Ismét oázis a hozamsivatagban

Befektetéseknél főképp igaz, hogy mindennek időt kell hagyni, hogy kiteljesedhessen. Nem lehet negyedév alatt csodát tenni, és egyetlen negyedév eredményeiből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Fontos tétel azonban, hogy időről-időre vizsgálni kell az eredményt, sőt össze kell hasonlítani más adatokkal, mert végső soron a hozamadatok mutatják meg azt, hogy mennyire eredményes a befektetés. Épp ezért mutattuk meg az elmúlt évben is rendszeresen megbízóink portfólióinak átlagos teljesítményét, és ezért folytatjuk ezt idén is.

Januárban értékeltük az elmúlt évet (ide kattintva olvasható), amelynek 34,43%-os bruttó, 28% feletti nettó hozamai igen impozánsak voltak. Természetes, hogy nem egy vonalzóval húzott értéknövekedési pálya látszik a grafikonon, hiszen nem „jól bevált” banki lekötésről van szó, de az is látszik, hogy egyetlen pillanatban sem kellett igazán aggódnia megbízóinknak. Annak ellenére történt ez, hogy 2016. sem gazdasági, sem politikai téren nem volt eseménytelen, terrorral, BREXIT-tel, amerikai elnökválasztással volt terhes ez az időszak.

Biztosak lehetünk benne, hogy 2017. sem lesz „egyszerű menet”, hiszen a terror folytatódik, ahogyan a migráns helyzet sem szűnt meg, ráadásul az idei év a választások éve Európában. Ettől függetlenül egyértelműen látszik a portfóliókezelés hatékonysága: a kockázatok megfelelő kezelése, és a jól felépített struktúra, amely ha nem is minden hónapban, de hozza az eredményeket.

2017. I. negyedév

Egyre több megbízónk érti meg, hogy valóban hatékony portfólió kialakításához legalább 25 000 euró tőkeméret szükséges (és növeli legalább ekkorára a tőkeméretet), amely már lehetőséget teremt a kockázatok kezelésére, és az elvárt hozampotenciállal is rendelkezik hosszabb távon. Nem véletlen, hogy miként eddig is, az I. negyedéves eredményeink publikálásakor ezen portfóliók eredményeit mutatjuk.

A benchmark az MSCI World index és a REX-P index (60%-40% arányban) teljesítménye.  

7,1% hozam tehát a teljesítmény 3 hónap alatt, amelyből már csak a sikerdíj kerül levonásra. A nettó hozam így 5,8%, amely magáért beszél. Természetesen a negyedéves adatok soha nem egyeznek a korábbiakkal, de a szemléletesség kedvéért ez évesítve 23,2% nettó hozamot vetít előre.

Itt fontos megjegyezni, hogy mindez nem valamilyen sztárolt forex – netán robot – kereskedéssel, valamilyen belízi vagy új-zélandi brókernél történt, hanem tőkeáttét – vagyis extra kockázat – NÉLKÜL, müncheni privát bankban, számlánként 7,2 millió euró betétbiztosítás mellett, szabályozott piacon, fundamentális megközelítésű stratégiával.

Sokan „hisznek” az állampapírokban vagy épp az ingatlanokban. Természetesen az a legjobb, ha nem a párnacihában vagy a bankszámlán erodálódik a vagyonod értéke, de döntés előtt fel kell tenned magadnak a kérdéseket, hogy…

  • A magyar államnál van a legnagyobb biztonságban a pénzed?
  • Már a múltbeli inflációs adat is 3% körüli (gyaníthatóan ez csak növekedni fog), az állampapírok 1-5 éves távlatban pedig 2%-3,55% éves hozamot ígérnek. Megfelel ez így Neked?
  • A forint most „nyugodt időszakát” éli, de az elmúlt 10 évben 15%-ot gyengült az euróval szemben. Megfordítottuk a trendet, vagy folytatódni fog a forint gyengülése?
  • Ha ügyes voltál, az ingatlanozással az elmúlt 1-2 évben akár 20% hozamot is elérhettél. Így lesz ez a következő években is?
  • Ha ingatlanba fektettél, levontad a hozamok számításánál a költségeket, és azt az időt, energiát, azaz a munkádat is, amit az ezzel kapcsolatos keresésbe, ügyintézésbe fektettél?
  • Biztos vagy benne, hogy az ingatlan befektetésedből számodra megfelelő időpontban (például nem várt események esetén azonnal) és a tervezett legjobb áron fogsz majd tudni kiszállni?

Sorolhatnánk a kérdéseket, de a lényeg, ahogyan azt korábban írtuk (részletek itt, itt és itt is), szükségképpen milliomossá kell válnod ahhoz, hogy nyugodtan nézhess a jövő elé. A milliomossá válás pedig megköveteli, hogy a vagyonépítés leginkább hatékony módját válaszd, és minden növekedési lehetőséget kihasználj.

Ha a fenti kérdéseket a megbízóink teszik fel maguknak saját portfóliójukra vonatkoztatva, gyakorlatilag minden esetben megnyugtató választ kaphatnak, legyen szó a hozamokról, a biztonságról vagy a vagyon gyakorlatilag azonnali hozzáférhetőségéről.

Klubestünkön részletesen megmutatjuk, hogyan válhatsz rendszeres megtakarítóból kisbefektetővé, illetve kisbefektetőből pénzügyileg szabad, akár kizárólag a befektetéseiből megélni képes emberré. Nézd meg a részleteket, és regisztrálj az ingyenes rendezvényre az ide kattintva megjelenő oldalon >>>

 


A megjelenített múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. A megjelenített portfólió típus magas kockázati besorolású is lehet, kizárólag a MiFID II. teszt kitöltését követően, az arra alkalmas befektetők esetében alkalmazható. Az oldalon található adatok és információk tájékoztató jellegűek, kizárólag figyelem felkeltési, információs célokat szolgálnak, nem minősülnek üzletkötésre való felhívásnak, befektetési tanácsadásnak. Az oldalakon feltüntetett információk nem helyettesítik a személyes konzultációt, és nem mentesítik az olvasót saját véleménye kialakításának felelőssége alól.

2017-07-04T10:05:36+02:002017 április 11.|0 Comments

Leave A Comment