Megtakarításból milliomos – a két stáció és az eredmény

Te is hajlamos vagy az „egyszer élünk” felfogással azonosulni, vagy inkább a „van annak, aki el nem issza” felkiáltással éled az életed? Mindennek megvan a maga szépsége, és igazából egyiket sem lehet el- vagy megítélni.

Kétségtelen, hogy ha valaki élményeket gyűjt, akkor az pénzbe – akár nagyon sok pénzbe – kerülhet. Azt is meg lehet érteni, hogy aki a tévében látja a csillogást, az a saját életét is próbálja ehhez „felemelni”, sokszor erőn felül is. Bármilyen felfogás mentén éled azonban az életed, az egészen biztos, hogy előbb-utóbb szükségképpen milliomossá kell válnod. Ez kell ahhoz, hogy elérd a magasabb életszínvonalat, vagy a mindentől független anyagi hátteret, de a nyugodt idős kor biztosításához is ez szükséges.

Egy korábbi bejegyzésben (Kritikus tömeg, hogy a megtakarításaidból élhess>>>) kiszámoltuk, hogy nagyságrendileg 100ezer euró (nagyjából 30millió forint) az a minimális vagyonméret, amely már komoly támaszt jelenthet bárki számára. A kérdés csak az, hogy hogyan?

Annyi biztos, hogy nem magától, és nem is egyik napról a másikra. Ebben a történetben Te vagy a főszereplő. Tudnod kell, hogy az idő Neked dolgozik, de ez az út – mint minden út – az első lépéssel kezdődik, amelyet Neked kell megtenned. Hacsak nem örököltél egy kisebb-nagyobb vagyont, vagy nem nyertél a lottón, két stáción kell keresztülmenned, mire eléred azt, hogy milliomosnak mondhatod magad.

Rendszeres megtakarítás

Amikor még nincs vagyonod, egyértelmű, hogy a munkával szerzett jövedelmed egy része az, amely felépítheti a későbbi milliók alapjait. Az első hónapokban, években itt valójában két feladatod van:

  • Megtalálni azt a megtakarítási formát, amely alkalmas a célod – azaz a már befektetésre alkalmas méretű vagyon – eléréséhez. Maga a megtakarítási folyamat nem bonyolult, hiszen a betett pénzednek kell a hozamokat produkálnia, megfelelő biztonság mellett. A termékválasztás már nem biztos, hogy egyszerű, tekintettel a jelenleg hazánkban elérhető megoldások bonyolultságára.
  • Átállítani a gondolkodásmódodat olyan formán, hogy bár a megtakarításra szánt összeget rezsiként kezeled minden hónapban, de mindezt örömmel teheted, mert tudod, hogy végső soron ahhoz járul ez hozzá, hogy milliomos legyél.

Utóbbi azért fontos, mert az ember zsigerből annyit költ el, amennyi van, azaz könnyű elcsábulni. Ezért kell rezsiként tekintened a havi megtakarítás összegre, és úgy kezelni, mint ha nem is lenne. Csak így érheted el, hogy ne költsd el minden jövedelmed az utolsó fillérig. Az első fél-egy évet követően, amikor ránézel a számládra (fontos, hogy ránézhess, és lásd is az aktuális valós állást), szívet melengető érzés lesz, hogy szépen haladtál, és akár már hozamokat is elkönyvelhetsz. Már havi 100-200 euró (30-60ezer forint) is szépen mutat egy év elteltével.

Egy példa arra, hogy 10 év alatt milyen módon rakhatsz össze egy 10millió forintos kisebb vagyont:

Amikor a rendszeres megtakarításod – és az azokra rakódott hozam – elér egy adott méretet, jöhet a „szintlépés”:

Befektető lehetsz

Amikor már elérted a néhány millió forintos tőkeméretet, praktikus lehet szintet lépned, és – megfelelő kockázatkezelés mellett, a tőke porlasztásával – egyéni portfólióban gondolkodnod. A méretgazdaságosság miatt ekkor még csak néhány portfólió elemed lesz, de azok már akár látványos hozamot is tudnak termelni.

Attól azonban, hogy befektető lettél, még nem ülhetsz a babérjaidon, mert számodra nem a titulus a fontos, hanem a komoly vagyon elérése. Éppen ezért célszerű ebben a szakaszban is folytatni a jövedelem félrerakását. Akár havonta, akár időszakonként. Ahogy fentebb írtuk, hajlamos lehetsz minden jövedelmedet elkölteni, de ha eddigre már „rákaptál” a megtakarítás ízére, részeddé válik, és örömmel fogod tenni. Nézd meg egy megbízónk példáját, aki az elmúlt években igen szépen haladt ezen az úton:

Az eredmény

Mindennek – hogy megtakarítóból milliomossá válsz – az eredménye végső soron az lesz, hogy…

  • nem kell aggódnod amiatt, hogy esetleg megszűnik a munkahelyed, mert tudod, hogy van mire támaszkodnod, és a munkakeresés is sokkal nyugodtabban, ésszerűbben történhet ilyen körülmények között.
  • gyermekeid taníttatásánál, életindításánál nem a legolcsóbb, hanem a legjobb megoldásokat tudod választani.
  • nyugodtan szemlélheted azt, hogy a nyugdíjkorhatárt a végtelenségig emelik, mert Te – ha időben elkezdted a megtakarítást – akár már 50-60 éves korodban leteheted a lantot, és azzal foglalkozhatsz, amivel mindig is szerettél volna, csak a munka nem hagyott rá időt.

Azzal is kell persze foglalkoznod, hogy milyen megtakarítási formát válassz, vagy mibe is kellene fektetned, első körben azonban ezt az egész gondolatkört kell magadévá tenned, mert ez igen komoly hatással lehet arra, hogy milyen módon fogod megélni a jövőt.

Megmutatjuk azt, hogy miért érdemes, és azt is hogy hogyan – lépésről lépésre – klubestünkön, és bebizonyítjuk, hogy igen is lehet megtakarításból milliomossá válnod. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-07-04T10:45:26+02:002017 március 22.|Címkék: |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet