Kályhától az Omegáig

A minap került olyan stádiumba egyik ügyfelünk, hogy több befektetésénél is úgy döntött, realizálja a nyereségét. Mindez azért érdekes, mert olyan befektetésekről volt szó, amelyekre az elmúlt fél-másfél évben hívtuk fel a figyelmét. Nézzük milyen hozamokat sikerült elérnie, és hogy mindeközben mi is történt a gazdaságban, ebben az időszakban!

A hozamok (Euro-ban!)

 • +16,15%, 1 év 10 hónap alatt egy globális alapnál,
 • +14,88%, 6 hónap alatt egy bónusz certifikátnál,
 • +14,19%, 1 év 6 hónap alatt egy ingatlanalapnál

A hozamok realizálását követően természetesen már a megnövekedett tőkével folytatódhat tovább a vagyonépítés.

Ezek az eredmények nem mondhatóak rossznak általában sem, de ha megnézzük, hogy ez alatt a 6-22 hónap alatt mi történt a gazdaságban, azt kell mondanom, hogy veregethetjük a vállunkat. Nagyjából hasonló (szinte azonos) folyamatok zajlottak az európai és az amerikai piacokon is:

DAX index 2010.05. – 2012.05.

NYSE (New York) 2010.05. – 2012.05.
Hogy minek köszönhetőek a hozamok, ha a piacok nem jól muzsikáltak?

Alapvetően három tényező játszott ebben szerepet:

 • Pénzügyi tervezés
 • Folyamatosan elérhető (pénzzé tehető, likvid) befektetési formák
 • Aktív vagyonkezelés

Egyrészt hozamelvárásainak, kockázatviselési hajlandóságának és egyéb szempontjainak megfelelően került kialakításra az ügyfél befektetési politikája, másrészt nem kénytelen „ülni” a befektetéseiben, bármikor dönthet úgy, hogy realizálja a hozamokat – vagy adott esetbe kiszállással elkerüli a veszteséget. Harmadszorra pedig van segítsége abban, hogy tudja, mikor kell kiszállni az adott befektetésből.

Ez a három tényező tehát az esszenciája ennek a sikernek. Mindenek előtt természetesen vissza kell mennünk a kályhához, a pénzügyi tervezéshez. Erről kiemelten szó lesz következő klubestünkön. Nézze meg a részleteket, és jelentkezzen ide kattintva >>>

 

6 hozzászólás

 1. Radvánszky János. 2012-05-08 at 20:07 - Reply

  T.Hozaminfó. Engem az érdekelne,hogy ilyen hozamból mennyi marad nekem?még -az adót is fizetema hozamból.Marad,é
  10 százalék? Ez itt a kérdés! Még 1,kérdé,az USA.Hedgefúndok,
  hogyan tudnak 30-40%-ot csinálni?
  Tisztelettel.
  János.

  • Kocsis Gábor 2012-05-09 at 12:41 - Reply

   Kedves János!
   Ezek már a befektetett összegek nettó hozamai. Persze voltak a papíroknak (2-5% papírtól függően) vételi költségei, de azt hiszem még így is elég attraktívak a hozamok, különösen Euro alapon. Az adózást pedig mindenkinek magának kell megoldania, lévén önbevallással kell a keletkezett árfolyamnyereséget leadózni.

   Az amerikai hedge fund-ok hozama egy-egy időszakra valóban lehet 30-40%, de biztosra veszem, hogy több éves távlatban stabilan ezt nem tudják produkálni. Mi is tudunk mutatni olyan – 2011. augusztusban indult – portfóliót, ahol átlagosan 30% (adott papírokon akár 60%!) hozam van, de ezt nem lehet zászlóra tűzni, hiszen a piacok lokális mélypontjáról nem nehéz ilyen eredményeket elérni, és nem adna reális képet a valóban várható hozamokról. Illetve ha folyamatosan ilyen hozamokra törekszik valaki, kénytelen sokkal nagyobb kockázatot bevállalni.

   A reális és hosszú távon kitűzött célunk – tapasztalataink alapján ez abszolút megoldható – az éves 8-15% nettó hozam Euro elszámolással. Ezzel már igazán szép – infláció feletti – vagyongyarapodást lehet elérni közép távon (3-5 év) is, és nem szükséges hozzá extra kockázat vállalása.

   Üdvözlettel:
   Kocsis Gábor

 2. Gergye Gabriella 2012-05-11 at 08:44 - Reply

  Kedves Gábor!

  Kivettem az Önkéntes nyugdijpénztárból a pénzem. kb adózás után
  marad 350-400 ezer forintom. Jövő év májusában ki kell fizetnem
  700.000,-Ftot. Mibe fektessem be, hogy minél kivesebbet keljen pótolnom.

  Várom válaszát.
  üdv.
  Gabi

  • Kocsis Gábor 2012-05-14 at 07:30 - Reply

   Kedves Gabi!

   Viszonylag rövid az időtáv, és gondolom nem igazán akar nagyobb kockázatot vállalni, ezért egy megfelelően választott certifikát lehet a megoldás. Különösebb kockázat nélkül persze csodát nem lehet várni, 10-15% nettó hozam azért elérhető, amely már előre tud vinni.

   Sok kérdés lehet még, ami cizellálja a megoldást (például a kifizetendő összeg deviza kitettsége), szóval javasolnék egy személyes konzultációt. A fenti menüsorban el tudja érni az egyeztetést kérő oldalt.

   Üdvözlettel:
   Kocsis Gábor

 3. Tamás 2012-06-04 at 21:35 - Reply

  Üdvözlet!
  A grafikonokon a dátum nincs elírva? 2013.05. szerepel.
  Szép estét!

  • Kocsis Gábor 2012-06-04 at 23:22 - Reply

   Kedves Tamás!

   Köszönjük a jelzést. Javítottuk. Értelemszerűen 2012.05. a helyes, a jövőbe azért még mi sem látunk 🙂

   Üdvözlettel:
   Kocsis Gábor

Leave A Comment