Külföldi átutalások költsége – ésszerűsíts!

Szlovákiában minden további nélkül megoldhatod, hogy ha az euró-övezetbe utalsz, akkor gyakorlatilag ne legyen az utalásodnak költsége. Itthon azonban horribilis költségekkel számolhatsz. Nem kell csüggedned, van megoldás.

Nem csak a pénzügyi tranzakciós illeték 3 ezrelékes értéke az, ami gondot okoz. Alapvetően két további megoldandó problémával szembesülhetsz, amikor külföldre akarsz átutalást indítani. Egyrészt a bankok nem a legolcsóbb pénzváltók. Magyarul ha forintos számláról utalsz mondjuk eurót, igen távol lesz a konverzió a devizaközép árfolyamtól. Ha devizaszámlát nyitsz, kiveszed a forintodat, és pénzváltónál próbálkozol, ott is lesz konverziós költség, illetve a bankból történő pénz kivétellel járó költséget + tranzakciós díjat is fizetned kell. Magyarul így is úgy is költséges játék lesz.

Másrészt a külföldre utalásnak igen komoly – bankonként eltérő – többletköltsége is van. Mindez leginkább akkor jelent problémát, ha kisebb összegeket – pláne rendszeresen – utalsz, mert aránytalanul magas lehet az utalás költsége az összeghez képest.

Ma már azonban létezik korszerű, költségkímélő megoldás, amelyet jó szívvel ajánlunk akár alkalmanként, akár rendszeresen utalsz külföldre:

  • Alacsony lesz az utalás költsége, amelyet előre láthasz, hogy mennyi
  • Pillanatok alatt lezajlik a tranzakció
  • Devizaközép árfolyamon konvertálhatod át a forintodat euróra (vagy más pénznemre).

Ez a megoldás a …

Az alábbi videóban szemléletesen láthatod, hogyan működik:

A példa kedvéért

100 000Ft bármilyen európai bankba történő átutalása esetén a „matek”:

  • A saját bankodból a Transferwise magyar számlájára történő utalás költségét kell állnod
  • A Transferwise-nak fizetendő költséged 695Ft lesz
  • Az átváltási ráta (2017. február 27-én) 0.00325, azaz 309,692 Ft/EUR értéken váltottak Neked

Az eredmény: gyakorlatilag a banki utalás/átváltás költségeinek töredékéért, középárfolyamon történő átváltással, ráadásul egyetlen nap alatt lezajlott az átutalásod.

Tehát annyi a dolgod, hogy létrehozol egy Transferwise felhasználói fiókot (akár a Facebook fiókoddal is bejelentkezhetsz), megadod a tranzakciós adatokat. Ezt követően a Transferwise magyar bankszámlájára tudsz utalni. A költséged tehát a Magyarországra történő (akár forint) átutalása lesz + a Transferwise minimális díja (leellenőrizheted az alábbi képre kattintva megjelenő kalkulátorral). A forintod pedig középárfolyamon lesz átváltva, anélkül, hogy pénzváltókkal kellene egyezkedned.

TIPP: Kisebb összegű (100-200eFt-ig) utalásoknál a leginkább költséghatékony a Transferwise. Több milliós átutalásnál mindenképp ellenőrizd le a költségeket, mert a Transferwise-nál lineáris a költségszerkezet, azaz 3mFt-nál már 20384Ft a költség. Ennek megfelelően mindig az adott helyzet kell értékelned, hogy a legkedvezőbb utalást bonyolíthasd. Ettől függetlenül – a középárfolyamon történő deviza konverzió miatt – nagyobb összegeknél is valószínűsíthető, hogy a Transferwise kedvezőbb a hagyományos banki átutalással (és deviza konverzióval) szemben.

Kezdd tehát itt a külföldi átutalásodat:

TransferWise

 

2021-01-05T12:50:43+01:002017 február 27.|0 Comments

Leave A Comment