Kína nyer(t)?

Lehet, hogy új ura van a világnak, csak még nem is tudunk róla? Megszoktuk, hogy Amerika keveri a lapokat, de most lehet, hogy ők is csak merednek maguk elé bambán. Megverte Kína a saját pályáján?

Az elmúlt 100 évben – de 1945-től mindenképp így van – egyértelműen Amerikáé volt a világ vezető szerepe. Még ha ezt eleinte veszélyeztette is a Szovjetúnió. A gyarmatosítás kezdete óta hellyel-közzel 100 évente váltották egymást a birodalmak. Leginkább azon látszik ez, hogy mely időszakban mely birodalom adta a „biztonsági pénznemet”, amelyben a világ tartotta a pénzét. Ezt szemlélteti az alábbi ábra.

Az ábrán látszik, hogy a dollár – ezzel együtt az USA – is kitöltötte már az „ideje javát”. Lehet hogy itt az ideje a váltásnak. Mindez pedig a koronavírus járvány kapcsán lehet érdekes. Konkrétan az elterjedés időbeni eltolódása. Amikorra a világ többi részén kiteljesedik a járvány, Kínában jószerével csak emlék lesz.

A járvány kezdetén felütötte fejét egy olyan összeesküvés elmélet, hogy Kínát valójában a CIA támadta meg, a vírus szabadon engedésével. Egyszer s mindenkorra megnyerve ezzel a kereskedelmi háborút. Nem igazán vagyunk híve az elméleteknek, de akár ennek az ellenkezője is igaz lehet. Kína ugyanis gyakorlatilag fillérekért felvásárolta, saját kézbe vette azokat az eddig külföldi kézben lévő kínai vállalatokat, amelyek részvény árfolyama  a járvány hatására összeroskadt.

Kína nyert?

Kínában elképesztő mértékű tőke halmozódott fel az elmúlt évtizedekben. Az amerikai államadósság jelentős része is kínai kézben van. Most saját kézbe vehette a nála befektető külföldi cégek egy jelentős részét. Vajon ki lesz a legnagyobb étvágyú, aki majd a ma már padlón heverő európai és amerikai cégeket felvásárolja? Nyilván a kínaiak. Hogy ez tudatosan alakult-e így, vagy csak élt Kína a kínálkozó lehetőséggel, valószínűleg nem tudjuk meg soha. Annyi bizonyos, hogy Kína mindig is úgy gondolt magára, mint a világ 2000 éves múlttal rendelkező urára. Az elmúlt néhány száz év csupán szünet volt ebben az uralkodásban.

Nem kell tehát csodálkoznunk, ha néhány év, legfeljebb egy-két évtized múlva a fenti ábra új szereplővel, Kínával, és az ő devizájával a Jüannal egészül ki.

Persze mindent nem tudnak felvásárolni, juthat neked is, ha kellő időben lépsz. Amennyiben szeretnéd kihasználni a jelenlegi helyzetet, várunk szeretettel egy díj- és kötelezettség mentes konzultációra, ahol kölcsönösen megismerhetjük egymást, megvizsgálhatjuk, hogy tudunk-e együtt dolgozni vagyonod gyarapításán. Jelentkezni az alábbi űrlapon tudsz egy ilyen beszélgetésre, amely tekintettel a koronavírus járványra nem csak személyes, hanem Skype, Messenger beszélgetés is lehet.

 

Összegzés
Kína nyer(t)?
Bejegyzés címe
Kína nyer(t)?
Rövid leírás
Lehet, hogy új ura van a világnak, csak még nem is tudunk róla? Megszoktuk, hogy Amerika keveri a lapokat, de most lehet, hogy ők is csak merednek maguk elé bambán, és megverték a saját pályáján?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2020-03-20T13:05:55+01:002020 március 17.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment