Kritikus tömeg, hogy megtakarításaidből élhess2020-02-20T09:36:45+01:00

Mit szólnál hozzá, ha 45-50-55 éves korodban már nem függnél annyira a napi taposómalomtól, és sokkal többet foglalkozhatnál a családoddal, vagy a hobbiddal, mert a megélhetésed részben már meg van oldva?

Írtunk már a szükséges vagyon mértékéről (ide kattintva elérhető), de ott inkább általánosságokról volt szó, és az elvekre koncentráltunk.

Fontosak az elvek, amelyek mentén a vagyonépítést végzed, de azt is kell látnod, hogy pontosan mit szeretnél elérni. Alapvető cél lehet az, hogy egy bizonyos – általad meghatározott – kor után már a felhalmozott vagyonod jövedelméből képes legyél megélni. Ez a sokak által áhított, mások által misztifikált vagy akár lejáratott passzív jövedelem, amit a tőkéd – a befektetéseiden keresztül – meg tud termelni. Mindezt olyan módon, hogy nem csökken a tőke – inflációval csökkentett – értéke, magyarul egy jövedelemtermelő „perpetuum mobile” jön létre.
Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy függetlenül a nyugdíjkorhatártól, a megfelelő vagyon elérésével saját magad határozhatod meg, hogy mikor teszed le a munkát, és fordulsz azok felé a tevékenységek felé, amelyeket a munka kényszere miatt addig hanyagoltál. Persze ha szerencsés vagy, és a munkád egyben a hobbid/hivatásod, akkor „csak” arról van szó, hogy nem feltétlenül kell már arra fókuszálnod, hogy megélj a munkádból, hanem kiteljesedhetsz, és sokkal több örömet fog okozni a munka.

Első kérdés természetesen az, hogy mekkora jövedelemszint az, amit fenn akarsz tartani a vagyonodból. Ez határozza meg ugyanis azt, hogy mekkora vagyonra is van szükséged.

Passzív jövedelem, és ami hozzá szükséges

Tételezzük fel azt, hogy van már egy saját házad/lakásod, így a lakhatással kapcsolatban „csak” a rezsit kell fizetned. Ezen felül jön még a ruházkodás, élelmiszerek, lakásfenntartás, és persze egyéb kiadások. Amennyiben nincsenek kiemelt elvárásaid (és ezzel kiemelt költségeid), 200ezer forintos jövedelemből valószínűleg alapszínvonalon már meg tudsz élni. Már csak azért is, mert a nettó átlagkereset még 2019-ben sem érte el a 250ezres szintet, így nyugodtan vehetjük ennek 80%-át alapnak, amelyből „ki lehet jönni”. Ha valamilyen hihetetlen okból a nyugdíjkorhatár elérése után esetleg még állami nyugdíjat is fogsz kapni, az lehet majd a hab a tortán.

Havi 200ezer forintos jövedelem 2,4mFt-ot jelent évente. Ennyinek kell tehát az éves – adózás utáni – nettó hozamodnak lennie, az infláción felül ahhoz, hogy alap szinten megélj Magyarországon. Természetesen magasabbra is teheted a lécet, ha nem csak épp megélni szeretnél.

Viszonylag egyszerű a képlet, hiszen…

  • Tudod az igényt (2,4mFt évente).
  • Tudod azt, hogy bár az infláció az utóbbi időben alacsony volt, de a jövőben azért magasabb lesz, így ha biztosra akarsz menni, átlagos 3% pénzromlással mindenképp számolnod kell.
  • Tisztes 9%-os átlagos nettó hozammal számolhatsz. 2019-ben 18-28%-ot értek el portfóliónk (ami kiugróan magas, magyarul ritkán ennyi), de az elmúlt 10 évre visszamenőleg a 8-12% teljesen reális lehet, bár mint tudjuk, a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.
  • A hozam után még adóznod is kell, ami szintén változik folyamatosan, de az évek alatt átlagos 15%-os adóterheléssel számolhatsz a hozam mértékére vetítve.

Így marad nettó 6,8-10,2% hozamod, amihez már senkinek semmi köze, Te használhatod fel.

A 6,8-10,2%-ból ha le kell venned az infláció 3%-át, hogy a tőke megőrizze a vásárlóerejét, így a maradék 3,8-7,2% hozamnak kell tehát fedeznie az egy év alatt a megélhetésre költendő 2,4mFt-ot.

A fentiek alapján 33 333 000 – 63 150 000 Ft-os (nagyságrendileg 100-190ezer EUR) tőke az, amely jó eséllyel – azaz a kellő óvatosság elvét figyelembe véve – képes olyan jövedelmet termelni, amely egy alap színvonalon elegendő lehet a megélhetésedhez, akár életed végéig. Mindezt úgy, hogy közben a tőke is megtartotta a vásárlóerejét, azaz a következő években a megélhtésre fordított összeg nagysága is követheti az inflációt.

Nevezhetjük tehát a 100 – 190ezer EUR tőkeméretet annak a kritikus tömegnek, amelyet minimumcélként megfogalmazhatsz. Természetesen az esetleg megcélzott magasabb költési színvonalhoz magasabb tőkeméret is társul, amelyet hasonló módon ki tudsz számolni.

Ami nélkülözhetetlen

A fenti számítás helytálló, de ahhoz, hogy meg is valósuljon, van néhány nélkülözhetetlen feltétel:

  • Biztonságos feltételek mellett építsd a vagyonod, ne „vihesse el a cica” a befektetésedet!
  • Stabil jogi környezetet válassz, ne változzanak folyton a szabályzók a befektetéseiddel kapcsolatban!
  • Menekülj a magas költségek elől!
  • Ne erodálják a hozamaidat (pláne ne a tőkédet) az egyre gyakoribb piaci turbulenciák!
  • Használd ki a piac adta lehetőségeket!

Plusz egy nem elhanyagolható feltétel, hogy mindezt olyannak kell vezényelnie, aki valóban ért is hozzá. Praktikusan ez nem Te vagy, hiszen honnan értenél a befektetésekhez, amikor annak egy-egy részterülete is nagy szakértelmet és tapasztalatot igénylő külön szakma.

Ezeknek a feltételeknek felel meg maradéktalanul az a különböző stratégiák mentén megvalósulható portfóliókezelés, amelynek keretében megbízóink a vagyonépítést meg tudják valósítani olyan módon, hogy közben számláikra (számlánként) több millió EUR betétbiztosítás vonatkozik, és kifejezetten stabil a német szabályzói környezet is. Az alacsony költségek mellett pedig a portfóliómenedzsment folyamatosan szállítja azokat a megoldásokat, amelyek a látványos növekedéshez szükségesek.

A biztonságot, stabilitást, átláthatóságot, innovációt, hatékonyságot egy jól ismert fogalom fémjelzi: „Made in Germany”

Gyere el hozzánk, és beszélgessünk egy kávé mellett arról, hogy miként tudod megteremteni magadnak a passzív jövedelmet! Ha már rendelkezel a szükséges tőkével, egyszerű lesz a dolgod, de ha még csak a vagyonépítés elején tartasz, a hatékony vagyonépítésben is segítségedre tudunk lenni. Az alábbi űrlapon tudsz jelentkezni egy konzultációra: