Majd 10%-ot esett az ezüst. Mi lesz most?

A 2016 végi FED kamatemelési várakozások jelenleg erősödnek, amely nyilvánvalóan befolyásolja a nemesfémek árfolyamát, de minden egyéb tényező abba az irányba mutat, hogy a bikák csak megpihentek a piacon, és erőt gyűjtenek a következő rohamhoz.

Ezüst kereslet-kínálat

A Bloomberg alapján: „Az ipari kereslet növekszik, ami köszönhető a feltörekvő országok jövedelem emelkedésének, a technológiai fejlődésen alapuló felhasználási kör bővülésnek. Az új felhasználási területekre példa az antibakteriális és fényvisszaverő tulajdonságai a fémnek, amely egyre komolyabb egészségügyben játszott szerepet jelent” A Bloomberg tehát az ipari kereslet megugrását várja a következő néhány évben.

Kicsit részletesebben

Indiában és Kínában mintegy egymilliárd okostelefon és tablet iránti kereslet várható 2020-ig, így az ezüst iránti kereslet továbbra is élénk maradhat. A következő tíz-húsz évben egyre több és több ember fogja használni ezeket az eszközöket, amelyek komoly igényt támasztanak a fehér fém iránt, de az ezüst – az aranyhoz hasonlóan – nagyon korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre mind a piacon, mind a bányák mélyén.

Egy nagy japán elektronikai gyártó (First Majestic) már saját bányatársaságot alapított, hogy biztosíthassa majd ezüst igényét, ami a jövőbeni korlátozott kínálat képét vetíti előre. „Valami változik a piacon; Azt hiszem, háromjegyű ezüst árfolyamokat is látni fogunk”, mondta Keith Neumeyer, az elektronikai óriás által alapított bányatársaság vezetője.

A napenergia-ipar is virágzik. Ez jó hír az ezüstnek, hiszen a szektor ezüst-kereslete 13%-kal növekedett, továbbá az etilén-oxid gyártóké is 25%-kal több, mint az előző évben. Emellett a lakossági befektetési és ékszer célú kereslet is az eddigi legmagasabb.

Kínálat oldalról fontos tudni, hogy várhatóan az idén, 2002 óta először fog csökkenni a kitermelés amelynek mértéke 5%-ra tehető.

Következtetés

Az ezüsttől továbbra is emelkedés várható az elkövetkező hónapokban és években. Emellett az ezüst bányászati papírokon is rajta kell tartanunk a szemünket, hiszen ha az ezüst virágzik, akkor a bányászati részvények is az egekbe szöknek. Az időközben kialakuló hullámzás – mint a címben is jelzett 10% (vagy akár nagyobb) időleges visszaesés a piac természetes velejárója.

Az árfolyam ingadozásának leginkább azokban esetekben van jelentősége, amikor olyan bányavállalati papírral is rendelkezünk, amely alkalmas gyors tranzakciók lebonyolítására. A nemesfém árfolyamánál sokkal nagyobb kilengésű bányapapírok hullámait ugyanis gyors tranzakciókkal adott esetben meg lehet lovagolni, amely azonban akár komolyabb kockázatokkal is járhat.

2016-10-20T13:33:09+02:002016 szeptember 1.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment