Kamat volt, kamat nincs

Továbbra is a központi bankok döntéseire figyeltek a befektetők szerte a világban, így a februári kockázatkerülő környezetet pozitív hangulat váltotta fel márciusban a globális piacokon, ennek megfelelően pozitív hozamokat produkáltak a világ főbb részvényindexei. Az amerikai S&P500-as index 6,78%-os növekedést könyvelt el márciusban, amivel ismét felülteljesíti az európai piacokat.

interestA FED (USA központi bank) március közepén nem változtatott az alapkamat 0,25-0,50%-os sávján, sőt a kommunikáció sokkal óvatosabbá vált a Fed egyértelműen az év eleji piaci felfordulás megismétlődését akarja elkerülni azáltal, hogy hűti a piaci várakozásokat.

A fejlődő piacokon az olaj árfolyamának február közepe óta tartó erősödése megtorpant. Elemzők szerint a nagy emelkedés elsősorban az áresésre játszó pozíciók zárásainak, valamint egy esetleges kitermelés befagyasztásra vonatkozó lépés beárazódásának volt köszönhető és nem fundamentális okai voltak, így további komoly emelkedésre rövidtávon nem számítunk.

Mario Draghi és az EKB stratégiaváltása. Sokan vélik úgy, hogy Draghiék a márciusi kamatdöntő ülés alkalmával végre „elengedték az euró kezét”. Ez azt jelenti, hogy többé nem az euró gyengítésével akarják az infláció és a gazdasági növekedés élénkülését támogatni, hanem sokkal inkább a hitelezési aktivitás növelésére összpontosítanak majd.

Ahogy előző elemzésünkben írtuk a kitörési lehetőség realizálódott a nemesfém bányák szegmensében. Ugyanis az alacsony kamatkörnyezet és az előre tekintő magasabb inflációs várakozások gyakorlatilag negatív reálkamatot fog eredményezni a bankbetétekben és a rövid távú államkötvényekben, szerte a világban. Különösen Ilyen időszakban keresett az arany illetve a kapcsolódó szektorok. A terület elmúlt három hónapos eredménye magáért beszél: 30% feletti növekedést ért el.

Ahogy már szintén sokszor leírtuk a Forint gyengülésre van ítélve, legalábbis az MNB a márciusi kamatdöntő ülésen váratlanul l15 bázisponttal 1,2%-ra csökkentette a hazai alapkamat szintjét, amellyel igencsak meglepte a piacokat, nem titkolt Forint gyengítő céllal A döntést követő kommentárban a jegybanki döntéshozók további kamatvágásokat (kamatvágási ciklust) helyeztek kilátásba, így tehát a következő monetáris üléseken tovább csökkenhet az irányadó ráta szintje. Ezt követően a legtöbb elemzőház frissítette a kamatpályára vonatkozó várakozását, egyes szakértők 0,6%-os szintnél várják a kamatcsökkentési ciklus befejezését. További kamatcsökkentésre és némileg gyengébb Forintra számítunk.

Gödrösy Balázs

2018-07-04T11:12:00+02:002016 április 14.|0 Comments

Leave A Comment