Légvárakkal próbálkozol, vagy stabilan a földön jársz?

Virtualizáció. Sok mindent jelenthet ez, és igazából első blikkre nem is lehet ítéletet mondani felette. Tény, hogy a világunk a virtualizáció irányába halad, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre több mindenre igaz, hogy valójában nem is, de legalább is nem úgy létezik, mint ahogyan látszik.

Befektetési oldalon mindez komoly változást hozott, és igen veszélyes vizekre vezet(ett). Minden felgyorsult, és emellett a piac jelentős része elszakadt a valóságtól, nem csak, és talán nem is elsősorban a gazdaság törvényszerűségei mozgatják a piacokat. Ma már a tőke nem megfontolt, hiszen a normál gazdasági folyamatok által elérhető hozamok sokszorosa érhető el egy egy „ügyes” tranzakcióval.

Itt azonban nem csak a kisbefektetők ügyeskedéséről van szó, hiszen a „nagyhalak” ugyanezen a virtuális piacon vannak, ugyanazokat az ügyes tranzakciókat hajtják végre, ugyanúgy – sőt sokkal professzionálisabb szinten – HFT-znek (High Frequency Trading, azaz nagyon rövid, akár tized-, századmásodperces, igen nagy számú, algoritmus alapján, automatikusan végrehajtott tranzakcióval kihasználni akár csak a legapróbb árfolyammozgásokat is). Egyes felmérések szerint a teljes tőzsdei forgalomnak az Egyesült Államokban 70-80%-át, Európában 40-50%-át ezek a robotok által generált forgalom teszi ki, és ez az arány töretlenül növekszik.

Valójában ezekkel a nagy piaci szereplőkkel kell felvenned a versenyt, ha elmerülsz ebben a virtuális pénzügyi világban. Sőt, egy olyan csatatérre tévedsz, ahol ilyen nagy szereplők számítógépei és szoftvermérnökei feszülnek egymásnak, és nem csak egymásnak feszülnek, hanem lesik a könnyen fogyasztható prédát is.

Motiváció: kapzsiság, mennyiségi szemlélet

Nem is kell azon csodálkoznod, hogy a tőke ma már jórészt nem a funkcióját betöltve a reálgazdasági folyamatokat segíti, hiszen sok esetben a pusztán pénzügyi tranzakciók sokkal nagyobb profitlehetőséggel kecsegtetnek, mint amikor még a valódi értékteremtést segítő, finanszírozó szerepe volt a tőkének. Az értékteremtő, materiális gyarapodás helyett ma már a villámgyors mennyiségi növekedés a cél. Ehhez pedig egyre bonyolultabb, sok esetben szakemberek számára is nehezen átlátható eszközök, termékek látnak napvilágot.

Virtualizáció: fedezetlen termékek, tőkeáttét

Az egyik eklatáns példa a 2008-as amerikai ingatlanpiaci – majd világméretű pénzügyi – válságot okozó Credit Default Swap (CDS) karrierje. 2007-re a CDS-piac több mint 45 000 000 000 000 (leírni is nehéz) azaz 45trilló USD-re nőtt, amely kétszer akkora volt, mint az amerikai tőkepiac, a maga 22trilliárdjával és 8-10-szer akkora, mint a jelzálog és US Treasury piaci 71 illetve 44trilliárdos piaca. Itt írtunk a 2008-as válságról, illetve látható az Oszkár díjas dokumentum film is a válságról.

Ebből is látszik, hogy a sokszoros – akár több százszoros – tőkeáttét mekkora méreteket produkálhat egy-egy piacon, és mekkora turbulenciákat okozhat. Kicsit másképp, de hasonló folyamat kezd kibontakozni az ETF-ek (tőzsdei kereskedésű befektetési alapok) piacán. Jelenleg 3,2trillió USD méretű ez a piac (ennek kétharmada az USA-ban), és dinamikus növekedést mutat. Az ETF-ek – eltérően a hagyományos befektetési alapoktól – villámgyorsan adhatóak, vehetőek a tőzsdén. Ennek következtében hamar népszerűvé váltak a mind a kis mind a nagy befektetők körében.

Eredmény: bizonytalanság a piacokon.

Az ETF-ek népszerűségének köszönhetően egyre nagyobb tételek mozognak a tőzsdéken, így az egyes részvények árfolyamát ez sokkal hektikusabban mozgatja. Egy-egy népszerű ETF árfolyammozgása (például tömeges eladás), az egyes részvények fundamentumaitól függetlenül komolyan tudja rángatni az egyes részvények árát. Magyarul bármi és bárminek az ellenkezője is előfordulhat rövid távon, elképesztő volatilitással. Normál árfolyammozgás alig van a piacon, vagy „túladják” vagy „túlveszik” a papírokat. Nem ördögtől való az ETF, mert sokkal olcsóbbá és likvidebbé teszi a befektetéseket, viszont tudni kell kezelni ezeket. A nagyobb problémát a spekulánsok által előszeretettel alkalmazott sokszoros tőkeáttét jelenti.

Mindennek mi az eredménye? 2010-ben egy „technikainak” mondott probléma majd 10%-os zuhanást okozott az amerikai részvénypiaci indexek többségében. Kevesebb mint 20 perc alatt lezajlott az egész – amelynek kapcsán nagy cégek árfolyama akár nulla közelébe is lezuhantak. Ez az esemény „flash crash” néven vonult be a tőzsdetörténetbe, és azóta nem példa nélküliek az ilyen helyzetek.

De akkor mi a megoldás?

A mérsékelt hozaméhség, időtáv, fundamentális megközelítés, portfóliókezelés címszavak jelenthetik a választ a virtualizációra és az ebből fakadó elképesztő bizonytalanságra, ami a jelenlegi piaci helyzetre jellemző.

Mérsékelt hozaméhség

Alapvetően tisztában kell lenned azzal, hogy a hozamokat nem osztják ingyen. Magyarul a „megduplázom a pénzed néhány hét-hónap alatt” ígéretben akár lehet igazságtartalom, de ezzel törvényszerűen azt is „megveszed”, hogy igen komoly eséllyel lenullázod a tőkédet. Ennek megfelelően egyáltalán nem biztos, hogy számodra a 100szoros tőkeáttét, a forex kereskedés vagy egyáltalán az opciós ügyletek valók. A jelenlegi kamatkörnyezetben a 10-20% is kifejezetten szép hozamnak számít, és ahogy a mi példánk (nettó 28% 2016-ban, részletek ide kattintva >>>) is mutatja, tőkeáttét és komoly kockázatok vállalása nélkül is elérhető „szemmel látható” hozam.

Esetleg „lemaradtál” egy 10%-os emelkedésű raliról? Biztos hogy bevállaltad volna a kockázatát annak, hogy a 10% hozam helyett esetleg – mivel a piac másképp értékelte rövid távon az árfolyamot – 10% veszteséged lehet? Képtelenség minden emelkedést megfogni (ahogyan minden csökkenést is elkerülni). Ettől sokkal fontosabb a…

Fundamentális megközelítés és a helyes időtáv megválasztása

Célszerű a napi árfolyamok ideges méregetése helyett, kicsit madártávlatból figyelni a piacot. Amennyiben minden abba az irányba mutat fundamentális alapon, hogy a kiválasztott befektetés mondjuk 1-3 éven belül fogja hozni az elvárt eredményt, nem szabad azon aggódnod, hogy a fent vázolt virtualizáció miatt az árfolyamok csapkodnak. Az árfolyam olyan, mint a víz (nem is csoda, hogy folyamnak hívják). Miközben mindenféle tereptárgyak állják az útját, végül mégis ott fog összegyűlni, ahová a fizika szerint mennie kell.

A fundamentális megközelítés ebben az esetben az, hogy ismerd a fizikát, az időtáv pedig az, hogy hagynod kell időt annak, hogy odaérjen, és ne foglalkozz a tereptárgyakkal.

Portóliókezelés

A bizonytalanságot leginkább az tudja csökkenteni, ha nem önmagad próbálsz jó döntéseket hozni a virtualizált piacon, hanem hozzáértőkkel együtt meghatározol egy időtávot – hiszen ez a legfontosabb kiindulópont, amitől minden függ – majd ezt követően teljesen a szakértőkre bízod, a fenti példával élve, a fizika ismeretét, és a képletek felírását. Egyszerűen nonszensz azt elvárni magadtól, hogy a virtualizált pénzügyi piacon jó döntéseket fogsz hozni, és biztos lehetsz benne, hogy egy néhány napos vagy hetes tanfolyam elvégzésével sem leszel előrébb, mert még akkor is csak a felszín burkolatát fogod kapargatni. Ezért célszerű minden, a vagyona gyarapodása iránt valóban elkötelezett embernek a portfóliókezelést választania.

Gyere el hozzánk, és egy kávé mellett megmutatjuk, hogy miként működik a portfóliókezelés, milyen módon kezeljük a kockázatokat, milyen elképesztő betétbiztosítási rendszer van mögöttünk, és milyen eredményeket értünk el 2016-ban. Jelentkezz egy kötelezettségektől és költségektől mentes konzultációra az ide kattintva megjelenő oldal alján >>> 

2018-07-04T10:47:50+02:002017 január 10.|Tags: |2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Sajgo Attila 2017-01-11 at 19:21 - Reply

    Egy apro megjegyzesem lenne, tudtommal az ETF.ek csak lekepezik a tozsden levo reszvenyek qrfolyamat es nincs visszahatasuk az eredeti reszvenyarfolyamra.
    A tobbi resszel teljesen egyetertek, rovidtavu spekulacioval nem lehez vagyont epiteni, esetleg csak akkor ha mi hozzuk letre a kereskedelmi platformot mert akkr mindig van fix jutalekbevetel.

  2. admin 2017-01-11 at 21:37 - Reply

    ETF-ből is van tőkeáttételes illetve short, ami egyszerűsíti és standardizálja a piaci pozíciófelvételt, így lehetővé teszi, hogy ha sok befektető egy irányba „áll”, vagy ugyanazon szintekben gondolkodik, az befolyásolhatja az árfolyammozgásokat. Tehát az ETF csak egy eszköz, amit a befektetők döntése mozgat, viszont hatékony eszköz ami, ahogyan írtuk, okozhat torzulásokat.

Leave A Comment