Megalkuvás vagy függetlenség

Az élet minden területén, így a pénzügyekben (is) hozzászoktattak bennünket, vagy egyszerűen csak megszoktuk, hogy bizonyos dolgokban meg kell alkudnunk. Nem kaphatunk meg bármit, feltételek nélkül.

Rendjén is van ez így, hiszen mindennek megvannak a törvényei, ami alapján működik, és nem lenne szerencsés, ha mindenben szembe akarnánk menni a piac írott, íratlan törvényeivel, ökölszabályaival. Nem szabad azonban megalkudnunk sem, és bezárni magunkat olyan kalitkákba, amelyek korlátoznak bennünket abban, hogy a számunkra legoptimálisabb megoldásokkal élhessünk.

Bank – ügyfél érdekellentét

Név nélkül, képzeljünk el egy nagy bank privátbanki szekcióját. Teszem azt 50mFt befektetéséről van szó. El tudjuk azt képzelni, hogy a bankár, az ügyfél gondos felmérését követően azt javasolja, hogy bár nekik is vannak kiváló termékeik, de ha átballag az utca túloldalára, ott a másik bankban igazából ekkora tőkeméretnél már magasabbak a kedvezmények, és a számlavezetés is ingyenes, sőt kap még grátisz életbiztosítást is?

Nyilvánvalóan nem ez történik, hanem – amennyiben tisztességes a bankár – az ügyfél számára nála elérhető megoldásokból választja ki a hozzá leginkább passzoló megoldást. Rosszabb esetben persze befolyásolja a bankárt az is, hogy házon belül melyik termékre mekkora jutalékot fizet vagy milyen egyéb ösztönzőt ad a bank. Valljuk be, a banki alkalmazottaknak sincs ellenére például egy beígért utazás Mallorca-ra.

Ugyanez igaz azoknál a szolgáltatóknál, amelyeknek ugyan nincs saját termékük, de egy bankhoz kötődnek, hiszen ugyanúgy igaz lesz rájuk, hogy csak az adott bank termékeit tudják értékesíteni, és azokból is leginkább az fog előtérbe kerülni értelemszerűen, amelyre a bank magasabb jutalékot fizet a szolgáltatónak, vagy más miatt előnyös a szolgáltatónak.

Függetlenség

fuggetlensegMit jelent tehát a függetlenség egy szolgáltatónál? Leginkább azt, hogy az ügyfélnek, megbízónak nem kell megalkudnia azzal kapcsolatban, amire valóban szüksége van.

Ott kezdődik a dolog, hogy nem irányult a helyzetének felmérése semmilyen szempontból, hiszen nem kell semmilyen – a szolgáltató termékeinek szempontjából elvárt – „eredménynek” kijönnie. Nem szabad magunkat a szolgáltatóhoz vagy termékekhez alakítani!

Folytatódik a szolgáltatóval szembeni kívánalmak sora azzal, hogy bankfüggetlen legyen. Vagyis ne egy banknak legyen elkötelezve, hanem a megbízójának, a befektetőnek, akinek kiválasztja azt a bankot, befektetési platformot, amely leginkább alkalmas arra, hogy az adott megbízó igényeit kielégítse.

És természetesen függetlennek kell lennie a termékektől is a szolgáltatónak, hogy ne legyen érdeke „rásózni” a megbízóra olyasmit, ami valójában nem neki való. A valóban független szolgáltató semmilyen termék után nem kap extra jutalékot, tehát gyakorlatilag nincs érdekellentét közte és a megbízó közt.

Csak és kizárólag ilyen független környezetben képzelhető el az, hogy a szolgáltató és az őt megbízó befektető együtt, közösen, és hatékonyan tudjon dolgozni a megbízó sikeres befektetési eredményeiért.

Kíváncsi arra, hogy miként működik a független vagyonkezelés Németországban, amely ma már itthonról is elérhető? Tegye meg az első lépést, készíttesse el díjmentesen saját, személyre szóló befektetési politikáját az ide kattintva megjelenő oldalon kitöltve az űrlapot. Az elkészült 10-15 oldalas dokumentumot segítünk értelmezni is első – szintén díjmentes – személyes konzultációnkon. Ezt követően felelős döntést tud hozni, hogy a valódi függetlenséget választja-e.

2015-12-08T16:29:25+01:002015 december 8.|0 Comments

Leave A Comment