Izmos, stabil Forint árfolyam?

Van, akinél az eurónál már a 350 forint árfolyam lehetősége is felmerül az előrejelzésben. Lehet ez? Technikailag természetesen, hiszen az elmúlt években hozzá kellett szoknunk: semmi nem lehetetlen. Érdemes azonban egy kicsit tiszta fejjel gondolkodnod…

Mindenki vágyik a kiszámíthatóságra. Ebből adódhat sokaknál az a tévképzet, hogy a jelen helyzetet állandónak gondolják, és döntéseiket is ez alapján hozzák. Nagyon igaz közhely azonban, hogy a világon csak egy dolog állandó, a változás.

Forint árfolyam – ábrándok és a valóság

Elő lehet venni az euró – forint árfolyam esetén is a technikai elemzések teljes eszköztárát. Ez alapján akár további forint erősödés is előrejelezhető, de…

A fő kérdés az, hogy devizakereskedőnek, vagy inkább kisbefektetőnek érzed magad. Előbbi esetben valóban fontosak a technikai elemzések és ellenőrizheted naponta százszor az árfolyamot, hogy kellő időben tudj adni-venni. Amennyiben azonban inkább kisbefektető vagy, kicsit madártávlatból célszerű figyelned az eseményeket, és az összképet kell nézned!

Valóban a forint erősödésnek van-e itt az ideje?

  • A forint 2021/22-es inflációja (november/november) 22,5%
  • Az eurónál ugyanez 8,1%

Idénre is hasonló különbség várható

  • A 2022/23-ra várt forint infláció 15%
  • Az eurónál ugyanez 5,5%

Magyarországon tehát az infláció közel háromszorosa, mint az euró övezetben. Ebben a helyzetben produkálta a forint árfolyam az elmúlt 3 hétben a közel 4%-os erősödést (410-es szintekről 394-ig). Kicsit távolabbról nézve el tudod dönteni, hogy ennek az erősödésnek mennyire lehet folytatása, vagy inkább csak egy „hórukk” kiindulópontja, ahonnan egy trambulinhoz hasonlóan pattan fel az árfolyam az egekbe.

Az érdek dönt – a forint gyengül

Elég abból kiindulnod, hogy kinek mi az érdeke. Magyarországnak exportra termelő – ahogy mondani szokták, összeszerelő – gazdasága van. Az ide települt / települő multinacionális (és persze a magyar) gyártó vállalatoknak – amelyeket a mindnkori kormány kénytelen „kiszolgálni” – a minél gyengébb forint a kedvező. Ennek megfelelően a forint árfolyam folyamatos gyengülése alapvetés.

Az elmúlt egy év árfolyam alakulását nézve pedig – a historikus gyengüléssel összhangban – látható, hogy a 395-ös szintekről nem az erősödés, hanem inkább a jóval 400 forint feletti árfolyamok tűnnek reálisnak. Akik tehát euró alapon fektetnek be, eleve előnnyel indulnak az inflációval folytatott versenyfutásban. 

Elég ha abba belegondolsz, hogy mi történt volna, ha 2019-ben egyszerűen csak átváltod a forintodat euróba. Most 20-30%-kal többet érne forintban a megtakarításod, gyakorlatilag befektetés nélkül. Befektetve pedig minimális eredménnyel is bőven értékálló lett volna a megtakarításod, és infláció feletti mértékben nőtt volna a vagyonod.

Segítünk a felmerülő kérdések megválaszolásában. Első körben egy díjmentes személyes konzultációt javaslunk, amikor megismerkedhetünk egymással, és megvizsgálhatjuk, hogy „kompatibilisek” vagyunk-e a közös munkában. Mindezt annak érdekében, hogy vagyonod optimális mértékben és biztonságban gyarapodhasson. Egy ilyen konzultációra tudsz jelentkezni az itt található űrlapon.

Amennyiben a konzultáció végeztével Te és Mi is úgy döntünk, kezdődhet a közös munka. Várunk szeretettel.

 

2023-01-10T11:37:20+01:002023 január 10.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment