Legjobb védekezés a tanulás

A szólások, mondások, sztereotípiák nem véletlenül elterjedtek, hiszen alapigazságokat közvetítenek egyszerű módon. Ilyen a „legjobb védekezés a támadás” vagy a „jó pap is holtig tanul” is. Alkothatunk azonban saját magunknak is ilyen igazságokat, mint ahogyan ezen bejegyzés címe is erre tesz kísérletet.

Manapság is előfordul, hogy előadok, de korábban igen sokszor, akár nagyobb tömeg előtt is történt ilyen. Alapvetően akkor tudja ezt jól művelni az ember, ha sokkal több háttér-információ van a fejében az adott témáról, mint amennyit elmondani készül. Azt hiszem azonban nem csak ebben a helyzetben fontos a háttér, hanem minden döntés meghozatalakor is. Különösen igaz ez a pénzügyi döntésekre.

Vegyük készpénznek a híreket, vagy nézzünk mögé?

hintaLehet, hogy örömujjongásban törhettünk volna ki a héten, amikor a híreket hallgattuk? Esetleg egy hintába készülünk épp beülni? Attól volt hangos a média, hogy az MNB „megregulázta” a biztosítókat, és kiadott egy ajánlást a nyugdíjbiztosítások Teljes Költségdíj Mutató (TKM) maximális értékével kapcsolatban.

Ennek megfelelően a jövőben 3,5%-4,25% között (bonyolultabb konstrukciók esetén 2% eltérési játékteret azért hagy a jegybank) kellene lennie ennek a bizonyos TKM-nek. A döntés egyik oka lehet az, hogy az év elején meglódult nyugdíjbiztosítási piac mintha kicsit megtorpanni látszana. Mivel pedig sok (milyen meglepő, hogy főleg biztosítási) szakember ettől a konstrukciótól várta/várja a nyugdíjkérdés egyik megoldását, még vonzóbbá akarják tenni azt az öngondoskodásra fogékonyak számára.

Arról már azonban nem szólnak a hírek, hogy a „Teljes” Költségdíj Mutató kifejezés első tagját finoman szólva is igen szubjektív módon használják a biztosítók, és más számukra a „teljes” jelentéstartalma, mint általában a köznyelvben az szokásos. Annak tükrében jelenthető ez ki, hogy az általunk vizsgált szerződések zömében a 4-5%-os TKM jelzések mellett, évente 14%-25% költségelvonás tapasztalható a befizetésekből. Hangsúlyoznunk kell, nem „jogszerűtlen” költség-felszámításról van szó, hiszen az ügyfél által elfogadott (sok tíz oldalas) termékleírások, biztosítási feltételek alapján történik ez. Csupán félrevezető lehet a teljes költségekről szóló „kirakatinformáció”.

Hinta vagy tanulás

Mindenki számára adott tehát a választási lehetőség, hogy beüljenek egy intézményileg asszisztált hintába, vagy kezükbe veszik az irányítást, és megtanulnak a sorok közt olvasni, elkerülni a buktatókat, és megtalálni a lehetőségeket.

Kezdje a tanulást a HozamInfo következő klubestjén! Részletek és regisztráció az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2014-05-29T12:05:01+02:002014 május 29.|Tags: , , |1 Comment

One Comment

  1. Radvánszky János. 2014-05-31 at 11:43 - Reply

    A Törvényeket hozóknak kellene,olyan Törvényt alkotni,hogy ne csapjanak be befizetőket!
    Tisztelettel.
    János.

Leave A Comment