Megvan már az exit terved a vállalkozásodból?

Sok tekintetben nehéz dió egy vállalkozás. Az ezernyi kockázat és a piac folyamatos változása arra kell késztessen, hogy tervezd meg, miként tudod megőrizni azt az értéket, amit egy sikeres vállalkozással évek-évtizedek alatt teremtettél.

A kis és közepes vállalkozások (kkv-k) tulajdonosainak gyakran komoly kihívást jelent a vállalkozásukban megtermelt érték megfelelő kezelése és védelme. Az egyik lehetőség, amellyel ezt a kihívást kezelni tudod, az a cégtulajdon magánvagyonná konvertálása. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a céget és annak eszközeit a személyes vagyonépítés forrásaként kezeld, ami számos előnnyel járhat.

Egyetlen vállalkozás = extrém kockázat

Alapvető tulajdonosi hiba lehet a vállalkozásoknál az, hogy a vállalati tulajdon fogalmát összekeverik a magántulajdonnal. Bár informálisan, ha a vállalkozás tulajdonosa vagy, végső soron az egész vállalkozás is a magántulajdonod, de…

Fontos tudatosítanod magadban, hogy a társas vállalkozás, önálló jogi személyiség (még akkor is, ha egyedüli tulajdonos vagy). Magyarul nem vagy egyenlő a vállalkozásoddal. Egészen addig, amíg nem építesz jól diverzifikált magánvagyont a vállalkozásodból származó jövedelmekből, csupán egy jól fizető állást teremtettél magadnak. Egy vállalkozás folyamatosan extrém kockázat alatt áll. Néhány rossz döntés, a piaci változásokra nem megfelelő reakció, multinacionális vállalatok térhódítása vagy egyszerűen csak a szabályzók vagy a politikai környezet negatív változása. Bármi vezethet oda, hogy egyik napról a másika, akár egy több milliárdos árbevételű vállalat tulajdonsából egy bukdácsoló, netán csődközeli vállalat ügyvezetőjévé válj.

Cégtulajdonból magánvagyon

Először is, a cégtulajdon magánvagyonná konvertálása lehetővé teszi a vállalkozás tulajdonosainak a személyes vagyonuk növelését. Amikor a cégvagyon magánvagyonná válik, a termelődő jövedelemből származó eszközök és a nyereség már a tulajdonos saját vagyonát képezik, amit szabadon felhasználhat, befektethet vagy elkölthet. Ezáltal a tulajdonos nagyobb gazdasági függetlenséget érhet el, és javíthatja jövőbeni anyagi helyzetét.

Másodszor, a cégtulajdon magánvagyonná konvertálása csökkentheti a kockázatot. A vállalkozás működése során sokféle kockázat merülhet fel, például pénzügyi nehézségek, jogi problémák vagy adósságok. Amikor a vállalkozás tulajdonosa a céget magánvagyonná konvertálja, az eszközök és a vagyonvédelem általában szigorúbb és hatékonyabb lehet. Ez segít védelmezni a tulajdonos személyes vagyonát a vállalkozás esetleges nehézségei vagy keletkező károk ellen.

Harmadszor, a cégtulajdon magánvagyonná konvertálása előnyösebb adózási lehetőségeket teremthet. Az adózási előnyök a kkv-k tulajdonosai számára nagyon fontosak lehetnek. Egyes országokban olyan adózási rendszerek létezhetnek, amelyekben a személyes jövedelem adója alacsonyabb lehet, mint a vállalkozás nyereségének adója. Ebben az esetben a cégtulajdon magánvagyonná konvertálása lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy alacsonyabb adóterheket viseljenek, ami hosszú távon nagyobb megtakarítást eredményezhet.

Végül, a cégtulajdon magánvagyonná konvertálása rugalmasságot és örökségtervezést biztosít a tulajdonosoknak. A vállalkozás tulajdonának átadása vagy eladása sok kkv tulajdonos számára fontos kérdés lehet. Ha a cégtulajdon magánvagyonná válik, akkor a tulajdonosoknak nagyobb szabadsága van arra vonatkozóan, hogy hogyan kezelik a vagyonukat, beleértve az örökségtervezést és a vállalkozás továbbadását a családtagoknak vagy más örökösöknek.

Fokozatos lépések

Összességében elmondható, hogy a cégtulajdon magánvagyonná konvertálása számos előnnyel járhat a kis és közepes vállalkozások tulajdonosai számára. Nagyobb gazdasági függetlenséget, kockázatcsökkentést, adózási előnyöket és rugalmasságot kínálhatnak. Azonban minden esetben alapos vizsgálatot és megfontolást igényel, hogy a vállalkozás és a tulajdonosok számára a legoptimálisabb döntést hozd.

Első körben figyelned kell arra, hogy ne legyél vakon szerelmes a vállalkozásodba és ne minden jövedelmet a vállalkozásba forgass vissza. A jövedelem egy szemmel látható arányát más irányba kell fordítanod, és egy megtervezett stratégia mentén fokozatosan építeni egy vagyonportfóliót. Ennek eleme lehet természetesen valamilyen ingatlanvagyon is, de – ha már vállalkozó vagy – célszerű más vállalkozások, vállalatok tulajdonrészének megszerzése is. Ez egyrészt csökkenti a kockázatot, ami a saját vállalkozásod egyirányú kitettségéből fakad, másrészt fokozatosan kiépíthetsz egy olyan passzív jövedelmet, amely már nem a befektetett idődtől és energiádtól függ. A más vállalkozásokban való tulajdonszerzésnek sok típusa létezik, célszerű minél többet megismerned ezek közül.

Ezzel párhuzamosan célszerű a saját fő vállalkozásodat is olyan módon fejleszteni, hogy adott pillanatban már nélküled is tudjon működni. Ekkor eléred azt, hogy bármikor ki tudsz szállni, és a részleges vagy teljes exittel valóban a vagyonod, és nem a munkád jövedelméből élhetsz.

Segítünk abban, hogy kész stratégiákat, és hatékony nyugat-európai, észak-amerikai – adott esetben hazai – eszközöket adjunk ehhez a vagyonépítési folyamathoz.

Az alábbi űrlap segítségével jelentkezhetsz egy díjmentes konzultációra, amelyen részletes tájékoztatást kapsz lehetőségeidről, felteheted kérdéseidet, sőt akár a személyes stratégiádat is segítünk kidolgozni, amely a magánvagyon éptése felé tett első lépésed lehet.

 

2023-07-04T16:41:09+02:002023 július 4.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment