Lesz még erősebb a forint?

Forintunk van, nem eurónk, de emellett mégis az euróhoz vagyunk kötve. Így nyaralás előtt, a jelenlegi helyzetben ez sokaknak okozhat bosszúságot, hiszen vagy csökkenteni kell a betervezett költőpénz euró összegén, vagy többe kerül, ha nem akarunk spórolni a „fagyipénzen”.

Ahogy arról eddig folyamatosan írtunk, legutóbb május közepén – még 316-os EUR/HUF árfolyamnál – (részletek ide kattintva >>), eltolódást tapasztalhatunk a 300-315-ről a 315-330-as árfolyamsáv felé.

Ilyenkor merülnek fel azok az ötletek, hogy „most nem váltok forintot euróra, csak majd ha lejjebb megy”. Mondhatnánk azt is az olcsóbb euróra eddig váróknak, hogy „ez a hajó elment”. A nagy kérdés tehát az, hogy…

Megy-e lejjebb?

Egy egy pillanatnyi kegyelmi időszakban persze nem kizárt, de az irány egyértelműen nem lefelé mutat. A mögöttes okok…

FED (USA) döntés volt szerdán

Nem okozott meglepetést a Fed: 25 bázisponttal 1,75-2%-ra emelte az alapkamatot, miközben a korábbi hárommal szemben négy emelést vetít előre az idei év folyamán. A közlemény hangvételében is van egy fontos változtatás: kikerült belőle, hogy a kamatok „nyomott szinteken” maradhatnak hosszabb távon. Vagyis az amerikai államkötvény kamatok tovább emelkednek ami csökkenti a feltörekvő kötvények vonzerejét és ezzel gyengíti a devizájukat is, ez különösen negatívan hat a Forintra is.

EKB (EU) döntés volt csütörtökön

A európai jegybank ugyan jelezte eszközvásárlási programjának leállítását, de a merészebb elképzelésekkel ellentétben nem októbertől, hanem csak jövő januártól. Emellett leszögezték, hogy még legalább egy évig nem kell kamatemeléstől tartani. A lépések talán egy kicsit elmaradtak a befektetők várakozásaitól, ezért került rögtön lejtőre az euró és ezzel együtt a forint is.

További kilátások

Amennyiben az MNB nem változtat a kamatpolitikáján jövő kedden vagy még idén akkor a Forint folytatja a már megszokott gyengülő trendjét. Ahogy az alábbi ábrán látszik, az euró bevezetésétől kezdve, mintha zsinóron húznák az árfolyamot. Kisebb nagyobb kilengésekkel, de egyértelmű az irány.

Az előttünk álló hónapokban tehát inkább további gyengülés valószínűsíthető, a májusban jelzett eltolódás valóban bekövetkezett. Mit jelent ez Forintban kimutatva a hozamot azoknak akik korábban befektettek euróba az alábbi árfolyam szintek szerint (viszonyítva egy 325Ft-os szinthez):

  • 2008-ban – 260Ft: 25%
  • 2012-ben – 285Ft: 14%
  • 2013-ban – 295Ft: 10%
  • 2014-ben – 300Ft:  8%
  • 2015-ben – 305Ft:  6,5%

Ezek a befektetések hozamától függetlenül, csupán abból az egyszerű tényből adódtak, hogy forint helyett euróban fektetett be valaki. Hosszabb – legalább 3-5 éves – távlatban gondolkodva tehát fölösleges az euróra váltás pillanatán rágódni, gyakorlatilag bármely pillanat megfelelő erre. Megtakarításban gondolkodva – havonta rendszeresen félretéve, átváltva összegeket euróra – pedig kifejezetten előnyt jelent a cost average hatás, vagyis egy jó átlagáron tudod a megtakarításaidat euróban elhelyezni. Erről is szól következő klubestünk. Nézd meg a részleteket, és jelentkezz az ingyenes rendezvényre ide kattintva >>>

Összegzés
Lesz még erősebb a forint?
Bejegyzés címe
Lesz még erősebb a forint?
Rövid leírás
Ilyenkor merülnek fel azok az ötletek, hogy "most nem váltok forintot euróra, csak majd ha lejjebb megy". Mondhatnánk azt is az olcsóbb euróra eddig váróknak, hogy "ez a hajó elment".
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2018-06-15T12:32:46+02:002018 június 15.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet