Kína mindent visz?

Egy ideje már nem lehet csak úgy tekinteni Kínára, mint ahová a nagy gyártók kiszervezik a gyártást. A kínaiak megtanulták a leckét, és sok esetben már ők szervezik ki a gyártást máshová, ha az úgy ésszerű.

Nem véletlen, hogy ma már nem Kína eljövendő elsőségének tényéről folyik a vita, hanem arról, hogy mikor fogja leelőzni az Egyesült Államokat a bruttó GDP tekintetében. Londoni elemzők ezt legfeljebb bő tíz éves távlatba teszik. Kétségtelen, hogy a kereskedelem volumene terén már ma is Kína vezet.

Nem csak összeszerelő állam tehát már az ázsiai óriás, hanem törekszik arra, hogy a termékutak teljes vertikumát birtokolja. Magyarul egy kézben – leginkább kínai kézben – koncentrálódjon minden, a nyersanyag kitermeléstől egészen a termékekkel kapcsolatos szolgáltatási palettáig.

Jó példa erre a napokban hazánkban is gyártási kapacitást indító BYD…

Forrás: MTI

amely megnyitotta elektromosbusz-gyárát Komáromban. Az üzemben évente négyszáz jármű előállítását tervezik. Az üzemavató alkalmából közzétett vállalati sajtóanyag szerint, a több mint 66 ezer négyzetméteres komáromi üzem csupán az első a BYD Európába tervezett gyártólétesítményeinek sorában. A társaság alig két héttel ezelőtt jelentette be egy 80 ezer négyzetméteres, buszgyártásra alkalmas helyszín megvásárlását a Párizstól északra fekvő Beauvais-ban.

A tervek szerint a magyarországi gyár állítja elő azon buszok alvázszerkezetét is, amit egy brit partnerkapcsolat keretében az Egyesült Királyságban, valamint a készülő franciaországi gyárban szerelnek össze.

A világ legnagyobb elektromos járműgyártója

A BYD Company Ltd. piacvezető multinacionális csúcstechnológiai vállalat, amelynek központja a kínai Sencsenben található és 220 ezer embert foglalkoztat. 1995-ös alapítása óta a társaság jelentős tudásra tett szert az újratölthető akkumulátorok gyártásában. A világ több mint 50 országában és régiójában van jelen megújuló energiára épülő megoldásaival.

A BYD elektromos buszaival működik a nulla károsanyag-kibocsátású buszok legnagyobb flottája az amszterdami Schiphol repülőtéren, és a világ legnagyobb városi elektromosbusz-flottája London utcáin.

Fő tevékenységük a kutatás, a fejlesztés, a gyártás és forgalmazás, az elektromos gépjárművek piacán, de foglalkozik akkumulátorok fejlesztésével és mobiltelefon alkatrészek gyártásával is. Az elsődleges autóipari üzletág mellett tehát fontos piaca az akkumulátor üzletág, amely lítium-ion és a nikkel akkumulátorokat gyárt, amelyek mobil telefonokba, digitális kamerákba, elektromos szerszámokba és játékok, továbbá más hordozható elektronikus eszközökbe kerülnek. Az akkumulátorokon túl mobiltelefon alkatrészek és összeszerelés terén – burkolatok, kezelőfelületek, folyadékkristályos kijelző (LCD) modulok, kamerák, flexibilis nyomtatott áramköri lapok – is jelentős szereplőnek számít.

2016-ban a BYD mintegy 100.000 plug-in elektromos autót adott el Kínában, ami 70%-kal több, mint a 2015-ös adat. Ez volt a legnagyobb növekedési ütem globálisan, a világ összes autógyártóját figyelembe véve.

A vállalat részvényeiben sok befektető lát fantáziát, többek közt vagyonkezelő partnerünk is, így azok megtalálhatók a CME Electromobility&Smart Energy certifikátban is, mely megbízóink vagyonkezelt portfóliójának részét képezik.

Kíváncsi vagy, hogyan tudsz részesedni az elektromobilitás trendszerű növekedéséből úgy, hogy a nyilvánvalóan jelentkező kockázatok elfogadható szintre csökkenjenek?

Gyere el klubestünkre, ahol az egyik téma az elektromobilitás! Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

Jelentkezz egy személyes konzultációra, ahol közösen megvizsgáljuk, hogy számodra milyen módon lenne járható ez az út. Részletek ide kattintva >>>

2017-07-04T10:08:47+02:002017 április 5.|0 Comments

Leave A Comment