Két évtized története a hosszú távú befektetés tükrében

A 2000-es és a 2010-es évek piaci hozamainak összehasonlítása megerősíti a diverzifikáció fontosságát. A magasabb várt hozam elérését és ezzel a hosszú távú befektetés előnyeit.

A 21. század első két évtizede, amely már a közeljövőt is magában foglalja, időtlen piaci tanulságokat mutat meg a befektetők számára. A hozamok időszakonként hirtelen változhatnak. A széles körben diverzifikált portfólió kialakítása segíthet kiegyenlíteni a hullámokat. A stratégiához minden körülmények közt – akár jó akár rossz környezetben – való ragaszkodás kifizetődő befektetési megközelítést jelenthet.

„Az elveszett évtized” a hosszú távú befektetésben?

Az Egyesült Államok részvénypiacának széles skálájára tekintve az elmúlt 20 évben, Charles Dickens Két város regénye juthat eszünkbe: „Azok voltak a legjobb idők; azok voltak a legrosszabb idők.” Az amerikai large cap (nagy kapitalizációjú) részvényeknél a legrosszabb az első évtized volt. A 2000. január és 2009. december közötti „elveszett évtized” csalódást okozó eredményt hoztak az S&P 500 értékpapírokba fektetők számára. Az index, amelynek 2000-es átlaga több mint 10% volt, ennél az átlagnál kevesebb hozamot mutatott az évtized elejétől a végéig összesen. Az S&P 500 éves átlagos hozama ebben a piaci időszakban −0,95% volt.


Jó évtized volt azonban azon befektetők számára, akik globálisan diverzifikálták portfóliójukat. Az Egyesült Államok large cap részvényein túl más részeit is bevonták – mint small cap (alacsony piaci kapitalizációjú) vagy alulértékelt (értékpapírok) társaságok. Amint azt alább láthatod, a globális piac sok más részének mutatói sokkal jobbak voltak az S&P 500-énál ebben az időszakban.

 

Fordult a forgatókönyv

A következő több mint kilenc éves időszak egészen más képet mutat. Sokkal jobb időszaknak tűnt ez az S&P 500 számára, mivel a teljes hozam alapján az index az évtized kezdete óta több mint háromszorosára növekedett a globális pénzügyi válságból való kilábalás folytán. Az amerikai large cap növekedési részvények voltak ezen időszak „legfényesebb csillagai”. Ennek megfelelően, 2010-től 2019 első feléig a piac legtöbb szegmense, amely az előző évtizedben jól teljesített, nem volt képes felülmúlni az S&P 500-at, ahogy alább is látszik. Mivel ezek közül az eszközosztályok közül sok nem tartott lépést az S&P-vel, ezen hozamok miatt egyesek megkérdőjelezhetik azoknak az eszközosztályokba való használatát, amelyek a 2000-es évek során pozitív hozamot hoztak.

A hosszú távú befektetés várakozásai

Sokszor hangoztatjuk, hogy a befektetőknek lehetőség szerint hosszú távú perspektívát kell nézniük befektetéseiket vizsgálva. A részvénypiacok 2000 óta elért teljesítmény-ingadozása alátámasztja ezt az álláspontunkat. Az elmúlt 19 és fél évben (lásd az alábbi példát) az USA-n kívüli befektetések lehetőséget biztosítottak a befektetők számára az S&P 500 5,65%-os éves hozamánál magasabb megtérülés eléréséhez. Mindezt annak ellenére, hogy alulteljesítettek a legutóbbi kilenc évben. A 2000 és 2019 júniusa közötti összesített teljesítmény tükrözi azon diverzifikált portfóliók előnyeit, amelyek egyéb piaci területeket céloznak meg. Mindez ökölszabályként határozza meg azt, hogy a hosszabb időkeret növeli a jó befektetési tapasztalat valószínűségét.

Senki sem tudhatja, mit hoz a következő 10 hónap, még kevésbé a következő 10 év. A türelem és a fegyelem fenntartása a rossz és jó időkben is lehetővé teszi a befektetők számára, hogy növeljék a hosszú távú siker valószínűségét.

Te is hosszú távon gondolkodsz? Fontos számodra, hogy nagy betétbiztosítás mellett, akár adómentesen, TBSZ számlán gyarapíthasd a vagyonod? Nézd meg az extrém széles diverzifikációval operáló Golbal Dimensions stratégiánk részleteit ide kattintva >>>

Összegzés
Két évtized története a hosszú távú befektetés tükrében
Bejegyzés címe
Két évtized története a hosszú távú befektetés tükrében
Rövid leírás
Senki sem tudhatja, mit hoz a következő 10 hónap, még kevésbé a következő 10 év. A türelem és a fegyelem fenntartása a rossz és jó időkben is lehetővé teszi a befektetők számára, hogy növeljék a hosszú távú siker valószínűségét.
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-10-24T10:21:51+02:002019 október 24.|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment