Megtakarítások vezényszóra?

A hazai pénzügyi kultúra része, hogy a megtakarítók számára mézesmadzagokat „kell” belógatni. Két szereplős ez a történet, kell hozzá a szolgáltatói oldal, de a megtakarítói oldal is “harap” az ingyen pénz gondolatára.

Sőt, valójában három szereplős, mert ma már kijelenthetjük, az állam is bekerült a képbe. Nem véletlen, hiszen leginkább az államilag támogatott megtakarítási formák hódítottak az elmúlt évtizedekben, függetlenül attól, hogy az ingyen pénzzel milyen kötöttségeket, esetleges szankciókat vettek a nyakukba a megtakarítók.

Tény és való, hogy gyarlóak vagyunk, és könnyen elcsábulunk egy-egy egzotikus nyaralás, a legújabb technikai újdonság vagy új autó láttán. Különösen akkor veszélyes ez, ha a megtakarításaid akár lehetővé is tennék azt, hogy elugorj a Seychelle-szigetekre, rendszeresen megvedd a legújabb iPhone-t vagy 2-3 évente cseréld az autódat a legújabbra. Azért veszélyes ez, mert – bár ezekkel azonnali élményeket, kvázi kielégülést érsz el – ezzel azt is eléred, hogy mind-mind csökkented azokat a szabadságfokokat, amelyek a jövőben várnak rád a felépített megtakarításod, vagyonod révén.

Ilyen szempontból érthető is lenne az az állami törekvés, hogy kordában tartson téged, és ne hagyja, hogy a lakásra, nyugdíjra szánt megtakarításodhoz hozzáférhess. Mondhatnánk ezt egyfajta „szolgáltatásnak”, amellyel megvéd saját magadtól az állam. Ennek a szolgáltatásnak azonban ára van, mégpedig a szabadság. Gyakorlatilag óvodásként kezelnek, aki azonnal rárepül a boltban a nyalókákra, ha nem fogja az anyja a kezét, és nem képes józanul gondolkodni. Ráadásul az állami sugallatra – és mézesmadzag belógatásra – indított megtakarításokkal nem csak a szabadságról mondasz le, hanem…

 • évekre, évtizedekre elkötelezed magad egy olyan megtakarítási forma mellett, amelynek szabályai most ugyan adottak, de az elmúlt 30 év tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy amikorra a megtakarításodra szükséged lesz, ezek a szabályok addigra akár többször is, gyökeresen mások lesznek.
 • utólag legtöbbször kiderül, hogy nem (csak) az állam érdeke volt az, hogy az adott irányba indulj, valakik komoly hasznot húztak abból – legtöbbször a Te károdra -, hogy tömegesen terelték az adott irányba a megtakarítókat, és a cukormázba bizony jobb esetben keserű pirulák is keveredtek, rosszabb esetben átalakult valami teljesen fogyaszthatatlan masszává.

Csak néhány szemelvény, az elmúlt évekből… A magánnyugdíjpénztárak kvázi kötelezővé tétele, majd megszűntetése. A lakástakarékpénztári befizetések állami támogatottságának megszűntetése. Az önkéntes nyugdíjpénztárak munkáltatói befizetéseinek 2019-től történő megadóztatása. A kockázati és befektetési biztosítások munkáltatói befizetésének megadóztatása. A cafetéria rendszer teljes átalakítása.

Biztos lehetsz benne, hogy további, akár jelentős változások előtt állunk, amelyekről jelenleg nincs, nem is lehet tudomásod, de döntened minden pillanatban kell, így valójában vakon repülsz.

Ez mind-mind azt mutatja, hogy…

NEM TUDSZ TERVEZNI…

ha az államilag sugallt, támogatott megoldásokat választod, hiszen amit igaznak vélsz ma, az szinte biztosan nem lesz az néhány év múlva.

A vagyonépítés logikája pedig rendkívül egyszerű:

 • Tegyél félre minden jövedelmedből 5-10-15-20%-ot.
 • Lehetőleg renszeresen takaríts meg, ne csak alkalomszerűen.
 • Kezd el időben, és hagyj időt a megtakarításaidnak.
 • Tudd biztonságban a megtakarításaidat, és ne változzanak folyton a szabályok.
 • Nem értesz a befektetésekhez, ez természetes. Ne neked kelljen eldöntened, hogy milyen befektetésben tartod a megtakarításaidat.

Amennyiben ezek a feltételek adottak, semmi nem fog megmenteni attól, hogy 10-20-30 év után – függően a megtakarítási ütemtervedtől – olyan vagyonnal rendelkezz, amely gondtalanná tesz.

Ezért kell inkább szabad megtakarítási formát keresned!

Gyere el november 27-én, és megmutatjuk…

Van-e élet a Lakástakarék után?
+ Idén utoljára – TBSZ számla külföldön

A hazai pénzügyi kultúra része, hogy a megtakarítók számára mézesmadzagokat kell „belógatni”.

Kérdés: Az egykori indiánokhoz hasonlóan, eladod a jövődet üveggyöngyökért?

Amennyiben nem kérsz több mézesmadzagot, és kíváncsi vagy arra, hogy miként tudsz megtakarítani…

 • szabad felhasználás mellett
 • évtizedes bizonyítékok alapján hatékonyan,
 • kötöttségek, futamidő és mindenféle szankció nélkül , ráadásul mindezt
 • a megszokott sokszorosát kitevő betétbiztosítás mellett,
 • olyan nemzetközi környezetben, ahol nem módosítgatják folyton a szabályzást, és mindezt akár
 • akár adómentes formában,

akkor Neked szól következő rendezvényünk…

Akkor is célszerű eljönnöd, ha az év vége elérkeztével adómentes befektetési megoldást keresel, és TBSZ-ben gondolkodsz, de nem tudod, akarod saját magad eldönteni, hogy mibe lenne érdemes befektetned, sokkal inkább szakemberekre bíznád ezeket a döntéseket.

Van élet a Lakástakarék után – klubest
2018. 11. 27. – 18:00-20:00

Helyszín: Irodánk alatti előadóterem – 1036 Budapest, Bécsi út 37. (bejárat a Szépvölgyi útról, a dohánybolt felől).

A rendezvény díjmentes, de a terem korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött. Foglald le a helyed mielőbb, az alábbi űrlapot kitöltve:

[include file=script/gfshi-klubestreg.txt]
Összegzés
Megtakarítás vezényszóra?
Bejegyzés címe
Megtakarítás vezényszóra?
Rövid leírás
A hazai pénzügyi kultúra része, hogy a megtakarítók számára mézesmadzagokat "kell" belógatni. Két szereplős ez a történet, kell hozzá a szolgáltatói oldal, de a megtakarítói oldal is “harap” az ingyen pénz gondolatára.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-11-16T13:51:32+01:002018 november 16.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment