Kriptoarmageddon helyett inkább tisztítótűz

Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban – a kecsegtető hozamok csábítása ellenére – eddig nem foglalkoztunk kriptovalutákkal. Részint a pénzügyi felügyeleti szabályzás hiánya, részint a valódi mögöttes érték hiánya volt az, amely visszatartott bennünket. Most, hogy kripto-armageddont kiált a sajtó, itt az ideje komolyan foglalkozni a kérdéssel.

Mert nem akkor kell befektetni, amikor a piac optimista, és a háziasszonyok is „kriptovalutáznak” hanem akkor, amikor az összeomlás árnyéka vetül a piacra. Óriási különbségek vannak azonban kriptovaluta és kriptovaluta közt, tehát oda kell figyelned a fundamentumokra!

Új dotcom lufi?

Az hogy mi is az a dotcom lufi, milyen előzményei voltak és következményei vannak, szinte minden befektéssel foglakozó portál leírta már (Egy átfogó írás erről >>>)

Mit látunk most a kriptotőzsdén, és miért mondtuk olyan sokszor, hogy nagyon kockázatos, kockázatosabb mint egy tőkebefektetés. A válasz egyszerű: A kriptotőzsdéken jelen lévő kriptovaluták legnagyobb része ugyanazt a mintát követi, mint a 90-es években a dotcom lufi esetében, az újonnan a tőzsdei piacra került cégek nagy része. Természetesen a dotcom lufinak is voltak és vannak nyertesei, hiszen a legnagyobb IT cégek egy része szintén akkor indította el saját értékpapírját (pl. az Amazon).

A blokklánc, mint technológia és az abban rejlő lehetőségek sokak elméjét megmozgatta, illetve mozgásban tarja a mai napig, de sajnos a legtöbb esetben csak üres ígéreteket találunk e mögött. A blokklánc nem csak arra jó hogy kriptovalutákat „gyártsunk”, és ezeket utalgassuk egymásnak, de valamiért mégis ez a kép alakult ki a köztudatban. A dotcom lufi idején is hatalmas volatilitás mutatkozott az újonnan a tőzsdére érkező cégek értékpapírjainak jegyzési értékében. Szinte csak egy jó név vagy story kellett, és egy nap alatt képes volt akár 60-80%-ot is emelkedni egy részvény értéke. Később ennek a többszörösét bukta el, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak termék, de még szolgáltatás sincs mögötte. Összességében elmondható, hogy a megfoghatatlan ígéretekre épülő termékek, amelyeknek értékét kizárólag a társadalmi „felhajtás” adja, bukásra vannak ítélve. Feltehetjük magunknak a kérdést:

A történelem megismétli önmagát?

A válasz egyértelműen az, hogy igen. Felnőt egy generáció és kialakult egy új platform, a kriptótözsde, ahol még szinte vadnyugati szabályok vannak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a minap megtörtént esemény, hogy a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, amely platform szinten az egyetlen győztese lehet a jövőben ennek a kialakult helyzetnek, olyan mennyiségű pénz birtokában van, hogy ha gondol egyet, akkor szemrebbenés nélkül piacra dob 529 millió dollárnyi FTT-t (amely az FTX kriptotőzsde natív tokenje), hogy ezzel megfojtsa a vetélytársát.

A rövid story: A Binance összesen 529 millió USD értékű FTT tokent dobott be a piacra. Ezen lépését kockázat-kezelésként indokolta, mivel iparági pletykák az FTX közelgő fizetésképtelenségéről szóltak. Az FTX-nek nyilván nem volt akkora likviditása, amely felszívhatta volna az adott áron a tokeneket, ráadásul a Binance eladásai önbeteljesítő folyamatként tovább csökkentették az FTT iránti bizalmat és keresletet. Márpedig, ha valamiből túlkínálat van és kicsi a kereslet, akkor annak az értéke lefelé fog menni. Ez akár az FTX tőzsde végét is jelentheti.

Nem segíti az FTX helyzetét, hogy az amerikai pénzügyi hatóságok is vizsgálódnak, hogy megfelelően kezelték-e ügyfeleik pénzét. A Binance nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá az FTX megvásárlásáról, majd 24 órán belül – azt FTX átvilágítása után – elállt a felvásárlástól. A nem is olyan régen még 32milliárd USD-re értékelt FTX meg nem erősített hírek szerint 8 milliárd dolláros befektetésre szorul, hogy fenntarthassa fizetőképességét. Kérdés, hogy szavaznak-e bizalmat neki más lehetséges befektetők. Ezzel együtt az érintett kriptovalutáknak jobb esetben csak az esését, rosszabb esetben teljes elértéktelenedését hozza magával a jelenlegi helyzet.

Akik kizárólag a tőzsdei hájpot használták ki, és valódi, megfogható érték nélküli eszközökkel rendelkeztek, várhatóan nehézségekkel néznek szembe. Szándékos volt ez a lépés a Binance részéről? Minden bizonnyal, bár ők a felhasználóik védelmével indokolják a történteket. Fog még ilyen történni? Valószínűleg.

Mit tanulhattunk meg?

Két dolgot: az egyik, hogy ne fektessünk olyan kripto eszközökbe, amelyek mögött nincs valódi termék vagy szolgáltatás. A blokklánc egy technológia, és jelenleg még nagyon kevesen tudják azt jól használni. A másik konzekvencia: A kripto piac jelenleg egy tisztulási folyamaton megy át, a szabályzások és felvásárlások időszaka van. Lesznek ennek nyertesei de még több lesz a vesztes. Akik a nyertesekre „fogadnak” és megfelelő kripto eszközbe invesztáltak, azok nem kicsi, hanem óriási nyertesei lehetnek ennek az előrelátható helyezetnek!

Kíváncsi vagy, hogy milyen kripto eszköz az, amely mögöttes értékével, szabályzott kibocsátásával meggyőzött bennünket? Meggyőzött arról, hogy a kriptoarmageddon ellenére leginkább most érdemes a területtel befektetőként foglalkozni? Regisztrálj legutóbbi webinariumunk felvételére, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2022-11-15T14:20:25+01:002022 november 10.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment