Legyünk Facebook tulajdonosok?

„Sínen van” a Facebook részvénykibocsátás. A cég benyújtotta az amerikai tőzsdefelügyelethez a részvény-kibocsátási kérelmet, így valamikor április végén vagy május elején a Facebook belép a Wall Streetre, és elindulhat a papírjaival történő kereskedés.

Részlet az Index.hu-n a témában megjelent cikkből:

Bár a Facebook még nincs kinn a tőzsdén, részvényei már régóta vannak, és azokkal zajlik is a kereskedés olyan zárt, csak nagybefektetők számára elérhető platformokon, mint például a Sharespost. Ebből a privát kereskedelemből lehet egyébként tippelni a majdani jegyzési árra is: a legutóbbi sharespostos aukción 44 dollárért tettek ki 150 ezer részvényt. Ennek alapján becsülte a Bloomberg 102 milliárd dollárra a cég piaci értékét, a Forbes pedig 50 dollárra a nyilvános részvénykibocsátási árfolyamot – azzal az előrejelzéssel, hogy az fél év alatt simán felszaladhat stabilan száz fölé. 

Szintén a privát kereskedelemből tudható, hogy a Facebooknak 117 millió A-osztályú (tízszeres szavazati joggal járó, piacra nem dobott), és 1,76 milliárd B-osztályú részvénye van, utóbbiakon keresztül szerezhet majd bárki tulajdonrészt a cégben a kibocsátás után. Ezen felül még 259 millió van félretéve az alkalmazottak részvényopcióira, és 379 még tartalékban. Ez összesen 2,5 milliárd részvény, aminek most az öt százaléka, 125 millió kerül ki a tőzsdére, ebből pedig egy darab megvételével 0,00000004 százalékos tulajdonrészt szerezhetünk a cégben.

Sok szakértő szerint valami olyasmi várható a kereskedés első napján, mint a Linkedinnél volt, ahol hirtelen nagyon megugrott az árfolyam, aztán visszazuhant, megint fellendült, és így tovább, míg a kilengések pár nap alatt lecsillapodtak, és beállt egy viszonylag stabil állapot a bevezetéskori árnak nagyjából a másfélszeresén, ami azóta lassan, de biztosan kúszik felfelé. De az a jelenség is megismétlődhet, ami a Zyngánál történt, ahol az óriási előzetes érdeklődés ellenére az első napon szinte azonnal eséssel kezdett az árfolyam, a jegyzési szint alatt zárta az első napot, és csak hetekkel később indult el szép lassan felfelé. Ma, három hónappal a kibocsátás után a jegyzési ár másfélszeresénél tart.

A tőzsdébe belekóstolni próbáló kis halként mindenesetre abban feltétlenül bízhatunk, hogy a nagy halak a hosszú távú, több száz százalékos emelkedésre játszva – lásd a Google példáját, vagy akár az Apple-é, ahol 2009 elején 100 dollár alatt volt az árfolyam, most meg a 600-hoz közelít – simán megveszik a startkor lestoppolt papírjainkat akár másfél-kétszeres áron is. Az már csak a hazárdjátékos ösztönünkön és az idegeinken múlik, hogy ötven vagy száz százalékot nyerünk, vagy bepánikolunk, rosszkor szállunk be vagy ki, és bukunk. És ha az ember tényleg a saját pénzét kockáztatja, nem csak utólag okoskodik, hogy mennyire látta előre azt a nagy árfolyamrobbanást, jóval fenyegetőbbnek tűnik a bukás esélye.

(a teljes cikk ide kattintva érhető el)

A Facebook sikerét – amely előrevetíti a tőzsdei szereplésének a sikerét is – leginkább a felhasználószám, illetve annak elképesztő növekedése mutatja:

Mi már megnyitottuk azt a kereskedési számlánkat, amelyen a szolgáltató „lekereskedi” majd a tőzsdére kerülés első napján nagy hozamkilátással kecsegtető minden bizonnyal igen nagy árfolyammozgást. A forgatókönyv, amelyet várunk:

  • A részvényenkénti jegyzési ár 40-50 USD között indul
  • A részvények ára a pacra lépés pillanatában 70-80%-ra ugrik, ami már eleve 60% feletti hozamot jelenthet.
  • A túlfűtött piaci hangulatban az eladási célár 110 USD, amely a jegyzési árhoz képest akár 144% hozamot jelent.

A startpisztoly jelenleg a kibocsátást vezénylő bank kezében van. Lebegteti a részvényjegyzés záró időpontját, és csak „múlt időben” fogja bejelenteni, hogy lezárult a jegyzés. Jelen állás szerint, aki 2012. március 31-ig elindítja a kereskedési számlanyitást, az tud biztosan részt venni a kereskedésben.

Lesz szó a Facebook IPO-hoz kapcsolódó lehetőségről a következő HozamInfo klubesten is. Nézze meg a részleteket, és jelentkezzen az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2012-03-21T14:55:23+01:002012 március 21.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment