Kívánatosabb, mint az arany

Sokat írtunk az elmúlt hónapokban a nemesfémekről, mert kifejezetten alulértékelt jelenleg ez a befektetési szegmens, és hosszú évek mélyrepülése áll mögötte. Semmi nem tart örökké, így várhatóan ennek a trendnek is meg kell tehát fordulnia.

Különösen annak fényében figyelemreméltó ez, hogy miközben a nemesfémek mélyrepülése tartott, a tőzsdék gyakorlatilag szárnyaltak. Ez a szárnyalás azonban ma már inkább egy beteg madár vergődéséhez hasonlít, amely bármelyik pillanatban a leeséssel fenyeget.

SPvsGold

Kisbefektetőként nehezen tudunk átlépni a beidegződéseinken, és magával ragadhat bennünket a tömegpszichózis. Ennek alapja az a zsigerből induló téves elképzelésünk, hogy azt kell venni, ami már „bizonyított”. Hiszen az elmúlt években a tőzsde szárnyalt, sokan „kaszáltak” vele, így aztán végre rászánjuk magunkat, és azt gondoljuk, hogy most már „mi sem maradhatunk ki”. Aztán pedig rendre mondhatjuk, hogy milyen pechesek vagyunk, és csodálkozunk, hogy a fák nem nőnek az égig.

Ökölszabály: Végy olcsón, adj el drágán

A fokozódó gazdasági – kínai lassulás, uniós defláció, VW botrány – problémák illetve nagypolitikai – ukrán válság, migráns válság – helyzet még inkább indokolhatja a nemesfémek vásárlását. Még akkor is, ha rövid távon akár lejjebb is szánkázhat még kicsit az árfolyam. Jelenleg nagyjából 30-40%-kal olcsóbban juthatunk hozzá, mint a 2011-es csúcsokon. Néhány éves távlatban nagy valószínűleg veregethetjük majd a vállunkat, hogy jó döntést hoztunk.

Egy terület, amin még inkább elverték a port

goldmineTermészetes, hogy a nemesfémek bányászatával foglalkozó vállalkozások egy ilyen árkörnyezetben nehezen tudnak teljesíteni, és a részvényesek egy része elpártol tőlük. A tulajdonrész eladások pedig a bányatársaságok részvényárfolyamaira nyomja rá a bélyegét.

Ami meglepő, hogy még csak köszönő viszonyban sincs a nemesfémek árfolyamesése a bányatársaságok értékvesztésével. Ezen társaságok részvényei (NYSE Arca Gold Bugs Index) 80% (!) veszteséget szenvedtek az elmúlt 4 évben.

Miért lehet ez nekünk érdekes? Azért, mert ezek a társaságok túlélték, volt olyan megfelelő menedzsment, amely kezelni tudta ezt a helyzetet, és…

 • Voltak tartalékaik,
 • Végletekig tudták csökkenteni a kitermelés költségeit,
 • Növelték a termelékenységet,
 • Folyamatosan növelték a minőséget, hogy piacon maradhassanak,
 • Optimalizálták folyamataikat

Így egy – előbb utóbb mindenképp – növekedésnek induló nyersanyag árfolyam esetén ezen vállalatok profitja elképesztően magas lehet majd, hiszen a hatékonyság párosulhat az emelkedő árakkal. Azon vállalkozások részvényei pedig, amelyek kiváló hatékonysági mutatókkal tekintenek egy konjunktúra piac elé, egyértelműen kívánatosak lesznek a befektetők számára.

Robbanás előtt a piac

A jelenlegi – 4 évvel ezelőttihez képest – ötöd áron vásárolható részvények mindenképp jól illik a fent emlegetett ökölszabály kereteibe. Elképesztő módon nyílt az olló az arany (és egyéb nemesfémek) árfolyama és a bányatársaságok részvényárfolyamai közt:

banya

A nemesfémek árfolyam emelkedése a fentiek miatt nem lineárisan, hanem többszörözve csapódik majd le a bányatársaságok részvényeinek piacán. Néhány % arany/ezüst árfolyam emelkedés esetén ennek többszöröse várható a bányatársaságoknál. Néhány tíz százalékos nemesfém  árfolyam emelkedés esetén pedig akár több 100%-kal is emelkedhet ezen szegmens értékelése.

Kockázat természetesen mindenben van, és nem elsősorban egy-egy társaság részvényeiben kell gondolkodnia a kisbefektetőnek, továbbá célszerű ehhez is szakértői módon nyúlni, megvizsgálva, hogy milyen tőkeporlasztási stratégiát célszerű használnunk a megannyi társaság között.

Persze a legtöbb befektető akkor fog ébredni, amikor a bányatársaságok részvényei már „bizonyítottak”, és hónapokig, évekig menetelni fognak. Pedig akkor már inkább az eladáson kell majd gondolkodni, és azon, hogy megelégszünk a gyorsan elért magas hozammal, vagy hosszabb távon is hiszünk ezekben a részvényekben.

2015-11-15T19:51:24+01:002015 október 20.|2 hozzászólás

2 hozzászólás

 1. Laya 2015-10-21 at 02:30 - Reply

  És azt lehet-e tudni, hogy ezek a bányatársaságok mennyire járják a végüket? Van-e még tartalékuk? Kitartanak-e addig amíg a nyersanyag árak elindulnak felfelé? Vagy ezt kellene a tőkeporlasztásnak kivédenie? Mi lesz a részvényekkel ha bezár egy bánya? Ha pedig eladják, akkor az eladási árból kellene kapniuk valamennyit a részvényeseknek is, nem?

  • Papp István 2015-10-21 at 03:15 - Reply

   Nem a részvénytársaságok problémáján, „hintázásán”, rizikóján, nyereségén és/vagy veszteségén gondolkodom. Bár lehet, hogy okosabb emberek ezt latolgatják!
   Engem a cikk elején megfogalmazottak érdekelnek:
   „A fokozódó gazdasági válsághelyzet még inkább indokol(hat)ja a nemesfémek vásárlását. Még akkor is, ha rövid távon akár lejjebb is szánkázhat egy kicsit az árfolyam. Jelenleg nagyjából 30-40%-kal olcsóbban juthatunk hozzá, mint a 2011-es csúcsokon. Néhány éves távlatban nagy valószínűséggel veregethetjük majd a vállunkat, hogy jó döntést hoztunk.”
   Lehet, hogy ez a „kisember” „kisszerű” gondolkodása, de biztosabbnak tűnik! Másfelől: egy-egy arany tallért könnyebben megveszek: de aranybányába befektetni nem tudnék!

Leave A Comment