Kockázatkezelés – a befektetések "kollektív szelvénye"

Nem tudom, hogy mennyire divat még totózni, a mai ifjúság életébe sokkal több és más izgalom épült be valószínűleg. Ennek ellenére hasznos lehet felfedezni a sok hasonlóságot, ha a befektetéseket és a sportfogadást állítjuk párhuzamba. Ez ugye más mint a lottó, ahol csupán a vak szerencse játssza a főszerepet. 

totoA totót is lehet persze hasraütés-szerűen játszani, de ott általában az ember ismeri a csapatokat, latolgatja az esélyeket, és ha a főnyeremény nem is könnyen elérhető, megfelelő ismeretekkel, tapasztalattal lehet eredményeket elérni.

A befektetéseknél is igaz az, hogy jó esetben ismerjük a „csapatokat”, vagyis azokat az eszközöket, vállalatokat, nyersanyagokat, gazdasági és demográfiai adatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy adott befektetés kimenetelét „meg tudjuk tippelni”.

De a kockázat mindig ott lesz

Bármennyire is tájékozottak vagyunk azonban, ahogyan a sportban, a befektetések körül is rengeteg bizonytalansági tényező van, amely pillanatok alatt felboríthatja a felállított teóriákat, sőt néha – látszólag vagy ténylegesen – minden logikát is nélkülözhetnek az események.

Konzervatív vagy mondhatnánk kockázatkezelő befektetőként viszont arra kell keresnünk a megoldásokat, hogy ne függjünk teljes mértékben ezektől a bizonytalansági tényezőktől, és a választott területen bekövetkezett negatív események ne legyenek negatív hatással a tőkénkre, de ha lehet még az elvárt hozamunkra sem.

Folytatva a hasonlatot, valami olyanra lenne szükségünk befektetőként, mint a totóban a kollektív szelvény adta lehetőség, hogy több lehetséges eredményt is megadhassunk, és így nagyobb eséllyel – vagy akár teljes bizonyossággal – találhatjuk el az eredményt: 1-X-2.

A befektetések „kollektív szelvénye”

A fenti kritériumoknak felelnek meg egyes strukturált pénzügyi termékek, például az „airbag” certifikátok, amelyek – ahogyan arra a név is utal – egyfajta „tompító” funkciót látnak el azokra az esetekre, amikor a piac nem pont arra tart, amerre számítunk. Ezen értékpapírok, strukturált kötvények mögöttes termékei lehetnek részvények, indexek, nyersanyagok, tehát igen széles a paletta.

A közös bennük az, hogy nem kell izgulnunk befektetésünk tőkéje, sőt akár elvárt hozama miatt még akkor sem, ha a mögöttes termékek árfolyama tartósan, vagy akár a futamidő teljes időtartama alatt alacsonyabb szinten tartózkodik. Ha egy igen széles árfolyamsávon belül maradnak az árfolyamok – vagyis tere lehet a mögöttes termékek árfolyam ingadozásának -, garantált a tőkénk, sőt előre meghatározott hozamunk is.

Csak hab a tortán az, hogy ezeknek a strukturált termékeknek is önálló árfolyamuk van, azaz forgalomképesek. Szükség esetén – vagy az elvártnál magasabb hozam, vagy annak gyorsabb elérése esetén – gyorsan pénzünkhöz juthatunk.

A piaci események alakulása miatt ezen termékekkel tudtak elérni megbízóink júliusban, egy hónapos intervallum alatt kétszámjegyű hozamokat Euro alapon. Természetesen erre nincs folyamatosan lehetőség, de nem is ez a cél ezen termékekkel, hanem a kockázatok kisimítása.

Sajnos – ahogyan arról előző bejegyzésünkben írtunk – a hazai szolgáltatók kínálatában ezen termékek csak elvétve szerepelnek, mert saját termékeiknek igen erős konkurenciát támasztanának velük.

Amennyiben szeretne többet megtudni a hatékony kockázatkezelésről, és a fenti megoldásokról is, jöjjön el következő ingyenes HozamInfo klubestünkre. A rendezvény részleteit és regisztrációs lehetőséget az ide kattintva megjelenő oldalon talál >>>

Amennyiben már konkrét elképzelései vannak, illetve a leghatékonyabb módját keresi annak, hogy megismerje ezen termékeket, egy díjmentes személyes konzultáció alkalmával egyszerűen megteheti. Konzultációra jelentkezni ide kattintva tud >>>

2013-09-10T10:36:31+02:002013 szeptember 10.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment