Közérdek vagy magánérdek vagyonunk biztonsága?

„A hazai privátbanki szektor nehéz hónapon van túl, az ügyfelek a politikai és gazdasági kockázatok miatt néhány hét alatt 60-100 milliárd forintot vittek ki külföldre, a legnagyobb érdeklődés december utolsó két hetére és január első hetére koncentrálódott” írja a Portfolio.hu. Csodálkoznunk kellene?

Az ügyfelek csak akkor nyugodtak meg, amikor január 6-án Matolcsy György és Orbán Viktor is olyan kijelentéseket tett, miszerint a betétek nincsenek veszélyben, és az IMF-fel való megállapodást gyorsan nyélbe lehet ütni. A kormányzati kommunikáció valóban változott. És a helyzet?

A piacok beárazták – látszik a Forint jelenlegi árfolyamán – a megállapodást. Kérdés – ami véleményünk szerint legfeljebb csak majd utólag megválaszolható – hogy az átmeneti IMF „védőháló”, ha valóban megállapodnak róla, áldásos vagy végzetes hatással lesz ránk nézve. Azért jogos a kérdés, mert ha netán valóban igénybe kell vennünk a hálót, akkor azt azért kell tennünk, hogy a hiteleink kamatait fizetni tudjuk. Nem szerencsés az összehasonlítás, de van most egy dél-kelet európai ország, amely államcsődben van, és hasonlóan indult a „pályafutása”.

Az már szerintem az álmoskönyv szerint is rossz jel, ha hitelt kell felvennünk a hiteleink kamataira. A minap kaptam erről egy videót, amit érdemes megnézni:

Visszatérve a tőkekiáramlásra, felvetődik egy újabb kérdés. Ördögtől való-e az, ha valaki komolyan szem előtt tartja az érdekeit, és nem híve az AS (Ahogy Sikerül) módszernek? És egyáltalán valóban közérdek-e, hogy Magyarországon legyen a vagyonunk? Ha egy magyar privátbanki szolgáltatónál helyezzük el, akkor az csak itthon fogja azt befektetni? Aligha. Lehet, hogy inkább a közérdek is az, hogy biztonságban tudjuk vagyonunkat? Sőt, ha teszem azt egy osztrák letétkezelőnél tartjuk vagyonunk egy részét, amely például Templeton alapokban is elhelyez tőkét? Ez az alapkezelő (több forrás szerint eltérő mértékben) 10-40%-át birtokolja a  magyar állampapíroknak. Így végső soron a „kivitt” pénzek (is) finanszírozzák a magyar gazdaságot, államadósságot.

A különbség annyi, hogy a megfelelő lépések megtétele esetén bármi is történjék, vagyonunk illetve folyamatosan felépített magtakarításaink minden valószínűség szerint megőrzik értéküket.

Amennyiben kíváncsi, hogy konkrétan az Ön esetében milyen megoldásokban tud gondolkodni, kérjen személyes konzultációt ide kattintva >>>

2012-01-29T14:18:13+01:002012 január 29.|0 Comments

Leave A Comment