stratégiánk van.

Ezt az elvet valósítják meg vagyonkezelő partnerünk menedzselt portfóliói. De miért ne lehetne ugyanezt alkalmazni az egyes befektetési elemeknél? Ma már vannak olyan instrumentumok, befektetési alapok, ETF-ek, amelyek már önmagukban is menedzseltek, és egy adott régión vagy iparágon belül adják-veszik a papírokat, az említett elv szem előtt tartásával.

Az egyik ilyen – hazánkban kizárólag csak portfóliómenedzsment keretében elérhető – befektetési alap a sokat emlegetett nemesfém bányavállalatok részvényeibe fektető alapunk. A veszteség-elkerülést az alap több módon is megvalósítja:

  • Monitorozza és elemzi az egyes vállalatok aktuális pénzügyi adatait
  • Folyamatosan figyeli a nemesfém piac általános alakulását technikai alapon
  • Személyes jelenléttel – az alapkezelő effektíve a helyszínen, a cégeknél is megjelenik, és személyesen – ellenőrzi a vállalatok működési folyamatait, és a bennük rejlő lehetőséget

Ezen folyamatosan zajló elemzési folyamat eredményeként hozza meg az alapkezelő a döntéseit, hogy aktuálisan mely vállalatok részvényei kerüljenek megvételre, tartásra vagy épp eladásra.

Jól példázza ennek eredményességét az elmúlt két hónap. Az alábbi ábrán összevetjük az adatokat. Látható, hogy az alap árfolyama (fehér színnel) lépést tartott az időszak első háromnegyedében szépen emelkedő arany árfolyammal (piros színnel), az utóbbi napok arany árfolyamesése azonban már kezelve lett, és az alap sokkal kiegyensúlyozottabb árfolyamképet mutat.

CME_vs_gold

A fenti befektetési alap is hozzájárult megbízóink portfólióinak azon eredményeihez, amelyekről korábban hírt adtunk.

Ennek fényében tehát egyáltalán nem biztos, hogy arany tömböket kell vennie, és azt a kert végében elásni annak, aki fel akar szállni az arany – vagy egyéb nemesfém – „vonatra”. Igazság szerint, a – jelenleg igen figyelemreméltó – nemesfém befektetéseknek rengeteg formája van, amelyet saját igényeink, preferenciáink alapján kell kiválasztanunk. Kifejezetten ennek a témának szenteltük következő klubestünket. Körbejárunk a nemesfémekkel kapcsolatban minden fontos kérdést.

Nézze meg a részleteket, és jelentkezzen a „Mindent a nemesfémekről” díjmentes rendezvényünkre, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Amennyiben pedig arra kíváncsi, hogy miként illeszthetőek bele hatékonyan és biztonságosan, azaz menedzselt formában egy portfólióba a nemesfémek, jelentkezzen díjmentes konzultációnkra az alábbi űrlap segítségével:

[include file=script/avk.txt]

 

2018-07-04T11:13:16+02:002016 március 29.|0 Comments

Leave A Comment