Látványos kamat vagy csali?

Az elmúlt időszakban megfigyelhettük azt a folyamatot, amelynek iránya az államadósság teljesen „hazai kézbe” terelése, ráadásul lehetőleg mellőzve az állam deviza kitettségét is.

Ahogyan a kormányzati kommunikáció – és a mellékelt ábra is – mutatja, 2012-től megfordult a trend az állampapírok esetén, és a majd 70%-os külföldi tulajdonosi arány jelenleg már 40% alatt jár, és a közel 50%-os deviza kitettség kevesebb mint felére csökkent.

Itt azonban nincs megállás. Az ambiciózus cél a 100%-os hazai tulajdon, és a minél kisebb deviza állampapír arány. Megbízóink közt vannak, akik rendelkeznek 2041-ben lejáró USD-ban jegyzett – és USD alapon 7,625% kamatot fizető – államkötvénnyel. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a kormányzati törekvés kapcsán ők is fognak kapni ajánlatot az átváltásra.

Jó az államnak

Az nyilvánvaló, hogy ez miért jó az államnak, hiszen sokkal kisebb mértékben függ majd az államadósság a forint aktuális árfolyamától, így kevésbé kell azt kordában tartani. Ráadásul sokkal kevésbé professzionális befektetők kezében lesz az államadósság, ergo kevésbé válhat fegyverré spekulánsok kezében az állampapír.

Jó a befektetőnek?

Természetesen a befektetők számára is előnyös lehet ez a folyamat, hiszen az állami törekvés ösztönző eszközökben – leginkább a kamat mértékében – is megnyilvánul, és az állampapírok hagyományosan alacsony kockázatot jelentenek.

Az ösztönzőként bedobott „magas” kamat azonban könnyen mézesmadzaggá válhat, két fontos – egymással összefüggő tényező miatt…

Infláció

InflációTermészetesen bízhatunk abban, hogy az MNB elkötelezett marad a 3 százalékos inflációs cél tartásában, de ha már szinte minden magyar államadósság forintban merül fel, az infláció egyre kevésbé lesz az állam ellensége. Ha forintban merül fel az adósság, akkor a kormányzat számára nagy csábítás lehet elinflálni az adósságot. Dollárban, euróban ezt nem tudná megtenni, reméljük forintban sem fogja, de fix kamatozású állampapírok esetében az államnak az infláció kész főnyeremény.

Nem kell részleteznünk, hogy hiába hoz akár 5-6% kamatot valami, ha közel ugyanannyi az infláció, a kamat legfeljebb az inflációt fogja fedezni, vagyongyarapodás nem történik.

Forint árfolyam

Hagyománya van a forint gyengülésének. Mióta világ a világ így van ez, de az elmúlt 15 évben is – mióta Unio tagjai vagyunk – látványos, és egyértelmű az irányultság, amely évente – az infláció mértékén túl – tovább erodálja a befektető vagyonát.

Az pedig egyértelmű, hogy az állam, és az MNB számára ennek a forintgyengülő trendnek a fenntartása üdvös, hiszen…

  • a gyengülés javítja a külkereskedelmi egyenleget.
  • a bérnövelési kényszer alatt álló multik számára fontos, hogy ez a bértömeg – ami forintban kerül kifizetésre – számukra olcsóbb legyen.
  • javítja az exportra dolgozó vállalkozások eredményességét.

A fentiek tükrében egyértelmű, hogy befektetőként, megtakarítóként állampapírok esetén is igaz, hogy nem szabad „all in” gondolkodnod, bármennyire is csábítóak a legújabban elhangzott állampapír kamat ígéretek.

Lokális helyett/mellett globális dimenziók?

Az állampapír mellett legalább ilyen fontos, hogy kezelt kockázat mellett „learasd” azokat a hozamokat, amelyek a világgazdaság növekedéséből folyamatosan keletkeznek. Magyarul nem egy-egy régió vagy iparág hozamait, mert az mindig esetleges, hogy miként fog teljesíteni. Növekedés alapú a világ berendezkedése, ami azt eredményezi, hogy lehet Európa recesszióban, de Amerika és Ázsia növekedni fog. Vagy épp ellenkezőleg, ha Amerika és Európa gyengélkedik, Ázsia fog növekedni.

A lényeg az, hogy globálisan szemlélve a világpiacot, mindenképp növekedés lesz, amely befektetőként látványos hozamokat tud jelenteni számodra. Következő ingyenes klubestünkön egy olyan globális stratégiát mutatunk be, amely épp ezt a célt tűzte ki maga elé, és nem csak kitűzte, de lassan 50 éve bizonyítja is működőképességét. Nézd meg ingyenes rendezvényünk részleteit, és foglald le helyed mielőbb ide, vagy az alábbi képre megjelenő képre kattintva >>>

Összegzés
Látványos kamat vagy csali?
Bejegyzés címe
Látványos kamat vagy csali?
Rövid leírás
Az elmúlt időszakban megfigyelhettük azt a folyamatot, amelynek iránya az államadósság teljesen "hazai kézbe" terelése, ráadásul lehetőleg mellőzve az állam deviza kitettségét is. A befektetőnek ez kiemelkedő kamatot jelent vagy inkább egy csalit?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-04-08T15:04:01+02:002019 április 8.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment