Kína – két legyet egy csapásra?

Kínai magabiztos. Alapvetése az, hogy évezredek óta övék a világ legfejlettebb társadalma, gazdasága. Történelmi távlatban az elmúlt kétszáz év csupán egy rövid szünet ebben a folyamatosságban.

Az elmúlt években egyre többen adtak hangot azon félelmeiknek, hogy a kínai gazdaság nem tudja majd tartani a növekedési ütemet, és ez akár az egész világgazdaságra nézve is igen komoly kockázatot jelent.

Úgy tűnik azonban, hogy Kína vezető hatalomként való újjászületése nem fog megakadni. A jósolt növekedési lassulás ugyan valóban bekövetkezett, de rendre olyan döntések születnek, amelyek tovább lökik az országot a kijelölt útján. Ahogy arról írtunk már (ide kattintva elérhető >>>), „felnőtt” a kínai gazdaság, és már nem (csak) klónozzák a nyugati termékeket, technológiákat, hanem az élre törnek mindenben. És nem csak a technológiában járnak élen. Ma már sorra vásárolják fel az európai vállalatokat, megszerezve ezzel a termék- és szolgáltatás értékesítés teljes vertikumának profitját, tovább koncentrálva kezükben a tőkét.

Emellett saját devizájuk dominanciájának útján is elindultak, megtámogatva mindezt az irózatos mennyiségű arany vásárlásaikkal, és afrikai nyersanyaglelőhelyek felvásárlásával.

Most egy igen nagy horderejű lépést készítenek elő, amely amellett, hogy saját gazdaságuk megerősítését két szempontból is komolyan elősegíti, a világgazdaságra gyakorolt hatása is felmérhetetlen.

Két legyet egy csapásra, Kína betiltja a hagyományos autókat?

A pontos időpont még kérdés, de már dolgoznak azon a szabályzáson, amely megtiltaná a kizárólag belsőégésű motorral szerelt járművek gyártását és értékesítését a kontinensnyi országban. Ez a lépés kétszeres töltetet jelent a gazdaság számára, amely az eddigi menetelést felváltva rakéta sebességgel lökheti az élre Kínát.

Visszaállhat a korábban tapasztalt növekedési szint

Kína erejét korábban egyértelműen a masszív növekedési pálya adta. Az elmúlt évek lassuló növekedése ugyan nem roppantotta meg a gyártónagyhatalmat, és recesszióról közel sincs szó, de tény, hogy hűlt a gazdaság. Egy ilyen lépés azt jelentené, hogy az óriási, és egyre igényesebb belső piacot praktikusan saját maga lássa el járművekkel, amellyel visszatérhet az áhított extrém növekedési pálya.

Erre ráadásul minden lehetősége meg is van, hiszen a legtöbb és legnagyobb elektromos autót gyártó cég Kínában található. Önmagában a hazai piac kiszolgálása – akkumulátorokkal, autókkal, töltő infrastruktúrával – olyan növekedési potenciált jelent, amely újra kétszámjegyű növekedési számokat produkálhat a GDP tekintetében. Az energiatermelésben a megújuló energiák terjedésével pedig – amiben Kína szintén élen jár – végső soron a környezetszennyezés, klímaváltozás kérdésére is egyfajta válasz lehet az átállás.

A világ új vezető autóexportőre szerep?

Hagyományosan jóideje már Németország, Japán és az USA a világ legnagyobb autó exportőrei. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ez így lesz mindig. Kína – amennyiben folytatja ezt az utat – letaszíthatja bármelyik szereplőt a dobogóról. Nem csak a belső piacról van tehát szó – több mint 100(!) autógyár található az országban -, már rég nem az európai szemnek ronda, és technikailag sem elavult járművek gurulnak le a gyártósorokról:

 

Emellett a rendkívüli tőkemérettel rendelkező kínai cégek „vadásznak” az európai és más autógyártókra. Valószínűleg folytatódhat az a folyamat, amely a Volvo, Jaguar, részben pedig a PSA (Peugeot, Citroen) felvásárlásokban nyilvánult meg eddig.

Ahogyan az elektronikai eszközök és más könnyűipari termékek soránál megszokhattuk már, egy-két évtized múlva akár az egész világot ők láthatja el autókkal is.

Érdekelnek az iparági trendek, főleg az elektromos autózás terjedése? Szeretnél többet megtudni arról, hogy miként profitálhatsz Te is ebből a megatrendbő? Gyere el október 26-án VIP ügyfélklubunkra, hallgass előadásokat a témában német és magyar szakemberektől, ülj bele a helyszínen egy Tesla-ba vagy egy BMW i3-ba, tudd meg, hogyan függetlenítheted a háztartásodat az elektromos hálózattól napelemek segítségével! Részletek és az állófogadással egybekötött rendezvényre regisztráció ide, vagy az alábbi képre kattintva >>>

Összegzés
Kína - két legyet egy csapásra?
Bejegyzés címe
Kína - két legyet egy csapásra?
Rövid leírás
Úgy tűnik azonban, hogy Kína vezető hatalomként való újjászületése nem fog megakadni. A jósolt növekedési lassulás ugyan valóban bekövetkezett, de rendre olyan döntések születnek, amelyek tovább lökik az országot a kijelölt útján.
Közzétette
HozamInfo
2017-11-29T10:46:45+01:002017 szeptember 26.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment