Lélegeztetőgépen a világgazdaság?

A naponta érkező gazdasági, pénzügyi hírekből csak annyi „jön le” általában, hogy jó a hangulat vagy éppen pesszimista. Olybá tűnhet, mintha egy sztárallűrökkel megáldott díváról lenne szó, és a szeszélyes viselkedésétől függene a befektetők sorsa.

Valójában azonban kicsit még bonyolultabb és egyben sötétebb a kép sajnos, mert egyre inkább átsúlyozódik a „hangulatszabályozódás”, és inkább olyan, mintha lélegeztetőgépre lenne kapcsolva a pénzügyi világ. Továbbra is fontos szerepet játszanak a gazdasági adatok – GDP alakulás, beszerzési és hangulatindexek, foglalkoztatás stb. – abban, hogy miként értékeljünk egy-egy piacot, ágazatot vagy összességében a világgazdaságot. Hasonló – és egyre fokozódó – súllyal esik viszont a latba az, hogy a szabályzó szerepet betöltő jegybankok hogyan értékelik a helyzetet, és milyen reakcióik lesznek a napvilágot látott adatokra.

Természetesen eddig is fontos tényező volt, hogy milyen politikát folytatnak a jegybankok, de ma már úgy tűnik, hogy ez az egyik elsődleges indikátora a befektetőknek, és egy kamatdöntés, vagy akár csak egy-egy megnyilvánulásuk, kommentjükre is heves reakciók tapasztalhatóak. Ma pedig az informatika adta gyors reakcióidőnek köszönhetően, a tömeges reakciók könnyen pánikba csapnak át, amely végigsöpörhet egyes piaci szegmenseken vagy akár az egész világgazdaságon.

Várakozások

vpap-machineA világpiac színpadán tehát folyik a játék, drámaírókat megszégyenítő elemekkel. Nem szépek valójában egy régió adatai sem, bár Amerikából érkeznek jó hírek is. A fentieket tehát jól tükrözi a jelenlegi helyzet, mert bár összességében egyértelműen gondban a gazdaság, és a jegybankok mindenütt lazításban – kamatcsökkentés és/vagy pénznyomtatás – gondolkodnak, lélegeztetőgépen tartva a piacokat, mégis mindenki a FED rezdüléseire figyel, próbálja megjósolni döntéseit. Jelenleg leginkább az ezzel kapcsolatos várakozások azok, amelyek meghatározzák a piacok aktuális irányát.

Azt is látni kell azonban hogy – különösen a geopolitikai konfliktusokat is figyelembe véve – távolinak tűnik az alagút vége, és bármennyire is láthatunk a tőzsdén rövidebb emelkedő periódusokat, messze van még az az idő, amikor az emelkedésre tudunk játszani.

A kérdés az, hogy egyrészt meg tudjuk-e lovagolni a rövidebb, emelkedő piaci periódusokat, másrészt megtaláljuk-e azokat a szegmenseket, amelyek akár trendszerűen tudnak emelkedni ezekben az időszakokban is.

Menedzselt portfólióinkban ennek megfelelően olyan papírok szerepelnek leginkább, amelyek nem elsősorban a világpiaci trendeket követik, hanem egyedi „sikersztorik”, és valódi értékteremtő erővel bírnak, vagy stabil fundamentummal rendelkeznek, de az elmúlt évek lufifújása elkerülte őket, és jelentősen alulértékeltté váltak.

Nem egy példát hoztunk fel itt a blogon az elmúlt hónapokban, a Lion E-Mobily-tól kezdve a nemesfém bányavállalatok papírjait kezelő befektetési alapunkig. Utóbbi Magyarországon, egyedi befektetők számára nem elérhető, csupán a nálunk menedzselt portfólióval rendelkező ügyfelek tudtak, tudnak részesülnek az eredményekből.

Ezen egyedi – alapos megfontolás után válogatott – befektetési instrumentumoknak köszönhető, hogy februárban, a medve piac ellenére, portfólióink jelentős eredményeket értek el. Erről részletesen beszámolunk majd következő bejegyzésünkben.

Addig is, nézzen utána, hogy pontosan miről is van szó! Következő klubestünkön megmutatjuk a vagyonkezelt, menedzselt portfólióink működését. Nézze meg a részleteket, és regisztráljon ingyenes rendezvényünkre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Amennyiben nem akar várni, és szeretné tudni, hogy kifejezetten az Ön esetében hogyan működhetne portfóliójának menedzselése, jelentkezzen díjmentes konzultációnkra, az alábbi űrlapon keresztül:

[include file=script/avk.txt]

 

2016-03-01T13:58:37+01:002016 március 1.|0 Comments

Leave A Comment