Megtakarítás – a hatékonyság kérdései

Nem egyszerű a dolga annak, aki egy-egy hosszabb távú megtakarítás indítása kapcsán azt szeretné megvizsgálni, hogy mit fog látni, tapasztalni 5-10-20 év múltán, azaz mennyire lesz hatékony a vagyongyarapítása. A kisebbik gond az, hogy a megtakarítás értékfejlődésének hatékonyságát a gazdasági környezet is befolyásolja.

effectiveA nagyobbik gond az, hogy a legtöbb ilyen pénzügyi termék elképesztően bonyolult rendszerben működik. Sok esetben még szakemberek számára is nehezen követhető például egy unit linked (a nyugdíjbiztosítás is ilyen) biztosítási szerződés, hogy mikor, milyen költségek kerülnek majd felszámításra, és ennek milyen következményei lesznek a vagyon tényleges gyarapodására.

A hatékonyság kritériumai

Leginkább három tényező az, amelyre figyelemmel kell lennie, mert ezek befolyásolják azt, hogy milyen eredménnyel szembesül majd a jövőben…

Vagyonkezelés hatékonysága

Egyáltalán nem mindegy, hogy ki, kik határozzák meg azt, hogy milyen stratégia alapján folyjon a megtakarítások befektetése. Fontos az is, hogy egy-egy lehetőséget, jó beszállási pontot megtaláljon az, aki a kormányrúdnál hozza a döntéseket. Ugyanúgy elengedhetetlen azonban az is, hogy kimaradjon a „nagy zakókból”, azaz felismerje és megfelelőképpen kezelje a kockázatokat.

Senkitől, semmitől nem várhatja el, sőt tartania kell attól, aki olyat ígér (pláne ha még „garantálja” is), hogy hónapról hónapra hoz mondjuk 2% hozamot. Fokoznia kell a kétkedését, ha azt ígérik Önnek, hogy mindezt egyenletesen tudják produkálni. A banki kamatnál egyértelmű a helyzet, ott a bank lefölözi a keletkezett hozamokat, és ad egy alacsony, egyenletesen fizetett kamatot (jelenleg évi 1% körül). A megtakarítások, befektetések esetén egy hosszabb – legalább fél-egy éves – időszakban érdemes vizsgálni a hatékonyságot, és éves átlagban nézni a hozamot.

Megtakarítás, befektetés esetén – hosszabb időszakot nézve, időszakonként akár kisebb veszteségek mellett – szükségképpen a banki kamat többszörösének megfelelő nettó hozamot kell elérnie, mert csak ez eredményezi a hatékony értéknövekedést. Hangsúlyoznunk kell azt, hogy nettó hozamot kell figyelnie, azaz nem mindegy, hogy mekkora a…

Költségek szintje

Hiába ér el egy megtakarítás magas hozamot, ha mindezt komoly költségek erodálják. A legtöbb esetben sajnos olyan bonyolult a megtakarítási termék, hogy előre nehezen kalkulálható, hogy mennyibe fog kerülni. Ráadásul mindenképp többet fog fizetni, ha áttételesen – nem közvetlenül, valamely tőzsdén forgó értékpapírba – fektetik be a megtakarítást. Ilyenek lehetnek az alapok alapjai, vagy egyéb homályosan megfogalmazott befektetések, amelyeknél valójában nem is tudja, hogy milyen piacon dolgoztatják a tőkét. Nagy eséllyel ilyenkor többszörös alapkezelési díjat, illetve egyéb költségeket is fizetnie kell, amelyek akár nem is jelennek meg tételesen, csak az árfolyamban, vagyis az alacsony hozamban fog vele szembesülni.

A sok apró költségtétel is komoly terhet jelenthet a nettó hozamra nézve, de a megtakarítási szerződések jó részénél vannak úgynevezett kezdeti költségek is. Ezek – jellemzően az értékesítés, tehát az ügynök jutalékát fedezik – akár az első néhány év befizetéseit is felemészthetik.

Gondoljon bele, egy nyugdíjbiztosításnál például az egy év alatt befizetett megtakarításainak akár 130-140%-át is kifizetheti a biztosító jutalékként, amelyet természetesen az Ön befizetéseiből fedez. Magyarul ha havi 30 000 Ft-ot megtakarít, az ügynökhálózat (nem az az ügynök, aki a szerződést kötötte Önnel, hanem az értékesítési hálózat) akár 500 000 Ft jutalékot is kaphat – közvetlenül Öntől. Léteznek persze kedvezőbb, hasonlóan unit linked típusú termékek, de jellemzően valamilyen „rejtélyes” oknál fogva ezek a termékek csak a kollégákhoz, rokonokhoz jutnak el, és az értékesítési hálózat a drágább termékeket kínálja inkább.

Szabályzók esetleges változásainak hatása

Ahogyan azt tapasztalhatja, hazánkban sajnos folyamatosan változnak a játékszabályok. Adókedvezmények jönnek-mennek, támogatások jelennek meg és tűnek el. Rosszabb esetben az egész megtakarításunkat „strukturálják át” azzal, hogy gyakorlatilag állami kezelésbe veszik.

Épp ezért, gyakorlatilag tervezhetetlenek ezek a megoldások. Kedvezőnek tűnik például a nyugdíjbiztosításoknál az éves befizetések 20%-os adójóváírása. Mi lesz azonban, ha mondjuk 5 év múlva már nem lesz adójóváírás, Önnek meg lesz egy terméke, amely gyakorlatilag szinte csak emiatt volt rentábilis, és egyébként is a támogatásnak megfelelő költséget már amúgy is levontak megtakarításaiból.

Vagyonépítés hatékonyan

A fenti három hatékonyságot rontó – illetve kockáztató – tényezőről évek óta írunk a blogon. Az elmúlt bő fél (lassan egy) évben azonban új vagyonkezelő partnerünkkel azon is dolgoztunk, hogy ne csak a nagyobb vagyonok számára kínáljunk hatékony portfóliókezelést, hanem mindezt a kisebb tőkével rendelkezők, vagy akár a vagyonépítést még csak most fontolgatók is élhessenek a portfóliókezelési szolgáltatással. Mindezt olyan formán, hogy a fent részletezett, és sokszor ostorozott itthoni gyakorlattal szemben, maradéktalanul megfeleljen az elvárásoknak.

Ez az új megoldás a Prémium Vagyonépítési Terv, amely biztonságos keretek közt (4,1millió EUR letétbiztosítás számlánként), rugalmas feltételekkel, alacsony költségekkel bír, és ugyanaz a vagyonkezelő csapat kezeli ezeket a számlákat, mint amely 2016 első félévében 10-40% hozamot termelt megbízóinknak.

További részleteket olvashat néhány oldalas tájékoztatónkban. A tájékoztató letöltését az alábbi űrlapon tudja igényelni, amelyet követően telefonon is jelentkezünk, hogy kikérjük véleményét. Ne ijedjen meg, nem akarjuk mindenáron Önre erőltetni a Prémium Vagyonépítési Tervet, csupán kíváncsiak vagyunk, mit gondol a Tervről.

[include file=script/pvt-reg.txt]
2018-07-04T11:07:32+02:002016 augusztus 1.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet