Mától igényelhető a végtörlesztés – de miből?

Az Országgyűlés 2011. szeptember 19-én fogadta el  a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztést lehetővé tévő törvényt, és mától, azaz 2011. szeptember 29.-től jelenthető be a végtörlesztésre vonatkozó igény. Milyen feltételeknek kell megfelelni és hogyan teremtsünk elő pénzt a végtörlesztésre – ehhez gyűjtöttük össze a gyakorlati tudnivalókat és tanácsokat.

Milyen árfolyamot rögzít a törvény?

Az egyösszegű végtörlesztés rögzített árfolyamon: a devizahitelesek svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a japán jennél pedig 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést december 30-ig.

Ki igényelheti a végtörlesztést?

A törvény szerint azok élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek…

 • devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál, függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabadfelhasználású a hitel,
 • a deviza árfolyama a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a törvényben rögzítettnél,
 • a hitelfolyósító 2011. június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést,
 • és vállalják az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen.

Ha az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt.

Hogyan történik a végtörlesztés?

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket legkésőbb december 30-ig kell bejelenteniük a bankjuknak. A banknak a bejelentés napjától számított 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását, azaz 60 napjuk van a devizahiteleseknek végtörlesztés teljesítésére a bejelentés napjától (és nem december 30-tól!) számítva.

Költségek, adózás

Az ingatlanfedezetű devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.

A végtörlesztési lehetőséggel élők mentesülnek az szja, az ajándékozási, visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség alól a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, ill. az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után. Díjmentessé válik a végtörlesztéssel összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás, akárcsak a vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás.

Honnan lehet pénzem a végtörlesztésre?

Mivel a bejelentést követően mindössze 60 nap áll rendelkezésre a végtörlesztéshez szükséges összeg előteremtésére, ezért ajánlott először végiggondolni a lehetőségeket, megtenni a szükséges lépéseket, és csak akkor bejelenteni a banknak az igényt, amikor már a kezében a pénz, vagy legalábbis biztosan számíthat rá 60 napon belül.

Honnan lehet pénze?

 • Megtakarításokból. Elemzők szerint az érintett adósok egyötödének van ehhez elegendő megtakarítása. A megtakarítások, befektetések feltörése előtt tájékozódjon alaposan, hogy a feltörést hogyan tudja optimalizálni. Akkor éri meg a megtakarítások kamatairól és kedvezményeiről lemondani, ha a végtörlesztés árfolyamnyeresége meghaladja a keletkező kárt. A végtörlesztéssel „termelődő” megtakarítást kiszámíthatja az alábbi kalkulátorral.[include file=script/vegtorlesztes.txt]
 • Családi, rokoni, baráti kölcsönökből.
 • Forinthitelből:
  • Elemzők szerint az érintettek elsősorban új, forint alapú, ingatlanfedezetű hitel felvételével és – az újonnan igénylendő ingatlanhitel önrészének előteremtése érdekében – forintalapú személyi kölcsönök formájában igyekeznek majd forrásokhoz jutni. Ha ezt tervezi, vizsgálja meg alaposan a kínálatot, a saját bankja által kínált forinthitelt hasonlítsa össze más ajánlatokkal is, mert nagy az esélye, hogy talál kedvezőbbet is.
  • Kezdje el időben az ügyintézést, mert egy hiteligénylés átfutási ideje normál esetben is 4-6 hét, ez azonban a hirtelen megnövekedő igények miatt jelentősen megnőhet, így könnyen kifuthat a 60 napból, ha késlekedik.
  • A bankok által folyósított személyi kölcsön konstrukcióknak alternatívái rugalmas lehetnek a lízingvállalatok kínálatában szereplő gépjármű-fedezetű hitelek. A fedezet révén ugyanis akár kedvezőbb feltételekkel, egyszerűbben is hozzá lehet jutni, mint a hagyományos személyi kölcsönökhöz. Ráadásul, mivel szabad felhasználású hitelről van szó, elhasználható a svájci frankos devizahitelt kiváltó ingatlanhitel felvételénél önrészként. Hátránya, hogy tehermentes gépjármű szükséges hozzá.
 • Az ingatlan eladásából:
  • Ha nincs elég megtakarítása, vagy nem hitelképes, megpróbálhatja eladni az ingatlanját. Ebben az esetben még jobban szorít az idő, mint a forinthitel felvétele esetén, hiszen idő kell az ingatlan eladására, a lakhatás megoldására, és a ha a vevőnek is hitelre van szüksége a kifizetéshez, akkor annak az ügyintézési idejével is számolni kell. Éppen ezért, ne jelentse be a végtörlesztést, amíg nincs konkrét (és biztos) vevő az ingatlanra.
  • Ingatlanpiaci elemzők szerint a következő öt hónapban átlagosan 5-10 százalékos áresésre lehet számítani, mivel a végtörlesztésből adódó mintegy 25 százalékos árfolyamnyereség nagyobb mozgásteret biztosít az eladóknak az ár kialakítására, miközben a határidők szorítják őket.

A várható tömeges hiteligénylés miatt a rendelkezésre álló időszak végén akár a HITEL NINCS tábla is kikerülhet több bank bejáratához is!

Ha tervezi devizahitele végtörlesztését, és a forinthitelt venné igénybe erre a célra, ne késlekedjen, kezdje el az ügyintézést most! Ehhez felajánlunk Önnek egy személyre szabott, ingyenes és kötelezettségmentes konzultációt, ahol megvizsgáljuk meglévő hitelét, és megbeszéljük a forinthitel-lehetőségeket!

Töltse ki az alábbi igényfelmérő űrlapunkat, és kollégánk hamarosan megkeresi a lehetséges megoldásokkal!

A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat kizárólag az igényelt finanszírozás legoptimálisabb megoldásának kiválasztásához használjuk fel, kérésére bármely időpontban megsemmisítjük, és semmilyen körülmények között nem adjuk azt át harmadik fél részére. A csillaggal jelölt mezőket mindenképpen ki kell töltenie, mert ezen adatok szükségesek ahhoz, hogy érdemben tudjunk megoldást keresni.

A megjegyzés rovatban adhatja meg azokat az információkat, amelyeket nem tud értelemszerűen az űrlapba beleírni (pl.: esetleges pótingatlan, egyéb megjegyzések, kérdések).

[include file=/script/lakas_igenyfelmero_form.txt]

2011-09-29T20:54:57+02:002011 szeptember 29.|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Gulyás Katalin 2011-10-05 at 21:28 - Reply

  Mi van akkor,ha egyedülálló vagyok 15 hónapos ikrekkel, gyeden? Kitől kapok kiváltó Forint hitelt? Mert már ezt a kérdőívet sem tudom kitölteni! Köszi

 2. Kocsis Gábor 2011-10-28 at 23:42 - Reply

  Kedves Katalin, sajnos nincs egyedül a problémával, és a kormány és a bankok összefeszülése sem kedvez a helyzetnek. A hitelszakértőket gyakorlatilag kizárták a folyamatból, és igazán „használható” és ajánlható kiváltó-hitel konstrukciókkal sem rukkoltak elő a bankok.
  Emiatt csak általános helyzetértékeléssel tudunk segíteni itt a blogon, illetve a HozamInfo klub rendezvényein is többször előjön a téma.
  Üdvözlettel:
  Kocsis Gábor

Leave A Comment