Keresed a pénzt vagy csinálod?

Érdekes az a gondolkodásbeli különbség a magyarok és a britek / amerikaiak között, amelyet a nyelv is jól kifejez. Amikor jövedelemszerzésről van szó, magyarként azt mondjuk, hogy pénzt keresünk. Az amerikai viszont pénzt csinál (make money).

A pénzcsinálás végletei

Az alkalmazotti pénzkeresésről nem kell beszélnünk, azt hiszem tisztában vagy annak tulajdonságaival, lehetőségeivel és korlátaival. A pénzcsinálás leginkább azt jelenti, hogy valamilyen pénzmag (tőke) és persze kreativitás és/vagy tevékenység, netán csak a „jó helyen – jó időben” lét segítségével teremtesz pénzt. Itt ne elsősorban a jelen megélhetéséhez szükséges pénz megkeresésére godolj, hanem a jövő megalapozására, a vagyonod effektív növelésére, feléüpítésére.

Vannak egyrészt a „kockázatmentes” befektetések. Nem véletlen az idézőjel. Minden befektetésnek megvan a maga kockázata. Kezdve a bankbetéttől és az állampapírtól a vállalati kötvényeken keresztül a részvényekig. Gondolj csak bele abba, hogy például államkötvény vásárlása esetén gyakorlatilag kölcsön adsz az államnak. Hallottál már olyanról, hogy államcsőd? De ne menjünk ilyen messzire. Mit érezhetnek azok, akik 2019-től Magyar Állampapír Plusz-ban tartották a pénzüket, és ujjongtak az 5 éves futamidő alatti közel 5% éves kamat láttán. Azt hiszem mára már igencsak megcsappant a lelkesedésük. Lényeg, hogy ami „kockázatmentes”, az egyrészt nem az, másrészt jó eséllyel infláció alatti hozamokat érhetsz el vele. Magyarul csökken a vagyonod vásárlóértéke.

A kockázat is lehet a barátod

A veszteség elkerülése érdekében tehát szükségszerű, hogy nyitnod kell kockázatos(abb) irányba. Ez kifejezetten nem azt jelenti, hogy keress egyvalamit, ami rettentő kockázatos, és a nagy hozam reményében abba teddd minden pénzed. Porlasztanod kell a kockázatokat, és „egyszerre több vasat a tűzben tartani”!

Igen ritkán aztán vannak olyan szituációk, amikor egyszerűen nem teheted meg, hogy kihagysz valamit. Nem hagyhatod ki, mert bár komoly kockázatot hordoz, de a hozamlehetőség annyira nagy, hogy bőven megéri a kockázatot, és már egy kis pénzmag is komplett vagyont termelhet számodra. Az már csak hab a tortán, ha egy ilyen lehetőség teljes mértékben szabályozott formában, uniós keretek közt, részben garanciákkal, kockázatkezelő tulajdonságokkal valósulhat meg.

Szánj rá másfél órát

Szánj másfél órát arra, hogy meghallgatod a jó eséllyel hamarosan a következő magyar unikornissá váló (egymilliárd dolláros cégértéket elérő) vállalat bemutatkozóját, és a hozzá kapcsolódó lehetőséget, az IPOguru webinariumán. Regisztrálj a november 3-i esemény felvételének megtakintéséhez az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2022-11-10T10:55:28+01:002022 október 31.|Címkék: , , , |0 hozzászólás

Hagyj üzenetet