Matekoznia kell

A bankokkal kapcsolatos változások, hírek korbácsolják a kedélyeket minden oldalon, az elmúlt hetekben. MNB kamatvágás miatti kamatcsökkenés, takarékszövetkezeti kvázi államosítás, tranzakciós adó emelés, különadó, egészségügyi hozzájárulás a kamatok után. Sorolhatnánk, csak kapkodjuk a fejünket.

Egy dolog nyilvánvaló, egyre többen jönnek rá, hogy a kereskedelmi bankok „nem arra valók”, hogy a napi likviditáshoz szükséges pénzen túl megtakarításainkat, befektetéseinket is ott tartsuk. Nem véletlen, hogy 15%-kal csökkent a lakosság bankban tartott állománya az elmúlt fél évben. Ez a folyamat természetes, és nem is értünk a végére.

De akkor mit lehet tenni?

ID-10013379Alaptétel: kockázat – és adott esetben időszakos veszteségek – nélkül nincs hozam. Bár, ahogy volt rá példa a múltban, a bankokban is volt/van kockázat, csak ott nem éreztük. A befektetések világa pedig idegenül hat sokak számára. Hasonlít ez kicsit a felnőtté válásra, amikor ezernyi új lehetőség kínálkozik, valóban kinyílik a világ, de a szülők és az iskola elengedik a kezünket, és nekünk kell döntéseket hoznunk, mi leszünk a felelősek saját magunkért.

Két dolgot tehetünk, ha meg szeretnénk ismerni valamit.

  • Belevetjük magunkat, és saját magunk járunk utána, saját magunk kárán tanuljuk meg, hogyan, hová, mikor és mennyit fektessünk.
  • Segítséget kérünk hozzáértőktől, hogy a legkevesebb tanulópénzt kelljen megfizetnünk, és gyorsabban haladhassunk azon az úton, amelyre mindenképp rá kell lépnünk.

Előbbi esetben rendelkeznünk kell elegendő idővel, és megfelelő nagyságrendű tanulópénz készlettel. Az sem hátrány, ha felkészítjük magunkat, hogy akár igen komoly mértékű veszteséget is elviseljünk, sajnos kellő szakértelem hiányában akár könnyen el is vérezhetünk a „nagyhalak” közt. Emellett rendelkeznünk kell elegendő rá fordítható idővel is, hiszen ha felelős döntéseket szeretnénk hozni, bizony folyamatosan követnünk kell a gazdaságban zajló eseményeket, keresni és elemezni a felbukkanó lehetőségeket.

Utóbbi esetben sem ússzuk meg, hogy számoljunk, mérlegeljünk és saját magunk hozzunk döntéseket, de rengeteg időt, tanulópénzt spórolhatunk, hiszen egyrészt a döntés előkészítés terhét leveszik a vállunkról, ráadásul nem magunknak kell rájönnünk a törvényszerűségekre, és könnyebben láthatjuk meg az összefüggéseket. Emellett nem nekünk kell minden pillanatban riadtan figyelni a piac rezdüléseit.

Mindenképpen célszerű tehát szakértő segítséget igénybe venni, de mindenek előtt barátkozni a befektetések világával, ráhangolódni arra, hogy miként igazodhatunk el ebben a világban.

Ebben az eligazodásban – és a szakértő választás kérdésében is – segít a nyár utolsó HozamInfo klubestje, ahol bizony „matekozni” fogunk. Összehasonlítjuk a ma fellelhető – adóktól és illetékektől terhelt – banki megoldásokat, és keressük az alternatívákat. Nézze meg a díjmentes rendezvény részleteit, és regisztráljon az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2013-07-16T10:37:54+02:002013 július 16.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment