Mekkora vagyont kell összegyűjtened?

Vállalkozóként – de alkalmazottként is – fontos kérdés, hogy mekkora vagyont célszerű felhalmoznod ahhoz, hogy nyugodtan várhasd az „inaktív” éveket. Emellett persze a vagyonépítés mikorjára és hogyanjára is meg kell találnod a választ.

Valljuk, hogy a tisztelet nem a magázódás/tegeződés frontján dől el, ráadásul a legtöbb megbízónkkal az utóbbi módon kommunikálunk, így az egyszerűség okán, itt a blogon is áttérünk erre a formulára.

A felépítendő vagyon méretét természetesen alapvetően az igényeid határozzák meg. Akkora vagyon kell, ami a jövőben finanszírozni tudja azt az életvitel szintet, amit magadénak szeretnél tudni.

Ennek meghatározása többszörösen összetett, ráadásul több ismeretlenes egyenlet, mert…

  • Önmagában az igények belövése sem egyszerű. Ennek egyik fontos eleme, hogy mikortól akarsz már csak a családnak, hobbidnak élni.
  • A vagyon felhasználásának időtartama ismeretlen, hiszen 40-50 évesen nem tudod (később sem), hogy meddig és milyen egészségi állapotban fogsz élni, de optimistának kell lenned, és feltételezni (meg persze közben ezért mindent megtenni), hogy 70 évesen még azért szervezel kiruccanásokat a haverokkal (hölgyeknél barátnőkkel), amelyeknek lesznek költségei. Továbbá az egészséges életmód vagy az esetleges kezelések, gyógyfürdők sem lesznek ingyen.
  • Komoly kihívás sok évre, netán évtizedre előre meghatározni azt, hogy az akkori igényszint mellett mennyi lesz a költésed.
  • Amennyiben a költségeket sikerült meghatározod, kérdés marad, hogy az akkor majd igényelt termékek szolgáltatások ára időközben mennyit fog változni, magyarul mennyi lesz közben az infláció. Ez több misét is megér, fogunk vele még foglalkozni itt a blogon.
  • Tervezni lehet – és kell – a hozamokat is, hiszen épp az a lényege a vagyonépítésnek, hogy az idő neked dolgozik. Minél hamarabb építed fel a szükséges vagyont, annál több ideje lesz a hozamoknak arra, hogy megerősítsék a pozíciódat, illetve minél hamarabb kezded építeni, annál kisebb vagyont kell építened, mert a hozamok is építik a vagyonodat. Persze ennek az ellenkezője is igaz, mert ha nem kezded el időben, akkor az idő ellened dolgozik, a halogatás azt eredményezi, hogy egyre rövidebb idő alatt kell felépítened a szükséges vagyont, amelybe a hozamok egyre kevésbé tudnak besegíteni.

Talán az utolsó pont a legfontosabb. Ennek szemléltetésére két egyszerű számtanpélda: Tegyük fel, 10mFt a cél, aminek valójában többszöröse, akár sokszorosa egy valamire való nyugdíjvagyon, de jól szemlélteti a fentieket. Mindkét esetben átlagos 10% hozammal és 4% inflációval számoltunk.

Az első példában hagyod, hogy az idő neked dolgozzon, és 15 év alatt akarod elérni a célt. Ekkor havonta 21ezer forint ráfordítással felépülhet a célul kitűzött vagyon, és a teljes vagyonnak gyakorlatilag Te csak a felét adtad hozzá, a másik felét a hozamok eredményezik:

picture2

Amennyiben 5 év alatt akarod ezt a vagyont felépíteni, havonta 122ezer forintot kell szánnod a bevételeidből erre, azaz a vagyon 80%-ban a befizetéseidből, és 20%-ban a hozamokból fog állni:

picture1

Tekintettel arra, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként is csupán véges (akár több, akár kevesebb) a jövedelmed, egyáltalán nem mindegy, hogy ebből mennyi lesz az, amit vagyonépítésre kell fordítanod.

Természetesen mindenkinek más és más a „bevételi görbéje”, vagyis attól függően, hogy milyen pályán mozogsz, milyen területen dolgozol, más-más életszakaszban van lehetőséged a vagyonépítésre, amelyet szintén figyelembe kell venni:

 

keresetgorbek

Vállalkozóként nyugdíj előtt

Az teljesen természetes, ha a vállalkozóként azt vallod, hogy – különösen a növekedési szakaszban – a vállalkozásba visszaforgatva keresed a legtöbbet, és ezzel nő a vagyonod. Ettől függetlenül egy idő után, amikor a vállalkozás már „érett”, tud működni többlet-finanszírozás nélkül is. Gondolkodtál már azon, hogy esetleg megoszthatnád a kockázatokat, hogy ne egyetlen projekttől függj, azaz más befektetésed is legyen, mint egy működő vállalkozás?

Magánvagyonra egyébként nem csak a nyugdíjas évek miatt lehet szükséged. Mert mi lesz akkor, ha a vállalkozásod valamiért nem tudja hozni a korábbi teljesítményt, vagy akár zátonyra is fut – akár külső körülmények miatt? Ebben a helyzetben is meg kell élned valamiből, de akár egy új vállalkozás elindításához is tőkére lehet szükséged.

Mi lehet mindennek a konklúziója? Döntsd el magad, és mondd el, mire jutottál, egy hozzászólásban a bejegyzés alatt!

A nyugdíjra készülő, főként vállalkozói – de valójában bármilyen szakma képviselője számára érdekes – élethelyzetekkel foglalkozunk, pénzügyi és mentális szempontból, következő klubestünkön. Amennyiben tehát vállalkozó, valamely szakma specialistája vagy, kötelezően ajánlott a részvétel. A rendezvény részleteit és az ingyenes klubestre jelentkezési lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon éred el >>>

2018-07-04T10:59:45+02:002016 október 14.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment