Két számjegyű hozam 2016-ban a piacokon

Mit mondtunk az év elején? “A kilátásokra visszatérve 2016-ban a befektetőknek célszerű az átlagosnál is jobban diverzifikálniuk, a portfólióban akár a tőke 1/3-át készpénzben tartaniuk. Emellett felértékelődnek majd az egyedi hozzáadott értéken alapuló vállalati sztorik, különös tekintettel az innovatív IT és biotechnológiai szektorokban. A várható csapkodó piaci mozgások miatt célszerű lesz majd jó érzékkel a mélypontokon bevásárolni, és időben túladni a tételeken. Éppen ezért a siker kulcsa 2016-ban a hatékony kockázatkezelés lesz!” 

Mi történt azóta?

Risk-AssesmentOlajár zuhanás, majd visszapattanás: Az olajipari dolgozók sztrájkjából adódóan, a kuvaiti kitermelés csökkenése miatt az olaj ára csak áprilisban közel 20%-ot emelkedett, február óta pedig 60%-ot. Az OPEC kitermelés-csökkentési törekvéseinek ellenére hosszú távon mégis medvepiaci árszintek várhatóak. Mindemellett az iráni és az amerikai olajtermelésre is figyelemmel kell lennünk.

Részvénypiaci zuhanás, majd visszapattanás: Mélypont február, emelkedés március. Áprilisban főbb részvénypiacok oldalirányban mozognak, és még nem döntötték el, hogy kitörni vagy a mélybe hullani szeretnének.

Nemesfémek és bányák: Ahogy azt év eleje óta többször is előre jeleztük az arany körüli hangulat medve piaciról bika piacira változott, új éves csúcsárfolyam született ($ 1,292.99 /uncia), 4,4%-os havi emelkedést elkönyvelve. Ennek fő oka a negatív reálkamat a világ számos régiójában, valamint az amerikai kamatlábak várhatóan lassú növekedése, legalábbis rövid távon. Az arany és ezüst bányarészvények szektora mintegy 20,5%-ot emelkedett áprilisban, év eleje óta pedig 40%-ot.

Szintén várakozásainknak megfelelően az MNB április végén ismét 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 1,05%-ra. Emellett a kormány 2017-es költségvetési tervezete alapján jelentős fiskális stimulust tervez véghezvinni leginkább adócsökkentések formájában, ami a költségvetési hiány várható növekedésén keresztül szintén hatással volt a hosszabb lejáratú állampapírok hozamára. A fenti hazai események együttes hatására az általunk is megjövendölt Forint gyengülés is megérkezett, az árfolyam május első felében nem tudott elmozdulni a 315-ös szintről.

Hogyan lehetett ebből profitálni?

Aki hatékony kockázat kezeléssel nyúlt a befektetéseihez, azaz diverzifikálta a portfóliót, mindig volt szabad tőkéje így készpénze, és be tudott szállni a mélypontokon a fenti szegmensekbe, az 2016-ban már könnyen két számjegyű eredményt érhetett el, ha realizált április végén!

Kilátásokról csak röviden: Az éppen aktuális félelem faktort a június 23-i BREXIT népszavazás növeli. Ebben a helyzetben kérdéses az index követő befektetések vétele vagy tartása. Így igaz a mondás “sell may go away”, azaz realizáld a nyereséged, még a nyár előtt, talán az így felszabaduló friss tőkével hamarosan újra jó befektetést csinálhatsz!

Gödrösy Balázs

2016-05-19T10:01:29+02:002016 május 18.|0 Comments

Leave A Comment