Ingatlan? Már az okos eladás fázisban vagyunk

2013 legvégétől kezdve 2019 végéig az ingatlan, mint befektetés virágkorát élte. Hogy 2020-tól mi várható, az kérdéses, hiszen különféle forgatókönyvek léteznek. Annyi biztos, hogy egyre inkább csak a professzionális ingatlanfejlesztők tudnak profitot – főleg attraktív profitot – realizálni.

Ahogyan az MNB lakásárindex is mutatja, igen jelentős növekedési szakaszon vagyunk túl az elmúlt 6 évben:

Az elmúlt év második felében jelentősen lassult az árak növekedése, a végére pedig teljesen elfogyott a lendület. Úgy tűnik, az Áfa emelkedésének hatását a beruházók nem fogják tudni érvényesíteni a fogyasztók felé. Emellett a hitelfelvételi kedvnek is van egy felső határa, amelyen azért még érződik, hogy a devizahitelezés mély nyomot hagyott az emberekben.

Egyre több ingatlanpiaci elemzőnek az a véleménye, hogy rövid-közép távon inkább stagnálásra illetve árcsökkenésre van esély. Ezen talán a további jelentős, általános bérnövekedés tudna változtatni, amire azért ma már kevesen fogadnak.

A befektetési célú ingatlanoknál fontos tényező a hasznosítás is, azonban ez sem tudja már a korábban tapasztalt eredményeket hozni. A bérbeadási piac – elegendő fizetőképes kereslet híján – nem igazán tudta/tudja követni a lakásárakat, így a bérbeadásból származó, a lakások árára vetített hozam is csökkent az elmúlt időszakban.

„Okos ingatlan eladás?”

A kék színnel jelölt adatsorból az látszik, hogy reálértéken megjelenítve hogyan változtak a lakásárak. Míg a nominálértéket tekintve mindig is egy emelkedő trendet fogunk látni, a reálérték nagyjából egy vízszintes mentén hullámzik. Ahogy mondani szokás a fák nem nőnek az égig, a hullámhegyeket is törvényszerűen hullámvölgyek követik. A kérdés igazából csak a mikor. Fontos azonban tudnod, hogy az elmúlt időszakban sokak vágtak bele spekulációs céllal az ingatlan befektetésbe. Amikor pedig tömegesen kezdenek majd tartani a befektetők az ingatlanárak esésétől, akkor tömegesen próbálnak majd szabadulni is tőle, amely egyfajta önbeteljesítő jóslatként generálhat egy komolyabb esést is.

Az ingatlan fontos eleme a befektetési portfólióknak. Amennyiben azonban jelenleg „túlsúlyozottan” található meg nálad, el kell gondolkodnod azon, hogy talán most jöhetett el az „okos eladás” ideje. Ellenkező esetben akár évekig teljesen illikviddé, azaz csak nehezen illetve veszteségek árán lesz hozzáférhető a befektetésed, hiszen csak hosszabb eladási időszak és/vagy veszteségek révén tudsz tőle szabadulni.

Érthető, ha befektetési céllal már nem mered megvenni a következő ingatlant. Célszerű nyitottnak lenned, hogy megtaláld az alternatívákat. Csatlakozz az IPOguru közösséghez, gyere el következő rendezvényünkre. Kattints ide vagy az alábbi képre a részletekért és az ingyenes regisztrációs lehetőségért >>>

Összegzés
Ingatlan? Már az okos eladás fázisban vagyunk
Bejegyzés címe
Ingatlan? Már az okos eladás fázisban vagyunk
Rövid leírás
Az elmúlt időszakban sokak vágtak bele spekulációs céllal az ingatlan befektetésbe. Amikor pedig tömegesen kezdenek majd tartani a befektetők az ingatlanárak esésétől, akkor tömegesen próbálnak majd szabadulni is tőle...
Szerző
Közzétette
HozamInfo
2020-01-27T15:50:34+01:002020 január 27.|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment