Megtakarítás – kényszer vagy tudatosság

Sok mindenben lehet ostorozni a befektetési egységekhez kötött (unit linked) biztosításokat. Ezt meg is tettük korábban. Ki kell jelentenünk azonban, hogy egy dologban betölti a szerepét: rákényszeríti a szerződőt arra, hogy hónapról-hónapra vagy évről-évre félretegyen, mert érkezik a sárga csekk, amit be kell fizetni.

Vagyonra a kor előrehaladtával mindenkinek szüksége van, akár tisztában van ezzel, akár nincs. Minden abba az irányba mutat ugyanis, hogy hacsak nem volt aktív korunkban extrém magas alkalmazotti jövedelmünk, nyugdíjként legfeljebb „megélhetési támogatásra” számíthatunk majd 15-20-25 év múlva.

Kézenfekvő válaszként adják el még ma is a vagyonképzés, nyugdíj-előtakarékosság „kulcsaként” az úgynevezett nyugdíjbiztosításokat. Ezek – az adójóváírás kétségkívül eredménynövelő hatása mellett – gyakorlatilag ugyanúgy a korábban megismert unit linked termékek, amelyek igen komoly költségekkel terhelik a befektetést. Mindezek mellett az adókedvezmények miatt sokkal kötöttebb megtakarítási forma ez, amelyet más célra, vagy korábban felhasználni nem igazán lehet. Amennyiben ugyanis hamarabb van szükségünk a befektetésünkre, netán a nyugdíjunk finanszírozása mellett/helyett gyermekünk taníttatására, vagy egyéb fontos kiadásra használnánk, komoly veszteségeket szenvedhetünk, hiszen az adójóváírások összegét vissza kell fizetnünk, 20%-os „büntetéssel” megfejelve.

SavingsA fenti problémák azonban csak a felszín. A valódi gond abban áll, hogy egy hosszú távú befektetést azért indít az ember, hogy a hosszú évek, évtizedek alatt félretett pénze valóban vagyonná szaporodjon, és ez nem igazán valósul meg a unit linked biztosítások esetén. Magyarul elvárható lenne, hogy 10-15-20 éves távlatban ne csak azzal szembesüljünk, hogy megvan a befizetett pénzünk, netán csak egy kicsivel lett kevesebb. Sajnos ügyféltapasztalatok alapján a biztosítások legtöbbjénél lejáratkor ez történik, és a szerződő kénytelen azzal vigasztalni magát, hogy legalább a félretett pénzt nem költötte el, amikor megkereste. És valóban, ahogyan említettük, ez a leginkább pozitív hozadéka egy ilyen biztosításnak.

Miért van ez így?

Mint az élet minden területén, valójában itt is csak rajtunk múlik minden. A kulcs a tudatosságban van. Ezt, pontosabban ennek hiányát fizetjük meg akkor, amikor valamilyen „csoda” megtakarítási terméket adnak el nekünk.

A befektetések sajátja is, hogy minél kevesebbet veszünk valamiből, annál drágább lesz. Egyszerűen a szolgáltatóknak (pl. biztosító), és az értékesítőknek nem érné meg az ügyfelekkel való foglalkozást, ha a normál befektetési költségekkel lenne megterhelve egy havi néhány tízezer forintos megtakarítás. Hogy kellő magyartalansággal fogalmazzunk, a unit linked biztosítások erre lettek kitalálva, és a „kezdeti költségek”, meg egyéb „hozzáadott értékű szolgáltatások” díjai már komoly hasznot jelentenek. Így már megéri a szolgáltatónak és az ügynöknek is.  Az már más kérdés, hogy az ügyfél elégedett lesz-e a végén, nyilván nem.

Megtakarítási stratégiák

Jelenleg két valóban hatékony – nem csak tízmilliós tőkékkel elérhető – stratégia mentén gondolkodhatunk, amely minden rugalmasságot megad, amire szükségünk lehet. Valójában csak egy dologra kell figyelnünk, a tudatosságra, ugyanis senki nem fog „pisztolyt szegezni a fejünkhöz”, sárga csekkeket küldözgetni hogy a tervezett havi vagy éves megtakarításunkat valóban félre is tegyük.

Menedzselt értékpapír stratégia

A befektetési és megtakarítási előnyöket ötvözi ez a stratégia, a fentebb emlegetett unit linked biztosítások költségeinek töredéke mellett. Gyakorlatilag privátbanki szintű kiszolgálással, hazai ügyintézéssel, saját portfóliónk lehet, amely biztonságos, németországi bankban, korlátlan letétbiztosítás mellett működik. Saját bankszámlaszámunkra tudjuk utalni – akár rendszeresen, akár alkalmanként – teljesen rugalmasan a megtakarításra szánt összegeket. Természetesen ugyanolyan rugalmas a tőke kivét is. Bármikor, korlátozás vagy külön költség nélkül, néhány napon belül pénzhez juthatunk, ha olyan élethelyzetbe kerülünk.

A vagyonépítés hatékonyságára példaként álljon itt egy grafikon, amely egyik megbízónk ilyen menedzselt számlájának 2016. első negyedéves értékfejlődését mutatja. A piros szín jelzi a menedzselt számla értékfejlődését, a szürke a piac általános teljesítményét.

2016_03_Performance3

Az egyetlen működési, indítási feltétele ennek a stratégiának, hogy legalább 10.000 EUR tőke már rendelkezésre álljon. A vagyonkezelői stratégia hatékony működéséhez ugyanis a méretgazdaságosság miatt legalább ekkora tőkére van szükség. A további rendszeres vagy eseti megtakarítás azonban már teljesen rugalmas, legyen az 1 EUR vagy épp 2000. Bár nyilván 10 EUR összeget a magyar utalási költségek mellett nem célszerű elutalni, de akár azt is megtehetjük.

Járjon utána, hogy az Ön esetében hogyan működhet egy ilyen stratégia! Jelentkezzen díjmentes konzultációnkra az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Nemesfém portfólió stratégia

A menedzselt értékpapír számláknál némileg nagyobb költségekkel működő, de legalább olyan rugalmas stratégia. Ráadásul itt nincs minimális induló tőke – akár nulláról is indulhatunk -, sőt  kényszeríthetjük is magunkat a megtakarításra, amennyiben szeretnénk rendszeresen félretenni jövedelmünkből.

Sokat írtunk az elmúlt időszakban arról, hogy a nemesfémek igen alulértékeltté váltak. Ha ezt felismerjük, és tudatosan, rendszeresen indítunk vásárlásokat, kifejezetten jó átlagáron építhetünk fel egy nemesfém portfóliót, amelynek közép- illetve hosszú távon élvezhetjük majd az eredményét. Mindez legegyszerűbben a fizikai nemesfémek teljes palettáját kínáló (arany, ezüst, platina, palládium, rhodium, iridium) online vételi/eladási és tároltatási platformunkon oldható meg. Ennek hátterében Németország második legnagyobb nemesfém kereskedője áll, így biztosak lehetünk benne, hogy a vásárolt nemesfémek a frankfurti, illetve svájci trezorban, saját nevünkön valóban megtalálhatóak.

Saját online nemesfém depójában bármikor nyomon követheti a letét alakulását, kezdeményezhet vásárlást, vagy eladást. A megjelenő árak valós időben jelennek meg, amely vásárláskor (vagy épp eladáskor) rögzítésre kerül, amíg a vételár összege beérkezik, így nem kell tartania a váratlan árfolyammozgásoktól sem.

Következő klubestünk teljes egészét a nemesfém befektetéseknek szenteljük, ahol természetesen részletesen lesz szó a megtakarítási vonatkozásokról is. Ragaszkodunk a klubest jelleghez, így az előadást követően szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre, és akár részletesen meg is mutatjuk, miként működik a nemesfém letét felület. Jelentkezzen ingyenes rendezvényünkre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2018-07-04T11:12:35+02:002016 április 5.|0 Comments

Leave A Comment