Látra szóló kamat – majdnem 10% lett, maradhat?

Kényszer a mai inflációs, többszörös válsággal sújtott időszakban, hogy „hajszoljuk” a hozamokat. Vannak azonban – magánemberként és vállalkozásként egyaránt – olyan helyzetek, amikor befektetésről nem lehet szó, csak a pénzed „parkoltatásáról”.

Fél-egy éves távlatban a befektetés mint a pénz értékének megőrzője, nem értelmezhető. Biztosan tudod, hogy a készpénzedre záros, rövid – néhány hónapos, esetleg egy éves – határidőn belül szükséged lesz? Nem fektetheted be azt, hiszen a befektetéseknek, különösen az első egy-két évben jelentős árfolyamkockázata lehet. Magyarul a világ legjobb befektetése is lehet a kezedben, ami 3-5 éven belül sokszorozná a befektetett tőkét, de ha neked most kell a pénz, az is előfordulhat, hogy kénytelen leszel veszteséget elkönyvelni az idő előtti eladással.

Éves vagy éven belüli lehetőségek

  • Rövid távú – 3, 6, 12 havi – banki lekötés
    Az elmúlt hónapokban valódi verseny alakult ki a bankok közt, és 12 havi lekötésre már 5-8% kamatot is ígérnek. Van ahol elvárják a „friss pénzt” vagy a jövedelem számlára utalását, netán más feltételt is támasztanak. Emellett ha nem tudod pontosan, mikor lesz szükség a parkoltatott pénzedre és lejárat előtt vagy kénytelen kivenni, könnyen bukhatod a viszonylag magas kamatot.
  • Állampapír
    Rendkívül kedvező, akár bőven 10% feletti kamatozása van jelenleg az állampapíroknak, amely igazán vonzó lehet. Könnyen, kedvező feltételekkel vissza is váltható jelenleg, még futamidő előtt is. A kulcsszó itt a „jelenleg”, ugyanis bármikor (értsd akár már holnap, azonnali hatállyal) változtathatnak a szabályokon, ha az államháztartás helyzete úgy kívánja. Adott esetben tehát egy 15,9%-os, 3 éves állampapír idő előtti beváltás és negatív forgatókönyvek esetén jelentősen zsugorodhat a kapott kamat.
  • Látra szóló bankbetét
    Ez a megoldás lenne ideális a pénz parkoltatásához, hiszen nincs megkötés, a számán lévő összeg bármikor, szabadon felhasználható, kvázi büntetés nélkül. Egyedüli probléma, hogy a valóban szabad, lekötés nélküli kamatok jellemzően 0,5-2% között mozognak.

Lakás/ház vásárlásra, felújításra készülsz vagy vállalkozásod van, és rövid, bizonytalan időre szeretnél elhelyezni, „parkoltatni” 3milliót meghaladó összeget, és enyhítenél a pénz infláció okozta értéktelenedésén? Olyan látra szóló – lekötés nélküli – betétre van szükséged, amely minden megkötés nélkül fizet magas kamatot. Jelentkezz nálunk, hogy megismerd a pontos részleteket, feltételeket, és hogy a közel 10%-os forint alapú látra szóló kamat számodra is elérhető legyen. Emellett kedvező látra szóló kamatozású EUR vagy USD számlákat is tudsz nyitni. Természetesen mindezt a szokásos 100ezer eurós befektetésbizosítás védelme alatt.

2023-07-05T13:11:23+02:002023 június 21.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment