Kitörési pontok válságban is – Okosotthon

Hallgathatod, olvashatod naphosszat a gazdasági sajtót, figyelheted a híreket, mindhiába. Jelen helyzetben – máskor is, de most kifejezetten – célszerű elővenned azt a bizonyos józan paraszti észt a befektetési döntésekhez. Mit is kell tenned józan parasztként? Hátrébb lépsz egyet, észleled a helyzetet, és megvizsgálod, hogy az adott sajátosságokból milyen igények következnek.

Mert az igény nagy úr

Az igények, a kereslet mozgatja a világot. Fontos tehát, hogy tisztában légy azzal, hogy mire áhítozik (most, és a jövőben még inkább) a piac. Igazság szerint ez a legfontosabb, és ha ezzel megvagy, már „csak” a befektetési célpont kiválasztása a dolgod.

Energiaválság idején például igen nagy kereslet mutatkozik azon megoldásokra, amelyek segítenek lefaragni az egyre elképesztőbb rezsiszámlákat. Ez nem csak a hőszigetelés, inverteres klíma vagy az alacsony fogyasztású LED világításban merül ki. Kiterjed annak a megatrendnek a megoldásaira, amely a korunkat meghatározó digitalizáció miatt egyébként is a piac fókuszában van. Nem más ez, mint az IoT, azaz a Internet of Things, magyarul a dolgok/tárgyak internete. A rezsiszámlákra vonatkoztatva az IoT az okosotthon területén jelenik meg.

A dolog lényege, hogy az internetkapcsolat és a számítástechnika kiterjed a különböző tárgyakra, eszközökre, érzékelőkre és mindennapi tárgyakra. A rezsiköltség megtakarításban ott van ennek jelentősége, hogy nem egyszerűen csak kényelmi funkciókat rejt az okosotthon, mint fogalom. A fejlett érzékelők révén kialakíthatóak olyan működési sémák, amelyek figyelik a környezet, a lakás hőmérsékletét, fényviszonyait, páratartalmát vagy akár a levegő tisztaságát. Ezen adatok alapján optimalizálja a fűtést, hűtést, sütés-főzést, árnyékolást, akár napenergia termelést vagy egyéb energiát felemésztő / termelő / megtakarító folyamatokat.

A mindennapi életünkre lefordítva: egyre több eszközünk, tárgyunk lesz “okos”, és használati értéke növekedni fog azzal, hogy odafigyel, előre lát dolgokat, és akár önállóan cselekszik is. Mindezt annak érdekében, hogy ne csak alacsonyabb legyen a rezsid, hanem biztonságosabbak, kényelmesebbek, egyszerűbbek, hatékonyabbak legyenek a mindennapjaid.

Van, aki már ma is – legalább részben – a jövőben, okosotthonban élhet

A hardver-technológia fejlődésének és az olcsó anyagok terjedésének köszönhetően az érzékelők várhatóan minden körülöttünk lévő objektumhoz csatlakoznak majd, így minimális emberi beavatkozással kommunikálhatnak egymással az okosotthon területén.

Néhány év múlva – sőt igazából már jelenleg is – az átlagembernek is elérhető az okosotthon technológia. A „legokosabb” az a vállalat lesz, amely integrálni tudja a rengeteg okos eszközt, és meg tudja teremteni a kapcsolatot ezen eszközök között. Az IPOguru projektünk keretében találtunk egy olyan – rövid időn belül a tőzsdére készülő magyar vállalatot, amely ezt az integrációt valósítja meg, és már elkezdte a nemzetközi terjeszkedést is. Jó úton halad tehát a multinacionális vállalkozás irányába. Ennek a vállalatnak a bemutatkozóját tervezzük október 13-án, amely rendezvényre hamarosan küldeni fogjuk a meghívót minden – egyedi befektetések iránt érdeklődő – olvasónknak.

Amennyiben Te sem akarsz lemaradni a technológiai újdonságokat is megvillantó bemutatóról, illetve a továbbiakban tartandó – más megatrendekhez kapcsolódó – vállalatok bemutatkozóiról, esetleg tulajdonosként is részese szeretnél lenni a sikernek, íratkozz fel IPOguru értesítőnkre, az itt található űrlapon!

2022-09-20T15:32:15+02:002022 szeptember 20.|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet