Kegyelmi időszak az ingatlanpiacon

Egyes budapesti (belvárosi) lakások esetén már 1millió forint feletti négyzetméter árak szerepelnek az „árcédulákon”. Egyértelmű, hogy már így is túlfűtött ingatlanpiacról beszélünk, de még mindig nem látszik az áremelkedés vége.

Magyarországon a befektetések tekintetében egyértelműen az ingatlan felé vándorolt a tőke az elmúlt években, és nem feltétlenül indokolt a múlt idő, hiszen jelenleg is emelkednek az árak, magyarul nem tűnt el a fizetőképes kereslet.

Ez a kereslet azonban ma már egyre inkább a hitelezés újabb reneszánsza miatt van jelen a piacon. Kétség kívül csábító lehet a jelenlegi alacsony kamatokkal összevetve az ingatlan árak múltbeli emelkedése. Amennyiben állandó lehetne ez az állapot, akár igaza is lehetne a jelenleg befektetési céllal ingatlant vásárlóknak.

Félő azonban, hogy – mint általában – a fák nem nőnek az égig. Jelenleg, illetve az új családpolitikai támogatások hatására a közeljövőben ingatlan vásárlásba kezdő honfitársaink lesznek jó eséllyel az „ostor vége”. Hogy meddig „csapódik fel” az ostor vége, gyakorlatilag megjósolhatatlan. Annyi azonban biztos, hogy a körülmények folyamatosan változnak, és ezeknek a változásoknak egyre több forgatókönyve járhat az ingatlanárak stagnálásával, még inkább esésével.

A hitelkamatok előbb-utóbb mindenképp emelkedni fognak. Kérdés, hogy hányan fognak a devizahitel-csapda után most a forinthitel-csapdába kerülni, és kerül ki a lakásuk eladói oldalon a piacra. Biztos lehetsz abban is, hogy az 5-8 éve jó érzékkel befektetési céllal ingatlant vásárlók érzik a konjunktúra végét, és előbb utóbb szeretnék realizálni proftjukat, magyarul ezen ingatlanok is a kínálati oldalon lesznek, amelyek a további emelkedés ellen dolgoznak.

Emellett rebesgetik azt is, hogy az ingatlanpiaci spekulációtól tartva a kormány változtat az illetékszabályzáson, amellyel még kevésbé lesz „szexi” az ingatlan, mint befektetés.

Az albérleti árak növekedése – különösen nominális adatokat nézve, elképesztően magas szinten – már hosszabb ideje oldalazást mutat, és várhatóan a közeljövőben tömegével átdásra kerülő új lakások nem csak az eladási árakra, hanem az albérletek kiadási áraira is (csökkentő) hatással lesznek. Magyarul újabb tényező, amely az ingatlan árak további növekedése ellen hat.

A jelenlegi tehát egy „kegyelmi” időszaknak tűnik, amikor még van fizetőképes kereslet, amely felszívja a kínálatot, így az okos befektetőnek lehetősége van eladni, még ha nem is olyan könnyen, mint 1-2 évvel ezelőtt. Ez az időszak tehát optimális lehet a „kitárazásra”, az ingatlan befektetésből történő kiszállásra.

Egyúttal a tőkepiacok oldalán több területen megszűnt a túlárazottság, és olyan beszállási pontok találhatóak, amelyek az ingatlanhoz hasonlóan hosszú távra – legalább 3-5 év – tervező stratégiai befektetők számára igen attraktívak lehetnek. Az aktuális tőkepiaci stratégiákat szívesen megosztjuk Veled is, jelentkezz egy mindenféle díjaktól és kötelezettségektől mentes állapotfelmérő egyeztetésre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

 

Összegzés
Kegyelmi időszak az ingatlanpiacon
Bejegyzés címe
Kegyelmi időszak az ingatlanpiacon
Rövid leírás
Az ingatlanpiaci kereslet ma már egyre inkább a hitelezés újabb reneszánsza miatt van jelen a piacon. Kétség kívül csábító lehet a jelenlegi alacsony kamatokkal összevetve az ingatlan árak múltbeli emelkedése. Kérdés, meddig?
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2019-03-18T16:07:49+01:002019 március 18.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment