Itt az ideje az őszinteségnek – befektetési biztosítások

A unit linked (befektetési egységekhez kötött) biztosítás egy univerzális, mindent az egyben “svájci bicska”, amely gyakorlatilag egyszerre akar több mindenre megoldást nyújtani azok közül a problémák közül, amelyekkel életpályánk pénzügyi területén találkozunk: megtakarítás, befektetés, biztosítás.

Az egyik legtöbbet értékesített típusok a unit linked biztosítások palettáján a rendszeres befizetéshez (havi/negyedéves/féléves/éves) kötődő, fix tartamra vagy élethosszig tartó termékcsaládok. Ilyenek a legutóbbi, üdvöskének kikiáltott nyugdíjbiztosítások is.

Költségekről őszintén

oszinteseg

Ez a terméktípus kifejezetten magas – sok esetben rejtett – költséget tartalmaz, amelyek az alábbiak lehetnek:

1. Szerződéskötési/nyilvántartási költségek:

  • kezdeti költségek: az első 2 (ma már inkább 3) év befizetéseinek 10-12%,
  • adminisztratív költségek (minimum): 500 Ft vagy 2 €/hó

2. Befektetéshez kötődő költségek:

  • eladási-vételi árrések: 3-5%
  • alapkezelési díj: 1,5-2%
  • átváltási költségek

3. Biztosítási költségek:

  • Biztosítási összegtől függően pár ezreléktől a befizetett díj akár 30%-ig is terjedhetnek.

Ha odafigyelünk, és leginkább a megtakarítás a cél, ezért alacsony biztosítási összeget választunk, akkor is a megtakarításunk kb. 13%-áról le kell mondanunk évente. Természetesen találhatók a piacon alacsonyabb költségű termékek is, viszont valamiért az ügynökök legfeljebb „pult alól” mutatják meg ezeket.

Ügyfeleink által bemutatott kötvények tapasztalatai alapján azonban sok esetben a befizetésre vetített tényleges költségek elemzése után az derült ki, hogy a tényleges költségek inkább az évenkénti 15-20%-os (!) sávban szóródnak.

Befektetés – Számoljunk együtt

Mennyi ma a jegybanki alapkamat Magyarországon? 0,9%. Tehát ez az a maximális hozam szint (talán kicsivel magasabb, de 2%-nál semmiképp nem több), amit különösebb kockázatvállalás nélkül bankbetétben ill. államkötvényben elérhet.

Az érthetőség kedvéért, ha mondjuk egy bankba tenné a pénzét, akkor (a unit-linked költségeit feltételezve) ez úgy nézne ki, hogy a befizetéséből elvennének 15-20%-ot majd egy év múlva jóváírnának 0,9-2% hozamot. – Önnek ez megérné?

Jó-jó, de azt mondják, hogy ez a megtakarítás hosszú távra (minimum 10-20 évre) szól és így már biztosan megéri. Illetve hosszú távon magasabb kockázatot vállalva pl. részvényalapokba fektetve, magasabb hozamok is elérhetők. Az érvelés végül is helytálló, mert ez többnyire így van, viszont azt ne feledjük, hogy ez nem csak a befektetéssel kombinált életbiztosításokra, hanem bármilyen ezzel egyenértékű befektetésre is igaz – de most maradjunk ennél.

Nézzük meg, hogy hosszútávon, milyen kondíciókkal éri meg befektetéssel kombinált életbiztosításban tartania a pénzét?

Költségek: 13-20 % + infláció (rezsicsökkentés ide vagy oda, az MNB előremutató adata akkor is): 2-3% = 15-23% hozam és máris a befizetett pénzénél van. Ha e feletti hozamot érnek el Önnek, akkor még nyeresége is van reál értéken számolva.

Magyarul, ha van olyan unit linked eszközalap, amely 10-20 éven keresztül évente legalább 20-30%-ot hoz, akkor érdemes abban tartani a pénzét.

Kérdés az, hogy van-e ilyen? KIZÁRT

A magas költségek mellett jellemző például, hogy a biztosítók egy egyébként jó nevű külföldi befektetőház (pl.: Franklin Templeton, Parvest, Pioneer, BNP Paribas, stb.) befektetési alapjaiból vásárolnak és természetesen felszámolják a fenti alapkezelési díjakat. Egy dolgot azonban elfelejtenek: a befektetési alapok már eleve tartalmaznak alapkezelési díjat, éppen annyit, mint amennyit itthon levonnak, tehát 2+2=4%; mindezt csupán az alapkezelésre és minden évben, ráadásul ez adott esetben nem is látszik a költségeken, csak az eszközérték árfolyamában jelenik meg.

Pozitív példa (viszont csak a kevés kivételek egyike) is van azért: az egyik nagy biztosító legjobb alapja (egy magyar részvényalap) több mint tíz évre visszatekintve átlagosan évente hozott 11,18%-ot, viszont ahhoz, hogy a magas költségek miatt rentábilis legyen a megtakarításunk/befektetésünk, ahhoz képest ez nagyon alacsony. Tehát így sem éri meg.

Szintén érv lehet, hogy – nyugdíjbiztosítás esetén – az éves befizetésünk legfeljebb 20%-át adójóváírás formájában megkapjuk. Amint azonban a költségszerkezetből kiderül, ez jóformán arra elegendő, hogy a fedezze a túlárazott termék költségeit, a további hatékonyságbeli kérdőjeleket nem tünteti el. Emellett az adójóváírás a megtakarítást komolyan be is betonozza, hiszen ha lejárat, vagy a nyugdíjkorhatár elérése előtt szüksége lenne bármilyen okból a megtakarítására, az adójóváírások 120%-át fogják levonni az Önnek kifizetendő pénzből.

De legalább kap egy életbiztosítást – kvázi üveggyöngyként

A következő érv az, hogy legalább van egy életbiztosítása. Ez így van, de milyen is? Illetve milyen áron? A legtöbb unit-linked biztosítás életbiztosítási része vagy ad egy minimális biztosítási összeget vagy visszaadja a befektetés aktuális értékét. Ha pedig magasabb összegű biztosításra van szüksége, akkor a költségei jelentősen emelkednek, ami tovább rontja megtakarításaink, befektetésének hozamkilátását. Tehát a fenti legalább 13%-hoz képest lényegesen magasabb költséggel kell számolnia.

Kizárólag kockázati életbiztosítási igény esetén célszerűbb egy lényegesen kedvezőbb díjú megoldást választania. Például egy 10 millió Ft fedezetre szóló élet- és baleset biztosítás akár már havi 5ezer Ft-tól elérhető. Ez utóbbi megoldással van egy komoly biztosítása, alacsony díjon, és nem kell mindenféle magas költségű termék fizetésébe belekezdenie, amiben ráadásul töredéke a biztosítási összeg a szükségesnek és egy tragédia esetén – pont amikor ténylegesen szükség van rá – nem segít igazán.

A mellékelt ábrán látható, a unit-linked biztosítások másik nagy problémája az, hogy az életkor előrehaladtával ugyanazért a biztosításért folyamatosan egyre többet kell fizetnie, ellentétben egy akár 20-30 évre fix díjú kockázati életbiztosítással. Ez egy 35 éves férfi, 25 évre szóló, 10 millió Ft összegű életbiztosításának esetében a unit linked konstrukcióban több mint 2 millió 200 ezer Forinttal többe kerül.

Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy biztosítottsági szempontból is van jobb megoldás a unit linked konstrukciónál.

Mit tehet az aki már rendelkezik egy ilyen szerződéssel?

Lehetséges, hogy az Ön szerződése a ritka kivételek egyike, amelyet célszerű megtartania. A gyakoribb az, hogy érdemes élni valamely úgynevezett maradék joggal, amelyet célszerű szakemberrel egyeztetnie. Mindenesetre nem árt, ha komolyan veszi a kérdést, és beszerez minden információt, hogy mielőbb tisztán lásson, illetve megtegye a megfelelő lépéseket, ha szükséges…

Te is a lakosság ötödébe tartozol, akinek van befektetési biztosítása (amilyen a nyugdíjbiztosítás is)? Mindenképp megéri utánanézned, hogy valóban Neked dolgoznak-e azok az összegek, amelyeket rendszeresen oda fizetsz. Jelentkezz az alábbi űrlapon egy kötvényszerviz konzultációra, amikor megvizsgáljuk a számokat!

[include file=script/kotvenyszerviz.txt]
2018-07-04T11:00:16+02:002016 október 3.|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment