Jó befektetés: Értékelhető hozam, hozzáférhetőség. És a kockázat?

Örökös kérdés: mi a jó befektetés. Röviden összefoglaljuk, és megmutatjuk, hogy miért lehet nullához közelítő kockázata egy pénzügyi befektetésnek.

Természetesen az okos befektető nem mindenét tartja tőkepiaci eszközökben, de nem is hanyagolhatja azt. Bármely – akár hazai, akár külföldi – valóban vagyonos embert vizsgálunk, azt látjuk, hogy alapvetően nem egy típusú befektetési tevékenységet végez.

Csányi Sándor esetén például, aki épphogy lemaradt a 2016-os Forbes (dollár)milliárdosok listájáról, egyértelműen az OTP-re asszociálunk. Ennek ellenére, ha megnézzük vagyonának összetételét, talán meg is lepődünk, hogy milyen elemekből áll:

Látszik tehát, hogy bár továbbra is ő irányítja a legnagyobb magyar bankot, de tulajdonrésze jelentősen csökkent. Csányi az OTP papírjai zömétől 2012-ben 4668Ft-os illetve 4617Ft-os, továbbá 2015-ben 5788Ft-os árfolyamon „szabadult meg”. (Mondhatnánk, hogy a megbízóink – vagyonkezelő partnerünk szakértelmének és kötél idegeinek hála – ügyesebben szálltak ki 8000-9000Ft közötti árfolyamokon.)

Egy vállalkozó – korunkban ehhez a kifejezéshez sajnos sok pejoratív érzet társul – esetében kézenfekvő, hogy saját vállalkozását tekinti „a” befektetésnek. Ezzel azonban közel olyan helyzetbe hozza magát, mintha minden pénzét egyetlen részvénybe fektetné. Magyarul extra kockázatokat fut, hiszen nem egy védett pályán játszik, hanem ott, ahol bárki más, és a piacot nem ő irányítja.

Amikor a vállalkozásod épp csak elindult, értelemszerűen nincs is más választásod, mint a profitot visszaforgatni. Egy bizonyos szint után azonban – ami igen hamar elkövetkezik – túl kell látnod a vállalkozáson, mert nem azért élsz, hogy vállalkozz, hanem azért vállalkozol, hogy jobb életszínvonalat teremts magadnak és családodnak. Persze jó esetben örömet is okoz maga a vállalkozás, de nem áldozhatod fel a jövőt passzióból. A vállalkozóként kiteljesedést hagyd arra az időszakra, amikor olyan magánvagyont sikerült felépítened, amely megengedheti, hogy akár nagyobbat is kockáztass a vállalkozással.

Ami a befektetői kockázatokat illeti

Ma rengetegen „ingatlanoznak”. Ahogy látszik, Csányi Sándor sincs ez ellen, viszont portfóliójának viszonylag szűk (13,5%) részét képezi ez a szegmens. Valószínűleg nem véletlen, hogy nem súlyozta túl – a nyilvánvaló konjunktúra ellenére – ezt a szektort. Hamarosan górcső alá vesszük ismét a jelenlegi ingatlanpiacot, így most csak annyit, hogy minden további nélkül elképzelhető, hogy egy jelenlegi ingatlanvásárlás esetén a profitrealizálás nem lesz egyszerű feladat. Akár – ahogy a korábbi árcsúcsokat követően látható volt – öt év is lehet az az időtáv, amikor veszteség nélkül kiszállhattál egy ingatlan befektetésből. Ráadásul az ingatlan tipikusan az a típusú befektetés, amelynél „magától” nem feltétlenül fog profitot termelni, igen sok keresgélést, utánjárást, ügyintézést is igényel.

Egy szakértő módon összeállított – nem kell Csányi Sándor vagyonméretével vetekednie – és kezelt pénzügyi portfólió megadhatja azt az „élményt”, amelyre mint vagyongyarapító mindig is gondoltál:

Laikus számára sem kihívás. Mivel a portfóliót akár 15-20 éve a pályán mozgó szakértők kezelik, a portfólió tulajdonosának nem kell szakértőnek lenni, sőt nem is feltétlenül kell értenie hozzá egy csepet sem.

Hozzáférhetőség. Szükségképpen tartalmaz egy megfelelő portfólió készpénzt, illetve általában vannak olyan elemei, amelyektől profittal tudsz megszabadulni. Magyarul bármikor pénzhez tudsz jutni, veszteség nélkül, ha arra van szükséged.

Az inflációt jóval meghaladó hozam. Legalább 3-5 éves távlatban, egy megfelelő módon kezelt, és megfelelő – nagyságrendileg 25000 EUR méretű portfólió messze az infláció felett teljesít. Fontos tehát az időtáv, és persze a kapcsolódó költségek szintje is, hogy a vagyon valóban látványos mértékben tudjon növekedni.

Kockázatok kontra biztonság. Itt két fő terültre kell koncentrálnod:

  • Ne „tűnhessen el” a pénzed, ahogy az itthon 2015-ben (Buda-Cash, Quaestor, Hungária és társai esetében) történt sokakkal. Erre valóak a betét- illetve letétbiztosítási szintek. Általában ez 100ezer euró, de ha odafigyelsz sokkal magasabb is lehet.
  • A befektetések árfolyam mozgása miatt se alakuljon ki – a meghatározott időtávon – veszteség.

Az egyes befektetések kockázatainak kezelésére különös hangsúly helyezendő. Egy kellőképpen diverzifikált portfólió esetében már gyakorlatilag elhanyagolható a kockázat. Erre mutat rá a minden megbízónk számára külön, személyre szabottan készülő befektetési politika is. Ennek részét képezi egy elemzés, amely azt mutatja, hogy az idő előrehaladtával a hozamok (és ezzel az értékfejlődés) milyen kilengéseket mutathatnak. Az alábbi ábrán látszik például, hogy egy – a kiragadott példa esetében 6,82% éves nettó hozamra tervezett – portfóliónál milyen hozamkilengésekre lehet számítani.

Magyarul már 5 éves távlatban nullához közelíthet egy megfelelően kezelt portfólió esetén a veszteség kockázata. Ahogy látszik, az első évben még nagy szórást (mínusz 15-től plusz 25%) mutathat a hozam, de az évek előrehaladtával a várható évesített hozam sokkal kisebb mértékben szóródik a tervezetthez képest. Hangsúlyozandó, hogy ez egy kiragadott példa, a befektetési politika személyre szabott, így ezek az értékek mindenkinél más-más szinten lehetnek.

Klubestünkön részletesen megmutatjuk a portfóliókezelés mikéntjét, és azt, hogy hogyan válhatsz rendszeres megtakarítóból kisbefektetővé, illetve kisbefektetőből pénzügyileg szabad, akár kizárólag a befektetéseiből megélni képes emberré. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

2017-07-04T09:56:54+02:002017 május 4.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment