Kockázat csökkentés Ciprus után is

Egyedül a folyamatos változás az, ami állandó. A Cipruson történtek azt hiszem teljesen más megvilágításba helyezik az adóparadicsomokról kialakult képet. Volt egy olyan kockázat, ami kódolva volt a rendszerben, de az „elteszem okosba” csábítása sokaknál fontosabb érv volt, mint a stabil jogi és pénzügyi rendszer.

Ott, ahol évszázados hagyománya van a megtakarítások, befektetések kezelésének, stabil a jogi környezet, és a gazdaság, kizártnak tekinthető a ciprusihoz hasonló, a befektetők vagyonának akár 40%-os (100eEuro feletti számlákon) megsarcolása. Ráadásul mindez nem is egyértelmű szabályok alapján történik, hanem a Kelet-Európában megszokott módon, egyes számlák elképzelhető, hogy megússzák a kaszát más, kevéssé a tűzhöz közeliek valószínűleg nem. Szomorú tény, hogy bizonyos tekintetben – kockázatbesorolás szempontjából – Magyarország nem sokban különbözik Ciprustól.

Értékpapír letéti számla

Ami a hasonló kockázatok elkerülésére egy megoldás lehet – a stabilabb általános jogi környezet választása mellett – az, hogy nem (illetve nem csak) egyszerű banki folyószámlán kötjük le pénzeinket, hanem nyitunk értékpapír letéti számlát, amelynek sajátja lehet a „különvagyon” státusz. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az ott tárolt vagyoni értékek nem kerülnek be a letétvezető könyvelésébe, szabadon rendelkezhetünk vele mindenkor, és a letétvezetőt ért esetleges „balesetek” bennünket nem fognak érinteni.

kosarEgy „vagyon tároló” eszközről van tehát szó, amelyen nem készpénzt, hanem megvásárolt vagyoni értékeket: befektetési alapok befektetési jegyeit, kötvényeket, certifikátokat, ETF-eket, de akár egyedi részvényeket, sőt fizikai aranyat helyezhetünk el.

Képzeljünk el egy piaccsarnokot, ahol a világ minden gyümölcse, terménye megtalálható – egy olyan pénzügyi befektetési piac, ahol a világ minden valamire való befektetése megtekinthető, átlátható és elérhető.

Ezen a piacon járhatunk egy kosárral a kezében. Ezt a kosarat testesíti meg az értékpapír letéti számla, melyet a letétkezelőtől „bérlünk”, és amelyben a befektetéseinket tároljuk. Tehát nem csak ígérvényeket kapunk az árustól egy sajtcetlin, hanem magukat a gyümölcsöket birtokoljuk.

A letéti számlán lévő értékeket egyéb költségek nélkül – akár részleteiben is – pénzzé tudjuk tenni, így megtakarításunkhoz, befektetésünkhöz bármikor hozzáférhetünk, ha szükségünk van rá. Magának a letéti számla fenntartásának – ha a példánál maradunk, a kosár bérlésének pedig – a pénzpiacon megszokotthoz képest elenyésző költsége van.

Természetesen nem csak a ciprusi események vezérlik életünk minden mozzanatát, letéti számla nyitása sem kizárólag ezért fontos, és nem is csodaszer minden problémánkra, csupán egy eszköz, amely adott esetben nagyobb biztonságot jelenthet. A nagy mértékű szabadság  és rugalmasság azonban felelősséget is rejt, amihez elengedhetetlen, hogy az egyes befektetések kockázatát minden esetben saját magunk mérlegeljük.

Következő klubestünk a nyilvánvaló és rejtett kockázatokról illetve azok kezeléséről szól. Tágítsa látókörét, és jöjjön el a következő díjmentes HozamInfo klubestre, amelyen megismerheti pénzének ellenségeit, a kockázatokat, és elkezdheti kialakítani saját stratégiáját:

Vagyonmenekítés – Kockázatok, kockázatkezelés és pénzfaló befektetéseink

2013 április 10. szerda 18:00-20:00

 • Milyen okai vannak annak, hogy vagyonmenekítésben kell gondolkodnunk?
 • Mitől kell menekítenünk a vagyonunkat?
 • Melyek azok a csapdák, amelyeket célszerű elkerülnünk a vagyonmenekítés kapcsán?
 • Miért fontos a veszteség-kerülés, és milyen eszközeink lehetnek erre?
 • Melyek azok a termékek, amelyektől kifejezetten óvakodnunk kell?

ELŐADÓINK

Nagy Gábor elemző szakértő, a Portfolife Kft. ügyvezetője, aki segít az összefüggések megértésében, tanít a sorok között olvasni, és új szemléletet ad.

Gödrösy Balázs Regisztrált Pénzügyi Tervező®, a GFS Consulting Kft. ügyvezetője, aki 16 éves szakmai tapasztalatával, külföldi konferenciákon szerzett szakirányú tudásával segít nekünk.

Helyszín

A klubestek helyszíne : A HozamInfo központja, 1034 Budapest, San Marco utca 19. 1/1 (Térkép ide kattintva). A helyszín legfeljebb 20 fő befogadására alkalmas, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi űrlapon tud megtenni. A regisztrációt követően illetve a klubest előtti napon emlékeztetőként külön e-mailt küldünk a megközelíthetőséggel, pontos programmal kapcsolatos információkkal.

Költség: a klubesteken való részvétel díjmentes!

Kérjük, csak akkor regisztráljon, ha valóban jönni szeretne! Amennyiben időközben kiderül, hogy mégsem tud eljönni, kérjük, mondja le jelentkezését e-mailben, az info (kukac) hozaminfo.com címre írva!

Amennyiben többedmagával jön, a helyfoglalás miatt kérjük, őket is regisztrálja be külön!

KLUBEST REGISZTRÁCIÓ

[include file=/script/klubest_reg130327.txt]

2013-03-25T15:53:49+01:002013 március 25.|Címkék: , , , , , |4 hozzászólás

4 hozzászólás

 1. Korokán Géza 2013-03-28 - 16:49 - Válasz

  Értékpapír letéti számla – banknál vezetett értékpapírszámla

  Ez két egymástól független számlatípus ?

  Ha igen, akkor előbbinek mely jogszabályban található meg a hivatkozása ?

  • Kocsis Gábor 2013-04-07 - 03:07 - Válasz

   Kedves Géza,
   ugyanannak az eszköznek a két megfogalmazása, ugyanazt értjük alatta.

 2. Feketéné Márta 2013-04-04 - 09:24 - Válasz

  Jó lenne ezeket az előadásokat az interneten végigkövetni, mert vidékről elég nehéz Önökhöz eljutni. Üdv. Feketéné

  • Kocsis Gábor 2013-04-07 - 03:07 - Válasz

   Kedves Feketéné,
   keressük a megoldást rá. Ha nem is élőben, de lesz rá mód.

Hagyj üzenetet