Kritikus tömeg, ahonnan nincs megállás

Az urán – és egyéb hasadóanyagok – kapcsán szokás beszélni a kritikus tömegről. Amikor ez együtt van, onnantól az atomok hasadása láncreakciót vált ki, és visszafordíthatatlan a folyamat, bekövetkezik az atomrobbanás.

Kicsit morbid a tőkéről, befektetésekről szólva ezzel indítani, de mégis szemléletes a hasonlat. Írtunk már a szükséges vagyon mértékéről (ide kattintva elérhető), de ott inkább általánosságokról volt szó, és az elvekre koncentráltunk.

Fontosak az elvek, amelyek mentén a vagyonépítést végzed, de azt is kell látnod, hogy pontosan mit szeretnél elérni. Alapvető cél lehet az, hogy egy bizonyos – általad meghatározott – kor után már a felhalmozott vagyonod jövedelméből képes legyél megélni. Ez a sokak által áhított, mások által misztifikált vagy akár lejáratott passzív jövedelem, amit a tőkéd – a befektetéseiden keresztül – meg tud termelni. Mindezt olyan módon, hogy nem csökken a tőke – inflációval csökkentett – értéke, magyarul egy jövedelemtermelő „perpetuum mobile” jön létre.
Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy függetlenül a nyugdíjkorhatártól, a megfelelő vagyon elérésével saját magad határozhatod meg, hogy mikor teszed le a munkát, és fordulsz azok felé a tevékenységek felé, amelyeket a munka kényszere miatt addig hanyagoltál. Persze ha szerencsés vagy, és a munkád egyben a hobbid/hivatásod, akkor „csak” arról van szó, hogy nem feltétlenül kell már arra fókuszálnod, hogy megélj a munkádból, hanem kiteljesedhetsz, és sokkal több örömet fog okozni a munka.

Első kérdés természetesen az, hogy mekkora jövedelemszint az, amit fenn akarsz tartani a vagyonodból. Ez határozza meg ugyanis azt, hogy mekkora vagyonra is van szükséged.

Passzív jövedelem, és ami hozzá szükséges

Tételezzük fel azt, hogy van már egy saját házad/lakásod, így a lakhatással kapcsolatban „csak” a rezsit kell fizetned. Ezen felül jön még a ruházkodás, élelmiszerek, lakásfenntartás, és persze egyéb kiadások. Amennyiben nincsenek kiemelt elvárásaid (és ezzel kiemelt költségeid), 200ezer forintos jövedelemből valószínűleg alapszínvonalon már meg tudsz élni. Már csak azért is, mert a nettó átlagkereset 2016-ban még Budapesten sem érte el ezt a szintet, így nyugodtan vehetjük ezt alapnak, amelyből „ki lehet jönni”. Ha valamilyen hihetetlen okból a nyugdíjkorhatár elérése után esetleg még állami nyugdíjat is fogsz kapni, az lehet majd a hab a tortán.

Havi 200ezer forintos jövedelem 2,4mFt-ot jelent évente. Ennyinek kell tehát az éves nettó hozamodnak lennie, az infláción felül ahhoz, hogy megélj.

Viszonylag egyszerű a képlet, hiszen…

 • Tudod az igényt (2,4mFt évente).
 • Tudod azt, hogy bár az infláció most alacsony, de a jövőben azért magasabb lesz, így ha biztosra akarsz menni, átlagos 3,5% pénzromlással számolnod kell.
 • Ismered az elérhető hozamokat is (2016-os portfólió mérlegünk ide kattintva érhető el), de biztosra akarsz menni, és felezed a 2016-ban elért, költségektől már mentes 28%-os hozamot, és csak 14%-kal számolsz.
 • A hozam után még adóznod is kell, ami szintén változik folyamatosan, de az évek alatt átlagos 20%-os adó- illetve illetékterheléssel számolhatsz a hozam mértékére vetítve.

Így marad nettó 11,2% hozamod, amihez már senkinek semmi köze, Te használhatod fel.

A 11,2%-ból ha le kell venned az infláció 3,5%-át, hogy a tőke megőrizze a vásárlóerejét, így a maradék 7,7% hozamnak kell tehát fedeznie az egy év alatt a megélhetésre költendő 2,4mFt-ot.

A fentiek alapján 31 170 000 Ft-os (nagyságrendileg 100 000 EUR) tőke az, amely jó eséllyel – azaz a kellő óvatosság elvét figyelembe véve (emlékezz, a számításnál megfeleztük a megbízóink által 2016-ban elért hozamot)  – képes olyan jövedelmet termelni, amely egy alap színvonalon elegendő lehet a megélhetésedhez, akár életed végéig. Mindezt úgy, hogy közben a tőke is megtartotta a vásárlóerejét, azaz a következő években a megélhtésre fordított összeg nagysága is követheti az inflációt.

Nevezhetjük tehát a 100 000 EUR tőkeméretet annak a kritikus tömegnek, amelyet minimumcélként megfogalmazhatsz. Természetesen az esetleg megcélzott magasabb költési színvonalhoz magasabb tőkeméret is társul, amelyet hasonló módon ki tudsz számolni.

Ami nélkülözhetetlen

A fenti számítás helytálló, de ahhoz, hogy meg is valósuljon, van néhány nélkülözhetetlen feltétel:

 • Biztonságos feltételek mellett építsd a vagyonod, ne „vihesse el a cica” a befektetésedet!
 • Stabil jogi környezetet válassz, ne változzanak folyton a szabályzók a befektetéseiddel kapcsolatban!
 • Menekülj a magas költségek elől!
 • Ne erodálják a hozamaidat (pláne ne a tőkédet) az egyre gyakoribb piaci turbulenciák!
 • Használd ki a piac adta lehetőségeket!

Plusz egy nem elhanyagolható feltétel, hogy mindezt olyannak kell vezényelnie, aki valóban ért is hozzá. Praktikusan ez nem Te vagy, hiszen honnan értenél a befektetésekhez, amikor annak egy-egy részterülete is nagy szakértelmet és tapasztalatot igénylő külön szakma.

Ezeknek a feltételeknek felel meg maradéktalanul az a portfóliókezelés, amelynek keretében megbízóink a fent jelzett 28%-os hozamokat elérték 2016-ban olyan módon, hogy közben számláikra (számlánként) 7,2mEUR betétbiztosítás vonatkozik, és kifejezetten stabil a német szabályzói környezet is. Az alacsony költségek mellett pedig a portfóliómenedzsment folyamatosan szállítja azokat a megoldásokat, amelyek a látványos növekedéshez szükségesek.

A biztonságot, stabilitást, átláthatóságot, innovációt, hatékonyságot egy jól ismert fogalom fémjelzi: „Made in Germany”

Ismerkedj meg ezzel a német megoldássaél, gyere el következő ingyene klubestünkre! Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Emellett szerezd meg ingyenesen azt az 50 + 30 perces videónkat, amely bemutatja azt az eszközt, amellyel ez a minden szempontból szabad és hatékony vagyonépítés megvalósítható. A részletekért, és a videó ingyenes igényléséért kattints ide >>> 

2018-09-04T11:29:59+02:002017 január 17.|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Kántor János 2017-01-18 at 10:00 - Reply

  Tisztelt Hozaminfo!
  Alapvetően ismert a német precizitás, a német minőség .. stb. Mint szerszám gazdálkodónak van német szerszám beszállítom, s tényleg jók, de nem annyira, mint ami különbség az Önök által reklámozottan elért befektetési eredmények és a nem német hátterű általam is ismert eredmények közt van. Egy ország, sőt ma úgy kell fogalmazni, hogy egy tömörülés – pl.: EU – megítélése nem csak a gazdasági tevékenysége, hanem politikai stabilitása alapján is történik. Na most, ha vesszük az egyre többek által rettenetesen elhibázott migrációs német politikát, annak igen káros hatásai lesznek. Ez nem fogja német hátterű befektetéseiket igen negatívan érinteni?
  Pár éve még általánosan voltak közel 3 éves futamidejű, 100%-os tőkegaranciával és 2-5%-os hozamgaranciával hirdetett befektetések a nagyobb bankokban, ma már az 5 éves futamidejűekre is alig mernek 90%-os tőke garanciát vállalni! Önök 26%-os éves hozam eléréséről számolnak be. Oké, a magyar ember elég bizalmatlan …, de ennyit még Bróker Marcsi sem mert ajánlani! NYESZ számlám lévén amolyan amatőr szinten foglalkozom a befektetési témával, s általános tapasztalatom, hogy mondjuk egy befektetési jegy pillanatnyi értékét – végülis a hozamát – a mögötte álló cégek stb. produktumánál is talán még jobban befolyásolja a befektetői hangulat. Márpedig ezt rendkívül lehet manipulálni, s azok, akiknek módjukban áll ez rendszerint gátlástalanul meg is teszik.
  Nagyon szépen kérem válaszoljanak nekem arra, hogy bármiféle és nagyon nagy befektetői tudással, tapasztalattal hogyan lehet ezt kivédeni. Egyáltalán létezik ilyen jellegű tudás?
  Várom megtisztelő válaszukat :
  Tisztelettel: Kántor János

 2. admin 2017-01-18 at 13:57 - Reply

  Kedves János,
  fontos, hogy a befektetések területén nem hangozhatnak el ígéretek. Erre szokás a „múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve” szöveget használni, ami a mi esetünkben is igaz. Ennek megfelelően a bemutatott (2016-ben elért nettó 28%) hozamok esetében is ez a helyzet. Épp ezért – az óvatosság elvének figyelembevételével – a példa számításkor sem ezzel számoltunk, hanem megfeleztük az említett hozam mértékét. Azt is fontos tudni, ha valamiféle garancia elhangzik egy befektetéssel kapcsolatban, akkor…
  1. A garancia annyit ér, amennyit a garanciát adó értéke. Egy kereskedelmi bank esetében, ha az bedől, addig terjed a garancia, ameddig a vagyonából fedezni lehet. Egyébként pedig marad a betétvédelem, ami általánosságban 100ezer EUR.
  2. A tőkegaranciára való igénnyel a befektető a – különösen manapság – gyakorlatilag nullához közelítő hozamra számíthat.

  A Made in Germany felkiáltásunk igazából nem elsősorban az eredményességre vonatkozik, hanem összességében a portfóliókezelés szolgáltatásunkra. Tény, hogy Németországot is komolyan érinti a migráns helyzet. A német háttér esetünkben azonban nem azt jelenti, hogy csak a német gazdaság szereplőinek papírjai vannak a megbízóink portfóliójában, sőt. A portfóliók összetételét nem valamiféle irányultság határozza meg, hanem az ésszerűség.

  Az, hogy a jelenlegi bizonytalan politikai és gazdasági helyzetben hogyan működik a hatékony kockázatkezelés mellett történő hozamtermelés, rendkívül sokrétű. Javasoljuk, hogy jöjjön be hozzánk, és egy kávé mellett tudunk erről – mindenféle kötelezettségtől mentesen – beszélgetni.

  Üdvözlettel:
  Kocsis Gábor

Leave A Comment