Kamerák figyelik a hálószobánkat

Aktuális hír az elmúlt hétről, hogy az MNB többségi tulajdont szerzett – és törekszik a 100%-os részesedésre – a GIRO Zrt-ben. A hír hallatán nem csoda, ha sokakban felsejlik a Nagy Testvér képe, amit ez a lépés joggal megjeleníthet.

Big-Brother

A köznyelven GIRO rendszer szabatos megnevezése: Bankközi Klíring Rendszer (BKR) közvetlen és közvetett résztvevőinek köre minden fizetési számlát vezető belföldi pénzforgalmi szolgáltatót felölel. A több mint ötven közvetlen résztvevő bonyolítja le volumenben és értékben a belföldi forint pénzforgalom túlnyomó többségét.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy valójában nemigen történhet olyan átutalás az országban, amely nem ezen a rendszeren keresztül valósul meg. Most pedig az MNB lesz ennek a rendszernek a tulajdonosa, és egyfajta nagy testvérként szemmel tarthatja valamennyiünk pénzforgalmát.

Az MNB a kertbe költözött

No Headline available

Mondhatja azt bárki, hogy akinek nincs „félnivalója”, azt ez nem érdekli. Valóban, legtöbbünk tiszta lapokkal játszik, és nincs mitől tartania. Valahol mégis lehet egy olyan érzésünk, mintha paparazzo-k kamerái szegeződnének hálószobánk ablakára.

Annyi bizonyos, hogy egyre inkább pőrén állhatunk a hatóságok előtt, és bármi is történik, akár magyarázkodásra is kényszerülhetünk. Mindenre fel kell készülnünk, le kell bizonylatolnunk minden egyes lépésünket, hogy ne érjenek váratlanul bennünket a később nekünk szegezett kérdések.

Talán nem véletlen, hogy a költségoptimalizálás miatt már bankszámlájukat illetve befektetéseik egy részét külföldre költöztető cégek és magánszemélyek most újabb megerősítést kaptak azzal kapcsolatban, hogy helyesen döntöttek, és sokak döntenek majd ezek után úgy, hogy legalább részben külföldre viszik pénzügyeiket.

2014-04-21T22:51:53+02:002014 április 21.|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment