Ki dönti el, hogy mitől és mikor megy csődbe egy bank/rendszer?

Előrebocsátom, nincs birtokunkban a válasz, csupán jogosnak érezzük a kérdésfeltevést. Pontosabban spekulálni lehet, de nem látunk bele a „játékosok lapjaiba”, így kinyilatkoztatni semmit nem lehet…

banksMegosztott a társadalom a devizahitelezés körül kialakult helyzettel kapcsolatban. Vannak – leginkább azok, akik nem vettek fel ilyen hitelt – akik a hitelfelvevőket okolják naivságuk miatt, és – mondhatják jogosan – hallani sem akarnak arról, hogy az ő adóforintjaikból mentsék meg a saját maguk miatt bajba jutottakat. A másik oldal – szintén mondhatják joggal – a bankok tisztességtelen magatartására hivatkozva követeli az intézkedéseket, és a kialakult helyzet okozóinak felelősségre vonását.

Igazából senki nem mondhatja, hogy őt nem érinti a devizahitelezés körül kialakult helyzet. A bedőlt, illetve „dülöngélő” hitelek aránya elképesztő méreteket öltött az elmúlt időben. Emellett az árfolyamok – és ezzel a törlesztőrészletek – megugrása miatt a végletekig kiköltekezett tömegek csökkenő fogyasztása sem igazán kedvez a növekedés beindulásának.

Mindehhez hozzájárul még a bankok extra – immár hosszú távúnak mondható – adóztatása, tehát jogos lehet az aggodalmunk. No nem a bankok és azok tulajdonosai miatt, hiszen azt ők „ügyesen” megoldják, hogy valójában ne érje komoly veszteség őket. Sokkal inkább magunk, betétjeink, és általánosságban a gazdaság működőképessége miatt lehet aggódnunk.

Különösen akkor jogos a kérdés, ha az MNB felügyelőbizottságának tagjai is kétségbeejtőnek tartják a helyzetet. Dr. Varga István előadásának részlete:

Legutóbbi klubestünkön (regisztrálhat a felvételért ide kattintva) is a kockázatokat boncolgattuk. A fenti előadásrészlet is nyilvánvalóvá teszi, hogy sokkal inkább körültekintőnek kell lennünk, ha vagyonmegőrzésről, netán gyarapításról gondolkodunk. Nem tudjuk, nem tudhatjuk, hogy a bankrendszer állapotát kik és mikor akarják – mikor áll érdekükben – valóban csődhelyzetnek ítélni, amely beláthatatlan következményekkel jár.

Fontosak tehát azok az eszközök, amelyek valós garanciák mellett, a kockázatok hatékony kezelésével tudják megőrizni illetve növelni a hosszú évek alatt felhalmozott vagyonunkat. Következő klubestünk ezekről az eszközökről szól. Nézze meg a részleteket, és regisztráljon az ingyenes rendezvényre, az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2014-05-06T10:48:29+02:002014 május 6.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment